Κέρκυρα

Η Κέρκυρα είναι απλά η ομορφότερη πόλη της Ελλάδος. Η πόλη είναι ένα μίγμα Ενετικών πολυόροφων κατοικιών και Γαλλικών και Βρετανικών δημοσίων κτιρίων, που απλώνονται μεταξύ του παλαιού και του νέου Ενετικών φρουρίων και του λιμανιού.

Το κέντρο της κοινωνικής ζωής της πόλης είναι η Σπιανάδα, ένα τεράστιο πάρκο που είναι και η μεγαλύτερη πλατεία της Ελλάδος.

Η Σπιανάδα είναι υπέροχη όλες τις ώρες της ημέρας. Νωρίς το πρωί τα καφέ του Λίστον σερβίρουν καφέ και πρόγευμα στους καταστηματάρχες της περιοχής που σταματάνε εδώ για να απολαύσουν τον καφέ τους πριν ανοίξουν τις δουλειές τους. Αργότερα γεμίζουν τις καρέκλες οι τουρίστες και οι Κερκυραίες, που κάνουν ένα διάλειμμα από τα πρωινά ψώνια τους. Το απόγευμα οι πελάτες είναι κυρίως ηλικιωμένοι Κερκυραίοι που σταματάνε για κουβέντα ή ένα απεριτίφ, πρίν από το δείπνο. Αργότερα ακόμη, το βράδυ, το μέρος γεμίζει από ζευγάρια και παρέες που έρχονται εδώ για δείπνο, παγωτό, ποτό ή για μια βόλτα στην πλατεία.

Τα Σαββατοκύριακα, η Φιλαρμονική της Κέρκυρας, μια από τις καλύτερες ορχήστρες της Ελλάδος, δίνει ρεσιτάλ ενώ οι τοπικές ομάδες κρίκετ κάνουν προπόνηση στο γρασίδι μπροστά από το Λιστόν.

Στην βόρεια πλευρά της Σπιανάδας, κοντά στο Λίστον, υπάρχει η Ιόνιος Ακαδημία και το Παλάτι των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου, που χτίσθηκε από τους Βρετανούς τον 19ο αιώνα. Το Παλάτι σήμερα είναι το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης, ενώ η Ιόνιος Ακαδημία έχει μετατραπεί στο Πανεπιστήμιο Ιονίου.

Στην δυτική πλευρά της Σπιανάδας, το Λίστον είναι ένα πρώην δημόσιο κτίριο του οποίου η πρόσοχη είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης της Κέρκυρας. Χτισμένο από τον στρατό του Ναπολέοντα στις αρχές του 19ου αιώνα, το Λίστον μοιάζει με τα κτίρια της οδού Ριβολί του Παρισιού και κάποτε ήταν ο τόπος συγκέντρωσης της Κορφιότικης αριστοκρατίας. Το όνομα του είναι η παραφθορά της έκφρασης Λιστ ντ’ Ορ (“χρυσή λίστα”) που ήταν η έκφραση που χρησιμοποιείτο για να περιγράψει την αριστοκρατία του νησιού.

Σήμερα το Λιστόν είναι μια σειρά κομψών καφέ που προσελκύουν ξένους και ντόπιους όλη την ημέρα.

Η Σπιανάδα φιλοξενεί τα αγάλματα τεσσάρων ξένων που σημάδεψαν την ιστορία του νησιού τα τελευταία 300 χρόνια. Το άγαλμα του Ιωάννη Καποδίστρια που, αν και Κερκυραϊκής καταγωγής, έζησε όλη την ζωή του στο εξωτερικό και υπηρέτησε σαν Υπουργός Εξωτερικών της τσαρικής Ρωσίας πριν γίνει ο πρώτος Κυβερνήτης της απελευθερωμένης Ελλάδος. Το άγαλμα του Σερ Τόμας Μέιτλαντ, του πρώτου Βρετανού ύπατου αρμοστή της Κέρκυρας. Το άγαλμα του Στρατάρχη Σούλενμπεργκ, του Πρώσσου αξιωματικού που συνέβαλε τα μέγιστα στην απόκρουση της Τουρκικής πολιορκίας του 1715. Τέλος, το άγαλμα του Λόρδου του Γκίλφορντ, του Βρετανού φιλέλληνα που, ανάμεσα σε άλλες αγαθοεργίες, ίδρυσε την Ιόνιο Ακαδημία.

Περπατήστε σε οποιονδήποτε δρόμο δυτικά του Λιστόν και είναι σαν να κάνετε ταξίδι στον χρόνο. Τα στενά καλντερίμια και Ενετικά τριόροφα και τετραόροφα κτίρια λένε την ιστορία της πόλης ακόμη και σήμερα. Η συνοικία Καμπιέλο, στο βόρειο άκρο της Κέρκυρας, μοιάζει με ζωντανό μουσείο με θέμα την αστική Αναγέννηση, με την μόνη διαφορά ότι η γειτονιά αυτή είναι ζωντανή και κατοικείται μέχρι σήμερα. Οι γυναίκες κρεμάνε τα ρούχα για να στεγνώσουν σε σχοινιά από το ένα κτίριο στο άλλο, παιδιά παίζουν μπάλα στα σοκάκια και γυναίκες κουβαλάνε σακούλες με ψώνια από το μαγαζιά σπίτια τους.

Ο επισκέπτης πρέπει να επισκεφθεί τις εκκλησίες του Πολιούχου της Κέρκυρας Αγίου Σπυρίδωνα (λίγα μέτρα δυτικά από το Λιστόν), του Αγίου Νικολάου των Γερόντων, τρία στενά από τον Άγιο Σπυρίδωνα και την αρχαία εκκλησία του Αγίου Ιωάννου, πάνω στην κεντρική Νικηφόρου Θεοτόκη.

 

Ενδιαφέροντα

Η Σπιανάδα, η μεγαλύτερη πλατεία της Ελλάδος και το κέντρο της ζωής της πόλης.

Οι δρόμοι της Ενετικής πόλης, δυτικά της Σπιανάδας, και το Καμπιέλο.

Οι παμπάλαιες εκκλησίες της πόλης.

Τα καφέ και τα εστιατόρια του Λίστον και της Ενετικής συνοικίας.

Τα ρεσιτάλ της Φιλαρμονικής της Κέρκυρας.