Κούβα: Ο τελευταίος παράδεισος

Τοποθετημένη ανάμεσα στην Καραϊβική Θάλασσα, τον Κόλπο του Μεξικού και τον Ατλαντικό Ωκεανό η Δημοκρατία της Κούβας, είναι νησιωτικό κράτος της Καραϊβικής που αποτελείται από το ομώνυμο νησί, την Ίσλα δε λα Χουβεντούδ, καθώς και μικρότερα νησιά. Η Κούβα είναι η πολυπληθέστερη χώρα στην Καραϊβική, ο πολιτισμός και τα έθιμά της αντλούνται από διάφορες πηγές, ένας από τους τελευταίους παραδείσους όχι μόνο για τις εξωτικές της παραλίες με τα σμαραγδένια νερά, το υπέροχο τροπικό τοπίο, τον ερωτισμό των ανθρώπων της ή την αισθησιακή μουσική, αλλά γιατί έχει να δείξει ακόμα ζωντανές εικόνες από ένα κόσμο που χάνεται, ένα κόσμο που δεν έζησες, ένα κόσμο που μόνο από τον κινηματογράφο και τα φωτογραφικά άλμπουμ γνωρίζει κανείς.

Η πόλη θα μπορούσε να χωρισθεί σε τρεις βασικές περιοχές: την παλαιά πόλη Αβάνα Βιέχα, το «αριστοκρατικό» Βεδάδο και το όμορφο Μιραμάρ με τις υπέροχες μονοκατοικίες αποικιακής αρχιτεκτονικής, το πολύ πράσινο και τους φαρδύς δρόμους. Η παλιά πόλη κηρύχθηκε το 1982 από την Unesco μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Τα περισσότερα από τα παλαιά κτίρια είναι ισπανικής αρχιτεκτονικής, χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα.

Μπορείτε να ξεκινήσετε την περιήγηση σας περπατώντας στην περιοχή της πλάζα Βιέχα και να επισκεφθείτε το μοναστήρι του Αγίου Φραγκίσκου. Να δείτε το Καπιτώλιο, το μνημείο του εθνικού ήρωα Χοσέ Μαρτί, την πλατεία της Επανάστασης, το μουσείο της πόλης, που στεγάζεται στην μπαρόκ κατοικία του Ισπανού αντιβασιλέα, κτισμένη τον 16ο αιώνα. Το μουσείο φιλοξενεί συλλογές στρατιωτικών στολών, πίνακες, εξαιρετικά διατηρημένα έπιπλα εποχής και αίθουσες αφιερωμένες στην ιστορία της πόλης και της χώρας. Αργότερα μπορείτε να συνεχίσετε την βόλτα σας στο Πασέο ντελ Πράδο και την περιπλάνησή σας στο ισπανικό φρούριο Λος Τρες Ρέγιες ντελ Μόρο, στην είσοδο του λιμανιού με εξαιρετική θέα της πόλης. Η Plaza de Catedral είναι από τα ωραιότερα σημεία του ιστορικού κέντρου της πόλης μαζί με την Plaza de Armas, την πιο παλιά πλατεία της πόλης, και την Plaza San Francisco.

Για τους λάτρεις της τέχνης η Κούβα αποτελεί έναν καλό προορισμό καθώς διαθέτει αρκετά μικρά μουσεία, μέχρι και μουσείο αυτοκινήτου με ενδιαφέρουσα συλλογή και πολλά μνημεία.

Η μουσική παράδοση της Κούβας είναι πολύ πλούσια και η πιο γνωστή πτυχή της κουλτούρας της. Το βασικό είδος αυτής της μουσικής είναι το σον, το οποίο αποτέλεσε τη βάση για άλλες μουσικές φόρμες όπως τη σάλσα, τη ρούμπα και το μάμπο, καθώς και το πιο αργό τσα-τσα-τσα.

Η Αβάνα είναι μια πόλη γεμάτη από μουσική και πάθος για ζωή, ενώ γρήγορα σου μεταδίδει μια γοητευτική αίσθηση οικειότητας. Στο δρόμο και στα μπαρ της πόλης ακούσαμε πολλά γνωστά κουβανέζικα τραγούδια, σε διάφορες εκτελέσεις, από υπέροχες μικρές ερασιτεχνικές ορχήστρες.. Η νεολαία κεφάτη, ζωντανή, χορεύει, καπνίζει αρειμανίως και βολτάρει σε ένα αέναο ερωτικό πέρα δώθε. Πάντα με χαμογελαστά και ζεστά πρόσωπα είναι πρόθυμοι να σε βοηθήσουν.

Η νυχτερινή ζωή της Αβάνα είναι πολυπρόσωπη, στην παλιά της πόλη υπάρχουν πολλά κλαμπ και cafe που σου ανεβάζουν τη διάθεση με τη ζωντανή κουβανέζικη μουσική, το χορό και τα τραγούδια στους ρυθμούς της Καραϊβικής που ακούγονται ζωντανά από τα ολιγομελή γκρουπάκια.

Χειροποίητα πούρα

Αξίζει τον κόπο να επισκεφτείτε τα εργοστάσια και τα παλιά εργαστήρια πούρων, ρούμι και ζάχαρης στην περιοχή του Πινιάρ ντελ Ρίο, γιατί έτσι θα έχετε την ευκαιρία να δείτε μια πιο καθαρή, πιο αυθεντική και σίγουρα λιγότερο τουριστική εικόνα της χώρας. Στα δάκτυλα των περισσότερων εργατών θα δείτε αποτυπωμένα τα χιλιάδες πούρα που είχαν καταναλώσει καθώς μια ολόκληρη ζωή κάπνιζαν, τυλίγοντας ακατάπαυστα εκλεκτής ποιότητας φύλλα καπνού.

Τρινιδάδ

Η πόλη Τρινιδάδ αποτελεί βασικό τουριστικό προορισμό για κάθε επισκέπτη, είναι η τρίτη παλαιότερη πόλη της Κούβας και χτίστηκε το 1514 από τον Βελάσκεθ και Ισπανούς κονκισταδόρους, την οποία ονόμασαν Βίλα δε λα Σαντίσιμα Τρινιδάδ, δηλαδή Πόλη της Αγίας Τριάδας. Ιστορική πόλη της χώρας με μεγάλο πλούτο, που κρύβει πολλούς αποικιακούς θησαυρούς από τη χρυσή εποχή της ζάχαρης. Είναι η δεύτερη πόλη της Κούβας που περιλαμβάνεται στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco μετά την Αβάνα. Η πόλη αποτελεί εξαιρετικό δείγμα αρχιτεκτονικής αποικιακού χαρακτήρα του 18ου αιώνα με πολλά αναπαλαιωμένα κτίρια. Απέχει περίπου 12 ώρες με το λεωφορείο. Βρίσκεται στα ανατολικά της Αβάνας, περίπου στη μέση του νησιού, κοντά στις ακτές τις Καραϊβικής και συγκεκριμένα ανάμεσα στα βουνά της Σιέρα δελ Εσκαμπρέ και στη θάλασσα της Καραϊβικής. Ήσυχη πόλη με πλακόστρωτα δρομάκια, με ήρεμες χρωματικές αποχρώσεις στα κτίριά της και με πολλούς τουρίστες. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης και η κατοικία La Casa Padron, του Don Antonio Padron, ο οποίος ήταν ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στην Κούβα. Στο Τρινιδάδ μπορείτε να επισκεφθείτε το μουσείο Αρχαιολογίας με εκθέματα από την προ-κολομβιανή εποχή μέχρι την ισπανική κατοχή, το μουσείο Αρχιτεκτονικής της πόλης του Τρινιδάδ και το Δημοτικό Μουσείο.

Χρήσιμες πληροφορίες

Οι κυριότερες και γνωστότερες πόλεις της Κούβας είναι οι: Αβάνα, Βαραδέρο, Κάγιο Γκιγέρμο, Μπαρακόα, Κάγιο Κόκο, Μπαγιάμο, Κάγιο Λάργκο, Ολγίν, Καμαγουέι, Σαντιάγο, Τρινιδάδ – ανακηρυγμένη από την Unesco σε πόλη παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Κλίμα: Το κλίμα της Κούβας είναι τροπικό. Το καλοκαίρι, Μάιος – Οκτώβριος, είναι η περίοδος των βροχοπτώσεων και τον χειμώνα, Νοέμβριος – Απρίλιος, είναι η περίοδος της ξηρασίας. Η περίοδος των τυφώνων είναι από τον Ιούνιο έως τον Νοέμβριο, κυρίως όμως τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, οπότε μια καλή περίοδος για επίσκεψη είναι τον χειμώνα.

Ωρα: Η διαφορά ώρας με την Ελλάδα είναι -6 ώρες το χειμώνα (Αθήνα 12.00 – Αβάνα 06.00) και -7 ώρες το καλοκαίρι.

Γλώσσα: Επίσημη γλώσσα του κράτους είναι τα Ισπανικά.

Θρησκεία: Το 85% περίπου του πληθυσμού είναι καθολικοί, ενώ το υπόλοιπο 15% είναι κυρίως προτεστάντες και μάρτυρες του Ιεχωβά.

Επίσημες αργίες: Στις ημερομηνίες 2 και 28/1, 24/2, 8 και 13/3, 4 και 19 /4, 1/5, 25, 26, 27, 30/7, 28/9, 8, 10, 28/10, 27/11 και 2, 7 και 25/12. Τις ημέρες αυτές οι τράπεζες, τα μουσεία, οι δημόσιες υπηρεσίες και πολλά καταστήματα παραμένουν κλειστά.

Νόμισμα: Το νόμισμα της χώρας είναι το κουβανέζικο πέσο (peso cubano) που διαιρείται σε 100 σεντάβος. Οι συναλλαγές των ξένων γίνονται σε τουριστικά πέσος (pesos convertible) που έχουν την ίδια αξία με το ευρώ και κάποιες πιστωτικές κάρτες εκτός από τις αμερικανικές (Diners, American Express και Citibank).

Ηλεκτρικό: Το ρεύμα είναι 110 V και είναι απαραίτητο να έχετε μαζί σας μετατροπέα.

Φιλοδωρήματα: Στα ταξί το φιλοδώρημα είναι προαιρετικό. Στα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια είναι γύρω στο 10% του λογαριασμού.

Μετακινήσεις – Οδήγηση: Υπάρχουν τριών ειδών ταξί. Τα επίσημα που διαθέτουν κλιματισμό, τα πειρατικά χωρίς ταξίμετρο που πρέπει να συμφωνήσετε εκ των προτέρων την τιμή και τα ραδιοταξί Turistaxi. Οι αστικές συγκοινωνίες μάλλον καλό είναι να αποφεύγονται λόγω συνωστισμού και κάποιας ανασφάλειας. Για την οδήγηση πρέπει να έχετε διεθνές ή ευρωπαϊκό δίπλωμα. Αν νοικιάσετε αυτοκίνητο να οδηγείτε με πολλή προσοχή.

Τηλέφωνα: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τηλεφωνικές κάρτες για διεθνείς κλήσεις ή να καλείτε από τα ξενοδοχεία. Η χρέωση είναι παντού η ίδια. Για την Ελλάδα ο κωδικός κλήσης είναι 003010 και στη συνέχεια ο αριθμός, η δε χρέωση είναι ακριβή.

Φαρμακείο: Εχετε μαζί σας ένα φαρμακείο εξοπλισμένο για πρώτες βοήθειες (επίδεσμοι, ασπιρίνες, για τσιμπήματα εντόμων, εντομοαπωθητικά, αντηλιακά, για διάρροια, στομαχικούς πόνους κ.λπ.) και βέβαια τα φάρμακα που παίρνετε. Τα φαρμακεία στην Αβάνα είναι ανοιχτά από τις 08.00 – 20.00, εκτός από τα Pilotos που είναι ανοιχτά όλο το 24ωρο.

Ρούχα: Τα ρούχα σας να είναι άνετα βαμβακερά ή λινά και τα παπούτσια κατάλληλα για περπάτημα.

Διαβατήριο: Το διαβατήριο πρέπει να έχει ισχύ έξι μήνες από την ημερομηνία εισόδου στη χώρα και απαιτείται βίζα για την είσοδό σας.

Νερό: Πίνετε μόνο εμφιαλωμένο νερό.

Ασφάλεια: Τα χρήματα, τα διαβατήρια και τα τιμαλφή σας να φυλάσσονται στις θυρίδες ασφαλείας των ξενοδοχείων. Παρά την υπάρχουσα αστυνόμευση, μην παίρνετε μαζί το διαβατήριό σας ή πολλά χρήματα.

Τιμές: Σε περισσότερες περιπτώσεις οι τιμές των αγαθών είναι πολύ πιο ακριβές για τους τουρίστες.

Αγορές: Στις αγορές σας θυμηθείτε το ρούμι (το carta blanca εξαιρετικό για κοκτέιλ και το carta oro που πίνεται σκέτο), κοσμήματα από κόκαλο ή κέρατο, πίνακες ζωγραφικής, τις πουκαμίσες guayberas, τον καπνό και φυσικά τα περίφημα χειροποίητα κουβανέζικα πούρα. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε κεραμικά, ξυλόγλυπτα, καφέ Cubita που έχει θαυμάσιο άρωμα, καθώς και είδη λαϊκής τέχνης. Οσοι αγοράσετε πούρα καλύτερα να τα προμηθευτείτε από τα κρατικά καταστήματα Casas del Habanos, καθώς αυτά που πωλούνται στο δρόμο είναι συνήθως κακής ποιότητας.

Γαστρονομικές προτάσεις : Η τοπική αποτελεί συγχώνευση της κουζίνας της Ισπανίας και της Καραϊβικής. Οι κουβανέζικες συνταγές έχουν μπαχαρικά και τεχνικές από την ισπανική κουζίνα, με κάποιες επιδράσεις από την Καραϊβική στα μπαχαρικά και τη γεύση. Ένα παραδοσιακό κουβανέζικο γεύμα δεν σερβίρεται σε πολλά πιάτα, αλλά όλα τα φαγητά σερβίρονται ταυτόχρονα. Ένα τυπικό γεύμα θα μπορούσε να περιλαμβάνει ένα είδος μπανάνας, μαύρα φασόλια με ρύζι, ρόπα βιέχα (μικρά κομματάκια βοδινό), κουβανέζικο ψωμί, χοιρινό με κρεμμύδια, και τροπικά φρούτα. Τα μαύρα φασόλια με ρύζι (τα οποία αποκαλούνται μόρος υ κριστιάνος – Μαυριτανοί και χριστιανοί – ή απλώς μόρος) και το πλάτανο είναι θεμελιώδη στην κουβανέζικη δίετα. Πολλά κρεατικά ψήνονται αργά με ελαφριές σάλτσες. Το σκόρδο, το κύμινο, η ρίγανη και η δάφνη είναι τα πιο συνηθισμένα μπαχαρικά. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα μικρά εστιατόρια, τα paladares, που έχουν δημιουργηθεί σε χώρους κάποιων σπιτιών της Αβάνας. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση επέτρεψε στις κουβανέζικες οικογένειες να μπορούν να έχουν μερικά τραπεζάκια στο χώρο τους και να προσφέρουν φαγητό -τόσο για λόγους βελτιώσεως του εισοδήματός τους όσο και για την εξυπηρέτηση των τουριστικών αναγκών- δημιουργήθηκαν πολλές μικρές ατμοσφαιρικές γωνιές όπου μπορείτε να φάτε αρκετά καλά, οικονομικά αλλά και να έρθετε σε άμεση επαφή με τους ανθρώπους της Αβάνας. Το La Guarida, το πιο γνωστό από αυτά, είναι ένα καλό εστιατόριο. Πάντως, σε γενικές γραμμές, στην Κούβα τα κοκτέιλ όπως το mojito ή το daiquiri και τα άλλα ποτά είναι καταπληκτικά, ενώ το φαγητό υστερεί.

Share:
Facebook
Twitter
Pinterest
Google+
http://www.aerotickets.gr/kuba-o-teleytaios-paradeisos/
LinkedIn
Follow by Email
RSS