Σάμος

Η πόλη της Σάμου είναι η πρωτεύουσα και το κυριότερο λιμάνι του νησιού που βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο του νησιού μέσα στο ασφαλή κόλπο του Βαθέος. Η πόλη της Σάμου έχει πρακτικά ενωθεί με τον γραφικό οικισμό Βαθύ που κτισμένο αμφιθεατρικά σε λόφο συμπληρώνει τα αρχοντικά και νεοκλασικά της Σάμου με τα δικά του κεραμοσκεπή παραδοσιακά σπίτια.

Οι μόνιμοι κάτοικοι ανέρχονται σε συνολικά 8.500 και στους δυο ενωμένους πια οικισμούς.

Στην πρωτεύουσα θα δείτε και μερικά από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του νησιού. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η περίφημη Πλατεία του Πυθαγόρα. Εκεί, έχει στηθεί το περίφημο μαρμάρινο λιοντάρι, ένα αξιόλογο μνημείο που έχει τοποθετηθεί στην πλατεία από το 1930, εις ανάμνηση της ηρωικής μάχης του Κάβου Φονιά.

Ένα μοναδικό στολίδι της πόλης αποτελεί ο Δημοτικός Κήπος, ο οποίος δημιουργήθηκε επί Ηγεμονίας. Εκεί βρίσκεται το μνημείο των πεσόντων στους πολέμους του 1912 – 13.

Κατά την παραμονή σας στο Βαθύ αξίζει να επισκεφθείτε τη Δημοτική Πινακοθήκη που φιλοξενεί σπάνια έργα ντόπιων και μη καλλιτεχνών καθώς και σημαντικά κειμήλια της ιστορικής πορείας του νησιού από το 1821 ως τα νεότερα χρόνια.

Προγραμματίστε την επίσκεψή σας στο Μητροπολιτικό Μέγαρο, όπου στεγάζεται και το Βυζαντινό Μουσείο. Εκεί, θα θαυμάσετε το μεγαλόπρεπο οίκημα και τα ανεκτίμητης αξίας ιστορικά εκθέματα, όπως βυζαντινές και μεταβυζαντινές εικόνες, δισκοπότηρα και λειψανοθήκες, ιερά άμφια, χειρόγραφα σε μεμβράνες και άλλα θρησκευτικά κειμήλια. Επίσης, στο αρχαιολογικό μουσείο της πόλης θα δείτε τα ευρήματα που έφεραν στο φως οι ανασκαφές στο Ηραίον και στο Πυθαγόρειο.

Η διαμονή, το φαγητό, η ψυχαγωγία και διασκέδαση, καθώς επίσης και όλες οι υπηρεσίες και αγορές είναι εξασφαλισμένες στους επισκέπτες που έχουν στην διάθεσή τους όλες τις ανέσεις μιας σύγχρονης μικρής πόλης.

Το μπάνιο σας μπορείτε να απολαύσετε σε πολλές κοντινές και μη παραλίες με καλή πρόσβαση με τροχοφόρο, όπως στο Γάγγο, στο Καλάμι, στο Λιβαδάκι, στην Αγία Παρασκευή, στην Κέρβελη, καθώς επίσης και στην Μυκάλη, την Ψιλή Άμμο, το Κλήμα και αλλού.

Διάσημες είναι οι γιορτές του Φεστιβάλ της Σάμου στο όνομα του μεγάλου μουσικού και άξιου τέκνου του νησιού Μανώλη Καλομοίρη τους καλοκαιρινούς μήνες, όπως επίσης και η γιορτή του Κρασιού που προσελκύει πολύ κόσμο. Στις 11 Νοεμβρίου, επέτειο της ένωσης της Σάμου με την υπόλοιπη Ελλάδα το 1912, γίνονται εορταστικές εκδηλώσεις με μεγάλη παρέλαση. Πανηγύρια γίνονται στις γιορτές του Αγίου Νικολάου (6 Δεκεμβρίου), πολιούχου άγιου, όπως επίσης και του Αγίου Σπυρίδωνα στις 12 Δεκεμβρίου.

Πανηγύρι γίνεται και στο μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής την Παρασκευή του Πάσχα, καθώς επίσης και στο μοναστήρι της Αγίας Ζώνης στις 31 Αυγούστου.

Σε περίπτωση ανάγκης έχετε στην διάθεσή σας το Γενικό Νοσοκομείο του νομού και αρκετά φαρμακεία. Επίσης λειτουργούν αστυνομικό τμήμα, τουριστική αστυνομία και λιμεναρχείο, όπως ακόμα και ταχυδρομικές και τηλεφωνικές υπηρεσίες.

Οι συγκοινωνίες της πόλης της Σάμου με το υπόλοιπο νησί εξασφαλίζονται με πυκνά και τακτικά δρομολόγια λεωφορείων, με πολλά ταξί που διαθέτει η πόλη, με ιδιωτικά, ή νοικιασμένα αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες. Επίσης η πόλη διαθέτει το ένα από τα δυο μεγάλα λιμάνια του νησιού και συνδέει τη Σάμο με την υπόλοιπη νησιώτική και ηπειρωτική Ελλάδα.