Σαντορίνη

Η Σαντορίνη, δημιούργημα της οργισμένης φύσης, χάρη στην ιδιαίτερη ιστορία της, τους θρύλους που την ακολουθούν, τους παραδοσιακούς οικισμούς και την έντονη κοσμική ζωή, έχει κατακτήσει την υφήλιο. Το νησί της Σαντορίνης ή Θήρα (πιο ελληνιστή) ανήκει στις Κυκλάδες . Βρίσκεται 128 ναυτικά μίλια από τον Πειραιά με έκταση που φθάνει το 75,8 τετραγωνικά μίλια.

Είναι γνωστή για το ηφαίστειό της, που είναι το νεώτερο ηφαίστειο στην Ελλάδα και το πλέον ενεργό στην Ευρώπη. Η Σαντορίνη είναι ένα από τα μεγάλα φυσικά θαύματα του κόσμου, και τα πιο συναρπαστικά τοπία του κόσμου, κληρονομιά του ηφαιστείου ( αποτέλεσμα από μια τεράστια ηφαιστειακή έκρηξη που συνέβη πιθανώς γύρω 1630 πχ) που έχει γίνει ένας από τους πιο αγαπημένους προορισμούς διακοπών παγκοσμίως λόγω της ηφαιστειακής άγριας ομορφιάς του και τα εκπληκτικά ηλιοβασιλέματα από την κορυφή της καλντέρας, πόλος έλξης για Έλληνες και διεθνείς προσωπικότητες.

Το παλιό λιμάνι της Σαντορίνης είναι κάτω από τα Φηρά. Στο παρελθόν η ανάβαση γινότανε μόνο με γαϊδουράκι ή με τα πόδια από τις σκάλες. Σήμερα υπάρχει άσφαλτος που οδηγεί στα Φηρά και το εντυπωσιακό τελεφερίκ και τα γαϊδουράκια αποτελούν πλέον εναλλακτικό γραφικό τρόπο ανάβασης για τουρίστες. Το καινούργιο λιμάνι βρίσκεται λίγο νοτιότερα τα πλοία από Πειραιά και άλλα νησιά.

Το νησί της Σαντορίνης είναι μία ιδανική επιλογή για όσους αναζητούν μια κοσμοπολίτικη σκηνή με πολυτελή ξενοδοχεία, γκουρμέ εστιατόρια και ταβέρνες με τοπικές σπεσιαλιτέ από τοπικά προϊόντα, με ισχυρή παράδοση στο κρασί με πολλά οινοποιεία. Μαύρες αμμώδεις Παραλίες με μαύρη άμμο, ξενοδοχεία με υπέροχη θέα στην Καλντέρα από τα Φηρά, την Οία, Φηροστεφάνι και Ημεροβίγλι. Τα ηφαιστειακά νησάκια της παλαιάς και νέας Καμένης που θυμίζουν ότι το ηφαίστειο ζει ακόμη κάτω από τα γαλανά και ήρεμα νερά του αιγαίου.

Με επίκεντρο τα Φηρά, την Οία, το Ημεροβίγλι αλλά και μικρότερα χωριά της ενδοχώρας και τα μικρότερα παραθαλάσσια θέρετρα της Σαντορίνης μακριά από τα πλήθη που εξακολουθούν να προσελκύουν πολλούς οπαδούς στο νησί κάθε χρόνο. Η δημοτικότητα της Σαντορίνης οφείλεται στη μοναδική και απίστευτη ηφαιστειογενή φύση της και τις ανασκαφές στο Ακρωτήρι που έφεραν στο φως μια προϊστορική πόλη από την Μινωική εποχή, θάφτηκε από την τεράστια έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης 3.500 χρόνια πριν. Εξαιτίας αυτών των δύο παραγόντων η Σαντορίνη είναι ίσως ένα από τα πιο πολυσύχναστα μέρη στην Ελλάδα.