Μαλδίβες: Στις ονειρικές παραλίες

Γνωρίζοντας τις Μαλβίδες

Στη νοτιοδυτική περιοχή της Σρι Λάνκα, στον Ινδικό Ωκεανό, υπάρχουν 1.192 κοραλλιογενή νησάκια, αριθμός που έχει καθοριστεί από την κυβέρνηση, αν όμως συμπεριληφθούν και οι μικροί ύφαλοι φτάνουν περίπου τα 13.000, εκ των οποίων όμως μόνο τα 202 έχουν κατοικηθεί, 74 από αυτά τα νησάκια θεωρούνται ως ακατοίκητα, όμως πάνω σε αυτά στεγάζονται πολυτελή ξενοδοχειακά συγκροτήματα και κατοικούνται μόνο από τους παραθεριστές και τους εργαζόμενους των ξενοδοχείων. Το έδαφος των νησιών είναι αμμώδες, με φτωχή βλάστηση που περιλαμβάνει μπανανιές, μπαμπού και πολλές φοινικιές. Στον Ινδικό Ωκεανό υπάρχουν πάνω από 700 είδη θαλάσσιας ζωής που χωρίζονται στα είδη που βρίσκονται στους κοραλλιογενής υφάλους και σε εκείνα της ανοιχτής θάλασσας. Αξίζει να αναφερθεί πως τα ¾ της θαλάσσιας ζωής των κοραλλιογενών υφάλων βρίσκονται στις Μαλβίδες και πως τα νησιά των Μαλβίδων έχουν γραφτεί στο βιβλίο Γκίνες ως τα πιο επίπεδα νησιά του κόσμου, αφού δεν ξεπερνάει τα 2.5 μέτρα το ύψος τους από την επιφάνεια της θάλασσας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες σε 150 χρόνια πολλά από τα νησιά των Μαλβίδων θα εξαφανιστούν κάτω από τη θάλασσα. Από το 1987 υπάρχει αυτός ο κίνδυνος, όπου τσουνάμι σε συνδυασμό με καταστροφικές θύελλες κάλυψαν το 1/3 της τότε κατεστραμμένης γης.

Με πληθυσμό 350.000 κατοίκων πρόκειται για ένα μικρό ισλαμικό έθνος, με ευχάριστους και ευγενικούς κατοίκους, όπου οι γυναίκες ασχολούνται κυρίως με το σπίτι και τα οικιακά και οι άντρες στην πλειοψηφία τους με τη αλιεία και με τον τουρισμό. Παρόλο που οι μουσουλμάνοι πιστεύουν ακόμα στο κακό πνεύμα κα τα τζίνι, οι σαμάνοι λέγονται «χακίιν», οι οποίοι θεραπεύουν και κάνουν ακόμα και μάγια κυρίως ερωτικά.

Η ανακάλυψη ενός εξωτικού προορισμού

Σαράντα πέντε περίπου χρόνια πριν, ένας ταξιδιωτικός πράκτορας από την Ιταλία ενθουσιασμένος από την επίσκεψη του στις Μαλβίδες αποφάσισε να αρχίσει τη διοργάνωση ταξιδιών σε αυτά τα μικρά νησάκια. Το 1972 άρχισε να λειτουργεί το πρώτο ξενοδοχειακό συγκρότημα και 5 χρόνια μετά είχαν δημιουργηθεί συνολικά πάνω από 30.000 τουρίστες είχαν επισκεφθεί τη περιοχή, τότε ο πρόεδρος της χώρας έκανε ένα δεκαετές τουριστικό πλάνο, υπολογίζοντας τα έσοδα ως σημαντικά για την οικονομία, θέτοντας όμως και κάποια όρια με έναν νόμο που τέθηκε σε ισχύ το 1979 προβλέποντας ελεγχόμενο τουρισμό, οργανώνοντας με αυτόν τον τρόπο ποιοτικό τουρισμό που θα εξασφάλιζε κατ’ αρχάς στους κατοίκους μια ικανοποιητική ποιότητα ζωής, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πουθενά ζητιάνοι και άστεγοι και εξασφαλίζοντας και στους επισκέπτες άριστες υπηρεσίες. Έτσι από τότε πρέπει κάποιος να έχει εξασφαλίσει τη διαμονή του σε τουριστικό κατάλυμα για να μπορέσει να επισκεφθεί τα νησιά, δεν μπορεί να κάνει ελεύθερο κάμπινγκ ή να μετακινηθεί από νησί σε νησί χωρίς να είναι μέλος κάποιου τουριστικού γκρουπ. Οι Μαλβίδες προσφέρουν πραγματικά υψηλές ταξιδιωτικές υπηρεσίες και απευθύνονται σε αυτούς που είναι αποφασισμένοι να ζήσουν ονειρεμένες διακοπές και δεν είναι λίγοι αφού πάνω από 300.000 τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο τα νησιά.

Μαλέ

Πρόκειται για ένα νησάκι 2 χλμ περίπου μήκος και ενός χλμ πλάτους, σαν πρωτεύουσα της χώρας διαθέτει δρόμους στρωμένους με άσφαλτο και μεγάλα κτίρια, ο πληθυσμός του ξεπερνάει τους 100.000 κατοίκους χωρίς να υπολογίζονται εργαζόμενοι και έμποροι που περνούν καθημερινά για εργασιακούς λόγους. Από τον 12ο αιώνα το Μαλέ ήταν ήδη βάση των δυναστειών των σουλτάνων. Τον 17ο αιώνα χτίστηκε προστατευτικό τείχος με επάλξεις και αποθήκες στο λιμάνι. Τα αξιοθέατα και τα κυβερνητικά κτίρια είναι λίγα, το Μεγάλο Τέμενος της Παρασκευής, το Εθνικό Μουσείο με προσωπικά αντικείμενα των Σουλτάνων, εκθέματα και κυρίως η Ψαραγορά του νησιού που οδηγεί ο παραλιακός δρόμος. Το μεγαλύτερο κομμάτι της οικονομίας του κράτους βασίζεται στην αλιεία με σημαντικές εξαγωγές ειδών ψαριού.

«Dhoni»

«Dhoni» ονομάζονται οι παραδοσιακές βάρκες των Μαλβίδων. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό σκάφος που ξεχωρίζει με την ψηλή του πλώρη και το χρησιμοποιούν σαν ψαρόβαρκα, εμπορικό, μεταφορικό μέσο από ατόλη σε ατόλη ακόμα και σαν τουριστικό σκάφος. Δεν υπάρχουν γραπτά σχέδια κατασκευής του και η καλύτεροι τεχνίτες από τη Rea Atoll είναι περιζήτητοι στα 202 κατοικημένα νησιά των Μαλβίδων.

ΠΟΤΕ ΝΑ ΠΑΤΕ

Σχεδόν όλο το χρόνο, οι Μαλδίβες απολαμβάνουν μια θερμοκρασία 29ο C και νερά με θερμοκρασία γύρω στους 27ο C. Από τον Απρίλιο έως τον Νοέμβριο, οι επισκέπτες καλοσορίζονται από ήπιο και ζεστό καιρό με ήρεμη και γαλήνια θάλασσα. Μαζί σας έχετε ρούχα καλοκαιρινά, γυαλιά ηλίου, αντηλιακή κρέμα. Από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο μπορείτε να συναντήσετε σύντομες τροπικές βροχές και λίγο χαμηλότερες θερμοκρασίες.

ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΤΕ

Αρκετές  αεροπορικές εταιρείες  πετούν προς το διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Μαλέ μέσω ενδιάμεσου σταθμού. Ανάμεσά τους και η Emirates μέσω Ντουμπάι. Από το νησάκι Huhule που βρίσκεται το αεροδρόμιο (2 χλμ. ανατολικά του Μαλέ) θα φτάσετε στην ατόλη του ξενοδοχείου που έχετε κλείσει, με βάρκα, ταχύπλοο ή ελικόπτερο. Στις ατόλες βέβαια δεν θα χρειαστείτε μεταφορικό μέσο καθώς οι περισσότερες είναι πολύ μικρές – μόλις που χωρούν τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα.Το Male είναι ένα από τα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια στην/στο Μαλδίβες. Το αεροδρόμιο βρίσκεται κοντά στη/στο Μάλε.Οι αεροπορικές εταιρείες χρησιμοποιούν τον κωδικό MLE για να αναφερθούν στο αεροδρόμιο Male. Αυτό το αεροδρόμιο διαθέτει μόνο έναν αεροσταθμό.Το αεροδρόμιο Male χρησιμοποιείται από εταιρείες χαμηλού κόστους για εσωτερικές, διεθνείς και διηπειρωτικές πτήσεις. Αερογραμμές που πραγματοποιούν πτήσεις προς MLE συμπεριλαμβάνουν Air Berlin, Condor, Jetairfly, Meridiana και Thomsonfly.

ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ

Στις Μαλδίβες θα ανακαλύψετε πλήθος ξενοδοχειακών συγκροτημάτων με διαφορετικές τιμές για όλα τα βαλάντια. Περιορισμένα και αναλογικά πολύ μέτριας ποιότητας είναι τα καταλύματα που μπορείτε να μείνετε στην πρωτεύουσα Μαλέ, ενώ τα καλύτερα βρίσκονται στις ατόλες. Ενδεικτικά αναφέρουμε το Laguna Beach Resort (T/+960-445903) στη South Male Atoll, το υπερπολυτελές συγκρότημα Kuda Huraa Reef Resort (T/+960-327450), το Club Med (T/+960-444552) στο νησάκι Farukolufushi με πολλές δραστηριότητες, το Kuramathi Tourist Resort, υπέροχο ξενοδοχειακό συγκρότημα στην Ari Atoll με αρκετά καλές τιμές, ενώ το Nika Hotel (T/+960-450516) στην ίδια ατόλη είναι ίσως το ακριβότερο των Μαλδίβων, καθώς περιλαμβάνει 24 ιδιωτικές βίλες μόνο για εκατομμυριούχους.

ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

Ψάρι με ρύζι και καρύδα είναι η βασική διατροφή των νησιών, που εμπλουτίζεται με κρεμμύδια και κόκκινες καυτερές πιπεριές και βέβαια τα τροπικά φρούτα, όπως μπανάνες, αρτόφρουτα, μάγκος, παπάγια. Η τοπική κουζίνα είναι αρκετά πικάντικη και καυτερή, και φαγητά με κρέας ή κοτόπουλο σερβίρονται συνήθως μόνο σε εξαιρετικές περιστάσεις. Οσοι ψαροφάγοι θα ενθουσιαστείτε, καθώς το άφθονο φρέσκο ψάρι είναι ό,τι φθηνότερο υπάρχει στα νησιά. Φυσικά στα resorts υπάρχουν πολλά, και διαφορετικής κουζίνας εστιατόρια, για όλα τα γούστα. Οσο για τα ποτά, στα τοπικά καφέ σερβίρονται αποκλειστικά αναψυκτικά, καφές και τσάι και στην καλύτερη περίπτωση μπίρα χωρίς αλκοόλ.Μοναδική διασκέδαση -ευλογία για αρκετούς- είναι το αγνάντεμα του ηλιοβασιλέματος με τις ψαρόβαρκες στον ορίζοντα, πίνοντας ένα ποτό στο μπαρ του ξενοδοχείου ή απολαμβάνοντας τους ήχους της θάλασσας. Βέβαια, τα βράδια διοργανώνονται μουσικές βραδιές στα κλαμπ των ξενοδοχείων. Στο Μαλέ μπορείτε να παρακολουθήσετε συναυλίες από ντόπια συγκροτήματα παραδοσιακής μουσικής. Μπορείτε ακόμα να παρακολουθήσετε αγώνα κρίκετ, που είναι και το πάθος των κατοίκων.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Αποφύγετε τα μαγαζιά των ξενοδοχείων, όπου οι τιμές είναι εξωφρενικές και κάντε καλύτερα μια βόλτα στην αγορά του Μαλέ. Εκεί θα βρείτε πολύχρωμα παρεό, μεταξωτά «λίμπαας», που είναι το παραδοσιακό φόρεμα των γυναικών, διάφορα διακοσμητικά από λάκα και όστρακα, μουσικά παραδοσιακά όργανα και κυρίως τα μεγάλα χειροποίητα τύμπανα «μπόρου μπέρου», μικρά αντίγραφα των πλεούμενων «ντόνι» και κοσμήματα από φλοιό καρύδας αλλά και σε ασήμι και χρυσό.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Τα περισσότερα συγκροτήματα διαθέτουν σχολή κατάδυσης και νοικιάζουν εξοπλισμό και στολές, συνεπώς μη χάσετε την ευκαιρία να καταδυθείτε στον πλούσιο βυθό. Κάποιες σχολές διοργανώνουν καταδύσεις και στα ναυάγια. Ομως και εκείνοι που θα βουτήξουν με αναπνευστήρα έχουν τη δυνατότητα να κολυμπήσουν μαζί με τα πολύχρωμα ψάρια των κοραλλιογενών υφάλων. Ιδιαίτερα δημοφιλείς είναι οι Μαλδίβες και στους σέρφερ.Θαλάσσια σπορ όπως το κανό, το θαλάσσιο σκι και το τζετ σκι υπάρχουν σε κάθε ατόλη, ενώ για τους λιγότερο αθλητικούς τύπους διοργανώνονται σαφάρι με βάρκες που διαθέτουν γυάλινο πυθμένα. Το απογευματινό ψάρεμα είναι άλλη μια δραστηριότητα που δίνει ικανοποίηση, αφού το ψάρι είναι άφθονο και όλοι επιστρέφουν με γεμάτα καλάθια, ενώ την επόμενη μέρα τα εστιατόρια των ξενοδοχείων αναλαμβάνουν να μαγειρέψουν τα ψάρια σας με τον τρόπο που θα ζητήσετε.

Γενικές πληροφορίες

Καιρός: Όλο το χρόνο κυριαρχεί μια μέση θερμοκρασία 30 C με το κλίμα να χωρίζεται σε δύο περιόδους μουσώνων. Πάρτε μαζί σας απλά ελαφρά ρούχα από καθαρό βαμβάκι λόγω της υγρασίας και ξεκούραστα παπούτσια ή σανδάλια. Για τα βραδινά θαλασσινά αεράκια χρειάζεται μακρύ μανίκι. Εκτός ξενοδοχείων υποχρεούστε σε σεμνό ντύσιμο και για να επισκεφθείτε τεμενα θα βγάλετε τα παπούτσια σας. Μη ξεχάσετε καπέλο και γυαλιά ηλίου, καθώς και αντηλιακά με πολύ υψηλό δείκτη προστασίας.

Γλώσσα: Εθνική γλώσσα της χώρας είναι η Ντιβεί, Χίντι και αγγλικές λέξεις. Η αγγλική γλώσσα ομιλείται μόνο στο Μαλέ και στα τουριστικά συγκροτήματα.

Βίζα: Για τους κατόχους ελληνικών διαβατηρίων δεν είναι απαραίτητη η τουριστική βίζα και οπιοιδήποτε περιορισμοί.Τα εμβόλια δεν είναι απαραίτητα, καλό όμως θα είναι να έχετε μαζί σας προσωπικά φάρμακα

Χρήμα: Επίσημο νόμισμα της χώρας είναι η ρουφίγια την οποία θα χρησιμοποιήσετε για μικρές αγορές μόνο στο Μαλέ του οποίου τα καταστήματα φυσικά προτιμούν δολάρια. Όμως στα ξενοδοχεία θα πληρώνετε με πιστωτικές κάρτες των οποίων θα σας ζητηθεί άμεσα ο αριθμός για να γίνονται απευθείας οι χρεώσεις ή με μετρητά (δολάρια).

Ωρα :Η διαφορά ώρας ανάμεσα στην Ελλάδα και τις Μαλδίβες είναι 3 ώρες. Όταν στην Ελλάδα είναι 12.00 το μεσημέρι στις Μαλδίβες είναι 15.00 μ.μ

Ρεύμα :220 V

Κοινωνικοί κανόνες

Εφόσον πρόκειται για ισλαμική χώρα πρέπει να σεβαστείτε τη θρησκεία, αλλιώς υπάρχουν αυστηρές κυρώσεις. Και το χοιρινό και το αλκοόλ πέρα από πανάκριβο είναι και παράνομο εκτός ξενοδοχείων, ακόμα και μια μπύρα. Και να είστε επίσης προετοιμασμένοι πως η νυχτερινή ζωή περιορίζεται στα κλαμπ των ξενοδοχείων και φυσικά δεν  αφορά τους ντόπιους.

Χρήσιμες πληροφορίες

Αν είστε καπνιστές, αγοράστε εκ των προτέρων τα τσιγάρα σας, καθώς οι τιμές στα ξενοδοχεία είναι πολύ ακριβές, όπως και η ενοικίαση εξοπλισμού κατάδυσης. Επίσης καλό θα ήταν να έχετε μαζί σας φιλμ, μπαταρίες και ένα πρόχειρο φαρμακείο με φάρμακα εκτάκτου ανάγκης, καθώς και προφυλαχτικά, γιατί όλα αυτά τα είδη εκτός από αμφιβόλου ποιότητας πωλούνται και πολύ ακριβά στα καταστήματα των ξενοδοχείων.

Οι θαλάσσιες χελώνες βρίσκονται σε κίνδυνο, όπως και σε όλο τον κόσμο πράγμα που σημαίνει πως απαγορεύεται αυστηρά η εμπορία και η εξαγωγή προϊόντων από το καύκαλο της. Όμως τα αυγά της χελώνας αποτελούν απαραίτητο συστατικό για το παραδοσιακό φαγητό «βαλάα φόλι» και ξεχωριστή λιχουδιά.

Φιλοδωρήματα

Το φιλοδώρημα σε αντίθεση με άλλους τουριστικούς προορισμούς δεν επιβάλλεται.

Χρήσιμα links.

www.visitmaldives.com
www.maldivesyellowpages.com
www.mymaldiveshotels.com
www.themaldives.com
www.maldives-hotels-discount.com

Share:
Facebook
Twitter
Pinterest
Google+
http://www.aerotickets.gr/maldives-stis-oneirikes-paralies/
LinkedIn
Follow by Email
RSS