Βιετνάμ- Ανόι το Παρίσι της Ανατολής

Σε τι μπορεί να πρωτοαναφερθεί κανείς μιλώντας για το Βιετνάμ?! Πρόκειται για ένα από τους πιο γλυκούς προορισμούς της Νοτιοανατολικής Ασίας, με ένα άσχημο όμως πρόσφατο παρελθόν σε σχέση με τα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν.
Τριάντα χρόνια πλέον μετά, γράφτηκε στην ιστορία, ως από τα πιο μελανά σημεία της ιστορίας του 20ου αιώνα, ξεσηκώνοντας όμως και εμπνέοντας ένα από τα μεγαλύτερα αντιπολεμικά κινήματα του κόσμου.
Σήμερα το Βιετνάμ είναι μια από τις πιο ασφαλείς και ήσυχες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, με τη ζωή των κατοίκων της να κινείται σε παραδοσιακούς ρυθμούς καλλιεργώντας ρύζι στους απέραντους ορυζώνες, ψαρεύοντας στα γαλαζοπράσινα νερά των εξωτικών ακτών, κατασκευάζοντας χειροτεχνίες και πουλώντας την πραμάτεια τους σε πόλεις και χωριά της χώρας.

Γνωρίζοντας το Βιετνάμ
Πρόκειται για μία πόλη με πληθυσμό 83 εκατομ. Κατοίκους, στην άκρη της χερσονήσου της Ινδοκίνας, συνορεύοντας με την Κίνα, το Λάος και τη Καμπότζη. Τα ¾ του πληθυσμού ζουν στην ύπαιθρο και τα 2/3 ασχολούνται με τη γεωργία.
Τα τελευταία χρόνια το Βιετνάμ αποτελεί έναν από έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς ρυζιού στη Νοτιοανατολική Ασία, πράγμα που έχει βοηθήσει να βελτιωθούν σημαντικά οι επιδόσεις της εθνικής της οικονομίας και έχοντας επίσης μια σταδιακή εξέλιξη του τουρισμού.

Ανόι (Hanoi)

Το Ανόι, η πρωτεύουσα της χώρας αλλά και του πρώην Βορείου Βιετνάμ, είναι χτισμένο στις όχθες της λίμνης Χόα Κιμ περιτριγυρισμένο και από άλλες λίμνες,  πάρκα και κήπους, με ορατή τη γαλλική επιρροή από τα χρόνια της αποικιοκρατίας, με αρκετές εκκλησίες γοτθικού ρυθμού.
Στην Παλαιά Πόλη που παραμένει αναλλοίωτη από τον εκμοντερνισμό, διατηρώντας την παραδοσιακή της μορφή, μπορείτε να βρείτε στα στενά της σοκάκια πολλά καταστήματα όπου εμπορεύονται λουλούδια, υφάσματα, μπαμπού, έπιπλα, υαλικά και είδη πορσελάνης, ακόμα και μουσικά όργανα. Σε κάθε μεριά της πόλης θα συναντήσετε Βιετναμέζες με τα στρογγυλά καπέλα τους να πωλούν εξωτικά φρούτα και λαχανικά. Ακόμα λόγω του ότι τα Ι.Χ. είναι ακόμα λίγο σπάνια στην πόλη, θα δείτε να κυκλοφορούν σχεδόν όλοι με δίκυκλα. Επίσης η πόλη διαθέτει ένα φημισμένο κουκλοθέατρο και αξίζει να παρακολουθήσετε ένα βράδυ την παράσταση με κούκλες μέσα στο νερό.

Αξίζει να επισκεφθείτε:

• Τη μονόστηλη παγόδα (Chua Mot) του 11ου αιώνα.
• Τον Ναό Κουάν Τρανκ (Tran Quoc) της ίδιας εποχής.
• Τον Ναό της Λογοτεχνίας (Van Mieu).
• Το Μαυσωλείο του Χο Τσι Μινχ

Κόλπος Χαλόνγκ (Halong Bay)

Πρόκειται για ένα από τα πιο όμορφα τουριστικά αξιοθέατα του Βιετνάμ, έναν κόλπο με φυσική ομορφιά όπου ξεφυτρώνουν περίπου 3.000 καταπράσινα νησάκια γεμάτα σπηλιές. Αξίζει να αφιερώσετε λίγο από τον χρόνο σας για να επισκεφθείτε την περιοχή η οποία είναι ενταγμένη στην προστασία της Unesco. Μπορείτε να κλείσετε πακέτο οργανωμένο για να επισκεφθείτε τον Κόλπο Χαλόνγκ από τουριστικό γραφείο που μπορείτε να βρείτε στο Ανόι.

Χουέ (Hue)

Περιοχή στην οποία βρίσκονται θαμμένοι κάποιοι από τους αυτοκράτορες Νγκουγιεν, που έχουν κυβερνήσει τη χώρα του Βιετνάμ από το 1800 μέχρι το 1945, και πρώην πρωτεύουσα του Βιετναμ. Κατά μήκος του Perfume river υπάρχουν παλάτια τα οποία διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση περιτριγυρισμένα από κήπους και λίμνες.  Μια πόλη που είχε βομβαρδιστεί κατά την επίθεση «Τετ» το 1968 και βρίσκεται πολύ κοντά στην διαχωριστική γραμμή μεταξύ του νοτίου και του βόρειου Βιετνάμ. Από την παλιά πόλη, γνωστή και ως «απαγορευμένη» έχει μείνει το τείχος του κάστρου και ένα μέρος μόνο του παλατιού.

Ένας από τους διασημότερους βουδιστικούς ναούς του Βιετνάμ, βρίσκεται στην περιοχή της Χουέ, ο ναός Thien Mu, ο οποίος έχει τη μορφή ενός οκτάγωνου πύργου με ύψος 21 μέτρα.

Χόι Αν (Hoi An)

Κατά τον 17ο, 18ο και 19ο αιώνα το Χόι Αν,  υπήρξε κέντρο εμπορίου και λιμάνι, μία από τις γραφικότερες πόλεις του Βιετνάμ. Μια πόλη την οποία είχαν χρησιμοποιήσει πολλοί έμποροι σαν έδρα τους, Κινέζοι, Ιάπωνες, Πορτογάλοι, η οποία αποτελεί ζωντανό μουσείο αρχιτεκτονικής, με διώροφα παραδοσιακά ξύλινα σπιτάκια, γέφυρες, όμορφες πλατείες και στενά σοκάκια. Στο Χόι Αν μπορείτε να φτιάξετε σε πάρα πολύ καλές τιμές ρούχα κατόπιν παραγγελίας σε ένα από τα πάρα πολλά μαγαζιά που υπάρχουν στην πόλη. Στην περιοχή αυτή αξίζει να δείτε την γιαπωνέζικη σκεπαστή γέφυρα! Μπορείτε επίσης από το Χόι Αν να επισκεφθείτε το Μι Σον (My Son) το οποίο είναι  θρησκευτικό και πολιτισμικό κέντρο του πολιτισμού των Champa. Τα μνημεία αυτά έχουν μικρή απόσταση μεταξύ τους και στην διάρκεια του πολέμου είχαν χρησιμοποιηθεί από τους αντάρτες σαν καταφύγιο. Άντεξαν στο πέρασμα των αιώνων παρά τη μερική καταστροφή τους από τους βομβαρδισμούς των Αμερικάνων.

Να Τρανγκ (Nha Trang)

Μια από τις πιο όμορφες παραλίες του Βιετνάμ με έντονη τουριστική ανάπτυξη και κέντρο αλίευσης του Νοτίου Βιετνάμ με παράκτια ζωή.

Σαϊγκόν / Χο Τσι Μινχ

Μοντέρνα κτίρια, τεράστιες λεωφόροι, πάρκα και μουσεία τα οποία θυμίζουν την πρόσφατη θλιβερή ιστορία της χώρας, βρίσκονται στην Σαϊγκόν, πρωτεύουσα του πρώην Νοτίου Βιετνάμ, με έντονες τις Γαλλικές και Αμερικάνικες επιρροές. Προς τιμήν του μεγάλου κομμουνιστή ηγέτη, μετονομάστηκε σε Χο Τσι Μινχ, μετά από την επικράτηση των Βιετγκόνγκ. Το Χο Τσι Μινχ είναι από τις μεγαλύτερες πόλεις του Βιετνάμ και η πιο αντιφατική, θα δείτε σε απόσταση αναπνοής στελέχη επιχειρήσεων από την μία και ζητιάνους από την άλλη, μεγάλο πλούτο αλλά και φτώχεια, μια μίξη που δεν μοιάζει με τους προηγούμενους παραδοσιακούς προορισμούς που έχουμε γνωρίσει μέχρι τώρα. Η Σαϊγκόν ή αλλιώς Χο Τσι Μινχ είναι μια μεγάλη πόλη της Νοτιοανατολικής Ασίας που τα έχει όλα!

Αν σας ενδιαφέρει ο “πολεμικός” τουρισμός τότε μπορείτε να επισκεφθείτε τα τούνελ Κουτσί, πρόκειται για ένα τούνελ, ένα υπόγειο σύστημα επικοινωνίας 250 χλμ που χρησιμοποιούσαν οι Βόρειοι Βιετναμέζοι για να έχουν πρόσβαση πίσω από τις γραμμές του εχθρού.

Μια ακόμη εντυπωσιακή εκδρομή που αξίζει να κάνετε είναι στο Δέλτα του ποταμού Μεκόνγκ, ένα κλασσικό Βιετναμέζικο τοπίο που εντυπωσιάζει.

Πότε να πάτε.

Καιρός: Η καλύτερη εποχή για να επισκεφθεί κανείς το Βιετνάμ, είναι από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Απρίλιο. Γενικά όμως το κλίμα του Βορρά διαφέρει από το κλίμα του Νότου σε μεγάλο βαθμό. Από τον Νοέμβριο μέχρι τον Απρίλιο στο βόρειο μέρος της χώρας ο καιρός είναι ήπιος και ξηρός, ενώ από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο είναι υγρός και ζεστός. Στο Νότο καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου έχει υγρασία και ζέστη και ιδιαίτερα τους μήνες από Φεβρουάριο έως Μάιο, ενώ η περίοδος των βροχών διαρκεί από Μάιο έως Φεβρουάριο.

Πως θα πάτε.

Το Βιετνάμ διαθέτει δύο διεθνή αεροδρόμια με ικανοποιητικό αριθμό πτήσεων τοΑνόι
Το αεροδρόμιο Αεροδρόμιο Noibai International (HAN)l χρησιμοποιείται από εταιρείες χαμηλού κόστους κυρίως για διεθνή δρομολόγια. Οι αερογραμμές AirAsia, Jetstar Airways και Tiger Airways πραγματοποιούν πτήσεις προς HAΝ
και το Χο Τσι Μινχ. Αεροδρόμιο Tansonnhat International (SGN)

Μπορείτε να ταξιδέψετε προς SGN με AirAsia, Cebu Pacific, Jetstar Airways και Tiger airways.Aλλα μικρότερα αεροδρόμια στο Βιετνάμ ειναι το Danang DAD,Haiphong HPH,Hue Hui και τo Vinh VII.
Δύο αεροπορικές εταιρίες που πετούν από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών που σας μεταφέρουν στο Βιετνάμ είναι η Thai Airways και η Singapore Airlines. Όσο αναφορά τις εσωτερικές σας μετακινήσεις καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσετε και να προτιμήσετε και πάλι το αεροπλάνο, υπάρχει και η λύση του τρένου, το Unification Express το οποίο καλύπτει την απόσταση 1750 χλμ μεταξύ Χο Τσι Μινχ και Ανόι σε 40 ώρες, αλλά δεν είναι προσαρμοσμένος αυτός ο τρόπος μετακίνησης στα υψηλά standarts εξυπηρέτησης του Δυτικού τουρίστα. Άλλες λύσεις είναι η ενοικίαση αυτοκινήτου ή κάποιο δίκυκλο αν πρόκειται για κοντινές αποστάσεις. Ιδιαίτερη προσοχή στην οδήγηση και το σημείο παρκαρίσματος.

Τα οικονομικότερα αεροπορικά εισιτήρια από Αθήνα, είναι προς Μπανγκόκ και στη συνέχεια προς Ανόι  ή Χο Τσι Μινχ.

Αν ερχόσαστε / πηγαίνετε προς κάποια γειτονική χώρα, υπάρχουν πολλές τακτικές πτήσεις προς / από Χονγκ Κονγκ, Βιεντιάνε (Λάος) και Πνομ Πένχ (Καμπότζη) και από τα 2 διεθνή αεροδρόμια της χώρας (Χο Τσι Μινχ & Ανόι).

Αν έχετε σκοπό να γνωρίσετε το Βιετνάμ απ’ άκρη σ’ άκρη, μια καλή ιδέα είναι να φτάσετε στο Ανόι, αλλά να φύγετε από το Χο Τσι Μινχ (Σαγκάη) ή αντίστροφα.

Αν έχετε σκοπό να γνωρίσετε το Βιετνάμ απ’ άκρη σ’ άκρη, μια καλή ιδέα είναι να φτάσετε στο Ανόι, αλλά να φύγετε από το Χο Τσι Μινχ (Σαιγκόν) ή αντίστροφα. Και τα δύο αεροδρόμια είναι διεθνή και θα βρείτε ικανοποιητικό αριθμό πτήσεων για να εξυπηρετηθείτε.

Που να μείνετε.

Στο Ανόι, λοιπόν, μπορείτε να μείνετε στο πεντάστερο Sheraton Hanoi Hotel ευρώ το  όπως και στα επίσης πεντάστερα Sofitel Plaza Hanoi, Hilton Hanoi Opera  ή  Sofitel Metropole Hotel . Στις υπόλοιπες πόλεις, συμπεριλαμβανομένου και του Χο Τσι Μινχ, οι τιμές είναι αρκετά πιο προσιτές ακόμα και στα ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων.

Φαγητό & Διασκέδαση

Κάποια από τα βασικά συστατικά που θα δοκιμάσετε στην εξωτική κουζίνα του Βιετνάμ, είναι τα χόρτα, τα λαχανικά, πολλά θαλασσινά και ψάρια, χοιρινό και κοτόπουλο και πιο σπάνια ίσως αρνί, κατσίκι ή πάπια. Στο Βιετνάμ, και ειδικά για τα δεδομένα της Ασίας θα γευθείτε αρκετά καθαρά φαγητά, νόστιμα και πολύ φθηνά σε σύγκριση με τα δικά μας πιάτα. Πάντα να προτιμάτε εμφιαλωμένο νερό.

Πού να φάτε

Spices Garden Restaurant // Sofitel Metropole Hotel
15 Ngo Quyen
Εξαιρετικό περιβάλλον με κάθε ποικιλία βιετναμέζικης κουζίνας που μπορείτε να βρείτε στα μαγαζιά του δρόμου ή σε οποιαδήποτε περιοχή της χώραςCha Ca La Vong
14 Cha Ca

Από τα πιο παλιά, με βιετναμέζικες σπεσιαλιτέ που σερβίρονται σε ειδικά πήλινα σκεύη

Highway 4
5 Hang Tre

Παραδοσιακή ατμόσφαιρα σε μια αποικιακής αρχιτεκτονικής μονοκατοικία με ταράτσα. Οι ντόπιοι το θεωρούν κλασικό στη βιετναμέζικη κουζίνα

Tandoor
24 Hang Be

Για τους λάτρεις του ινδικού κάρυ και του παραδοσιακού tandoor

Bobby Chin
1 Ba Trien

Ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου, γνωστός σεφ διεθνώς, προσφέρει ασυνήθιστες δημιουργίες συνδυάζοντας τη δυτική με τη βιετναμέζικη κουζίνα

Γενικές πληροφορίες

Χρήμα: Το νόμισμα του Βιετνάμ είναι το ντονγκ (NVD), με ισοτιμία

1ευρώ=23.000 ντονγκ. Καλό είναι να έχετε μαζί σας δολάρια.

Καιρός: Η καλύτερη εποχή για να επισκεφθεί κανείς το Βιετνάμ, είναι από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Απρίλιο. Γενικά όμως το κλίμα του Βορρά διαφέρει από το κλίμα του Νότου σε μεγάλο βαθμό. Από τον Νοέμβριο μέχρι τον Απρίλιο στο βόρειο μέρος της χώρας ο καιρός είναι ήπιος και ξηρός, ενώ από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο είναι υγρός και ζεστός. Στο Νότο καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου έχει υγρασία και ζέστη και ιδιαίτερα τους μήνες από Φεβρουάριο έως Μάιο, ενώ η περίοδος των βροχών διαρκεί από Μάιο έως Φεβρουάριο.

Βίζα: Για να ταξιδέψετε στο Βιετνάμ η βίζα είναι απαραίτητη. Πρέπει να γνωρίζετε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει πρεσβεία ή κάποιο προξενείο του Βιετνάμ και η όλη διαδικασία θα γίνει μέσω της πρεσβείας κάποιας άλλης ευρωπαϊκές χώρες όπως για παράδειγμα η Ιταλία ή η Γερμανία.

Aργίες:
3 Φεβρουαρίου (Γενέθλια του Κομμουνιστικού Κόμματος)
30 Απριλίου (η απελευθέρωση της Σαϊγκόν)
1 Μαίου  (Εργατική Πρωτομαγιά)
19 Μαίου (Γενέθλια του Χο Τσι Μινχ)
2 Σεπτεμβρίου  (Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας του Βιετνάμ)
25 Δεκεμβρίου (Χριστούγεννα)

Κοινωνικοί κανόνες.

Οι βιετναμέζικη κοινωνία είναι μια σχετικά συντηρητική κοινωνία, με καλό επίπεδο μόρφωσης (95% εγγράμματοι), ενώ και οι γυναίκες  έχουν ένα ψηλό επίπεδο μόρφωσης (50% τω φοιτητών είναι γυναίκες).  Το πιο σημαντικό για τη βιετναμέζικη οικογένεια είναι να γίνονται όλα «καθώς πρέπει», κάτι που μας παραπέμπει στην Ελλάδα του 1950 και 60. Πολλές οικογένειες υπερχρεώνονται για ένα γάμο ή μια γιορτή προκειμένου να ανταποκριθούν στις κοινωνικές τυπικότητες. Όπως ακριβώς στην Ελλάδα του 1950-60, το πρότυπο ομορφιάς στις γυναίκες είναι το λευκό δέρμα, για αυτό θα παρατηρήσετε  (τις έτσι κι αλλιώς πολύ όμορφές) βιετναμέζες να έχουν καλυμένα τα μπράτσα τους, να φορούν καπέλο ή να περπατούν με ομπρέλες για να προφυλαχθούν από το μαύρισμα του ήλιου.Στο Βιετνάμ δεν υπάρχει η έννοια του ιδιωτικού χώρου όπως στην Ευρώπη, γι αυτό μην ξαφνιαστείτε αν η καμαριέρα στο ξενοδοχείο, ξεκλειδώσει και εισβάλει στο δωμάτιό σας, σαν να μη συμβαίνει τίποτα ακόμα και αν κοιμάστε ή αν είστε κάτω από το ντους. (Συμβουλή: μην αποχωριζόσαστε ποτέ -ούτε όταν είστε στο μπάνιο- τα χρήματα και διαβατήρια σας).

Σαν ξένοι, θα είστε πάντα το επίκεντρο της προσοχής, ιδιαίτερα όταν είστε μακριά από τουριστικά μέρη και πολλοί -ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά- θα μαζεύονται γύρω σας και σας παρατηρούν με περιέργεια. Φροντίστε την εμφάνισή σας να είναι κόσμια (όχι ρυπαρή, όχι φανέλες χωρίς μανίκια, όχι κοντά σορτς), βγάζετε τα παπούτσια σας όταν μπαίνετε σε ένα σπίτι ή ναό εφόσον δείτε τους άλλους να το κάνουν, μη δείχνετε το θυμό σας -ο θυμός θεωρείται μεγάλη αγένεια- έχετε υπομονή σε καθυστερήσεις ή άλλες δυσκολίες, οι ντόπιοι θα το εκτιμήσουν περισσότερο από τις φωνές και τα νεύρα και μάλλον θα προσπαθήσουν να σας εξυπηρετήσουν καλύτερα.

Μην αφήνετε ποτέ τα ξυλάκια με τα οποία τρώτε, καρφωμένα κάθετα στο ρύζι: Είναι σημάδι θανάτου.

Ο παραδοσιακός χαιρετισμός είναι με ενωμένες τις παλάμες μπροστά στο στήθος και με ελαφρά επίκυψη του κεφαλιού, αν και οι χειραψίες είναι μάλλον πιο συνηθισμένες. Ανταποδώστε ανάλογα.  Όταν χαιρετιόσαστε με μοναχούς ή γεροντότερους βγάζετε το καπέλο σας σε ένδειξη σεβασμού.
Χρήσιμες ιστοσελίδες

Γενικές πληροφορίες

www.vietnam.com

Εκδοση βίζας
www.visa-vietnam.org

Μετακίνηση
www.singaporeair.com
www.thaiair.com
www.vietnamairlines.com

Διαμονή
http://vietnam-hotelguide.com
www.luxurytravelvietnam.com
www.vietnamstay.com
www.stayinvietnam.co

Share:
Facebook
Twitter
Pinterest
Google+
http://www.aerotickets.gr/vietnam-hanoi-to-parisi-tis-anatolis/
LinkedIn
Follow by Email
RSS