Κύπρος : Το νησί της Αφροδίτης!

Στο νησί της Αφροσίτης μπορείτε να επισκεφτείτε:

Λευκωσία: Το Κυπριακό Μουσείο, το Βυζαντινό Μουσείο, το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, τις πολλές εκκλησίες με τις όμορφες τοιχογραφίες, τη λαϊκή γειτονιά με τους ντόπιους τεχνίτες, τους δημοτικούς κήπους, το πολιτιστικό κέντρο του δήμου με την πόρτα της Αμμοχώστου και τις υπαίθριες αγορές.

Λάρνακα: Την εκκλησία του Αγίου Λαζάρου, τον παραδοσιακό δρόμο με τους φοίνικες, τα ερείπια της αρχαίας πόλης του Κιτίου και το μουσείου του φρουρίου της Λάρνακας.

Λεμεσός: Το κάστρο που στεγάζει το Μεσαιωνικό Μουσείο, το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης. τη Δημοτική Πινακοθήκη, τους εμπορικούς δρόμους του Αγίου Ανδρέου και της λεωφόρου Μακαρίου και τα ερείπια της αρχαίας Αμαθούντας.

Πάφος: Την πέτρα του Ρωμιού ή ακτή της Αφροδίτης, τα ψηφιδωτά της Πάφου, το Βυζαντινό και Εθνογραφικό μουσείο, τα φρούρια της Πάφου, τους τάφους των βασιλέων, το Ωδείο , το σπίτι του Διόνυσου και του Θησέα, τη βασιλική της Παναγίας Λιμενιώτισσας και πολλές άλλες ιστορικές εκκλησίες.

Αγία Νάπα: Το μεσαιωνικό μοναστήρι της Αγίας Νάπας, το χωριό Δερύνεια δίπλα στην Αμμόχωστο, το χωριό Παραλίμνι με την παλιά δίκλιτη εκκλησία αφιερωμένη στην Παναγία.

Χρήσιμες πληροφορίες

Τοπική Ώρα: Η Κύπρος έχει την ίδια ώρα με την Ελλάδα.

Τοπικό νόμισμα: Η Κυπριακή λίρα

Προτάσεις για αγορές: Η Κύπρος είναι τόπος για αγορές για όλη τη Μέση Ανατολή. Λευκαρίτικα κεντήματα, τοπικά κρασιά και οινοπνευματώδη ποτά, δερμάτινα και χρυσαφικά.

Γαστρονομικές προτάσεις: Η παραδοσιακή κουζίνα του τόπου είναι ένα μίγμα ανατολίτικης και δυτικής επίδρασης. Μεζές, μια πλούσια ποικιλία από εδέσματα διαφόρων ειδών, σουβλάκια, σεφταλιές, χαλούμι, οφτό και φυσικά το καλό κυπριακό κρασί.

Λευκωσία

Αξίζει να δείτε τα Φυλακισμένα μνήματα, στις κεντρικές φυλακές της Λευκωσίας έχουν ταφεί κατά την διάρκεια του Απελευθερωτικού Αγώνα 1955-59 οι 9 απαγχονισθέντες και 4 από τους πεσόντες ήρωες. Μετά τη λήξη του αγώνα ο χώρος μετατράπηκε σε τόπο προσκυνήματος και πήρε το όνομα Φυλακισμένα Μνήματα από τον πίνακα του Κύπριου ζωγράφου Πολ Γεωργίου. Στα δεξιά της εισόδου βρίσκονται οι 13 τάφοι των ηρώων και αριστερά τα κελιά των μελλοθανάτων και η αγχόνη στην οποία οι Άγγλοι είχαν εκτελέσει τους 9 ήρωες.

Τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας που βρίσκεται 3 χιλιόμετρα δυτικά της Λευκωσίας. Πρόκειται για ένα στρατιωτικό κοιμητήριο και ηρώο κοντά στο μοναστήρι της Μακεδονίτισσας. Εδώ βρίσκονται θαμμένοι Έλληνες και Κύπριοι αξιωματικοί και οπλίτες που έπεσαν υπερασπιζόμενοι την Κύπρο κατά τις επιχειρήσεις των τουρκικών στρατευμάτων το 1974.

Και τη Λαϊκή Γειτονιά, μια περιοχή που έχει αναστηλωθεί για πεζούς μέσα στη παλιά πόλη, 200 μέτρα ανατολικά της πλατείας Ελευθερίας. Τα ελικοειδή δρομάκια και τα όμορφα σπίτια, τα οποία λειτουργούν ως καταστήματα, εστιατόρια και εργαστήρια λαϊκής τέχνης, είναι τυπικά δείγματα της κυπριακής αστικής αρχιτεκτονικής μιας περασμένης εποχής.

Λεμεσός

Τρία πράγματα τα οποία δεν πρέπει να χάσετε κατά την επίσκεψη σας στη Λεμεσό είναι το Κούριο, το Μεσαιωνικό Μουσείο Κύπρου και το Κολόσσι.

Το Κούριο είναι μια σημαντική αρχαία πόλη – βασίλειο και μια από τις πιο εντυπωσιακές αρχαιολογικές περιοχές της Κύπρου. Το μεγαλόπρεπο ελληνορωμαϊκό θέατρο χτίστηκε αρχικά το 2ο αιώνα π.Χ. και επεκτάθηκε το 2ο αιώνα μ.Χ. Τώρα είναι πλήρως αναστηλωμένο και χρησιμοποιείται για μουσικές θεατρικές παραστάσεις. Η κατοικία του Ευστολίου ήταν αρχικά ιδιωτική έπαυλη, αλλά κατά την πρώιμη χριστιανική εποχή μετατράπηκε σε δημόσιο κέντρο αναψυχής. Αποτελείται από σύμπλεγμα λουτρών και δωματίων με ωραία ψηφιδωτά πατώματα του 5ου αιώνα π.Χ. Η πρωτοχριστιανική βασιλική ανάγεται στον 5ο αιώνα και ήταν πιθανόν ο Καθεδρικός ναός του Κουρίου με ξεχωριστό βαπτιστήριο στη βόρεια εξωτερική πλευρά.

Το Μεσαιωνικό Μουσείο Κύπρου βρίσκεται κοντά στο παλιό λιμάνι, χτίστηκε το 14ο αιώνα στη θέση ενός παλαιότερου βυζαντινού φρουρίου. Εδώ ο βασιλιάς της Αγγλίας Ριχάρδος Λεοντόκαρδος νυμφεύτηκε, κατά την παράδοση, την πριγκίπισσα Βερεγγάρια της Ναβάρας και την έστεψε βασίλισσα της Αγγλίας το 1191. Σήμερα στεγάζεται το Μεσαιωνικό Μουσείο Κύπρου.

Το Κολόσσι βρίσκεται 14 χλμ δυτικά της Λεμεσού, πρόκειται για ένα αξιόλογο δείγμα στρατιωτικής αρχιτεκτονικής. Χτίστηκε αρχικά το 13ο αιώνα και πήρε τη σημερινή του μορφή στα μέσα του 15ου αιώνα. Μετά την πτώση της Άκρας το 1291 έγινε η Μεγάλη Κουμμαντερία των Ιπποτών του τάγματος του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ και το 14ο αιώνα περιήλθε για ένα διάστημα στην εξουσία των Ναϊτών Ιπποτών.

Πάφος

Κατά την επίσκεψη σας στην Πάφο πρέπει να επισκεφθείτε το Μεσαιωνικό Φρούριο, τα Ψηφιδωτά της Πάφου και την Παναγία Χρυσοπολίτισσα.

Το Μεσαιωνικό Φρούριο αρχικά χτίστηκε ως βυζαντινό οχυρό για να προστατέψει το λιμάνι, το ξαναέχτισαν οι Λουζινιανοί το 13ο αιώνα, αλλά οι Ενετοί το κατέστρεψαν το 1570, επειδή δεν μπορούσαν να το υπερασπίσουν εναντίον των Τούρκων, οι οποίοι με τη σειρά τους το ξανάχτισαν και το ενίσχυσαν όταν κατέλαβαν το νησί.

Δείτε τις οικίες του Διονύσου, του Θησέα και του Αιώνα στην Κάτω Πάφο, κοντά στο λιμάνι. Επαύλεις ευγενών του 3ου έως και 5ου αιώνα π.Χ. με θαυμάσια ψηφιδωτά πατώματα, που θεωρούνται από τα ωραιότερα της ανατολικής Μεσογείου και απεικονίζουν σκηνές κυρίως από την ελληνική μυθολογία, αριστουργηματικές στην εκτέλεση.

Η εκκλησία της Παναγίας της Χρυσοπολίτισσας χτίστηκε το 13ο αιώνα πάνω στα ερείπια της μεγαλύτερης πρωτοχριστιανικής βασιλικής της Κύπρου. Στον περίβολο υπάρχει η Στήλη του Αποστόλου Παύλου όπου, κατά την παράδοση, ο Απόστολος ραβδίστηκε λίγο προτού ο Ρωμαίος κυβερνήτης Σέργιος Παύλος ασπασθεί τον χριστιανισμό.