Ιορδανία: Τα κάστρα της ερήμου

Η Ιορδανία μια περιοχή βγαλμένη μέσα από τις βιβλικές περιγραφές και τους θρύλους της Ανατολής, με τις αρχαίες πόλεις και τις ερήμους της να πρωταγωνιστούν σε επικές κινηματογραφικές υπερπαραγωγές, διάσημη για τα υπερπολυτελή θέρετρα της Νεκράς θάλασσας και τον μαγικό βυθό της Ερυθράς, διαθέτει μια ανεξερεύνητη σχεδόν ομορφιά ανατρέποντας όλα τα τουριστικά στερεότυπα, με απόκρημνα φαράγγια με σπηλιές λαξεμένες από το νερό, καταρράκτες, αμμουδερά οροπέδια, ερείπια από όλους τους αιώνες του πολιτισμού και απολιθωμένα δέντρα, γιγαντιαίοι μονόλιθοι, δάση, λίμνες, ποτάμια, ζώα, ερπετά και παράξενα πουλιά. Είναι καταφύγια μοναδικής βιοποικιλότητας, προστατεύομενα πλέον από επίσημους φορείς, που βρίσκονται σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από την Πέτρα και τα πασίγνωστα παράλια της Νεκράς θάλασσας, στο δρόμο προς τα υψίπεδα της Ιορδανίας.
Μπορείτε να απολαύσετε μια διαδρομή με καμήλες που ξεκινάει από το Wadi Rum περνώντας από σχεδόν σεληνιακά τοπία, βλέποντας στημένες σκηνές βεδουίνων βοσκών να προσφέρουν δροσερή σκιά και τσάι με μέντα στους επισκέπτες. Η κοιλάδα Dana, λεγόμενη και ως «Κοιλάδα των Θησαυρών», χαρίζει μια μοναδική εμπειρία στους επισκέπτες της παρουσιάζοντας μια εντελώς διαφορετική εκδοχή της Μέσης Ανατολής αληθινή, ειρηνική και αυθεντική.
Έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα στην κοιλάδα της Dana, 45 είδη ζώων, ένα εκ των οποίων είναι και ο περίφημος γκρίζος λύκος και πολλά τα οποία απειλούνται με εξαφάνιση, έχουν καταγραφεί πάνω από 600 είδη φυτών, τρία από τα οποία ήταν άγνωστα στους επιστήμονες, πρόκειται για ένα ζωντανό μουσείο φυσικής ιστορίας ! Στο Shaumari ζει ακόμα ένα σπάνιο είδος αραβικής αντιλόπης, ενώ στο φαράγγι του Mujib το νερό, που σμιλεύει εδώ και χιλιάδες χρόνια τους βράχους, δημιουργεί περίτεχνα γλυπτά γεφύρια και περάσματα ανοίγοντας νέα μονοπάτια προς τη Νεκρά θάλασσα.
Μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής Wadi Rum είναι οι βεδουίνοι και το παραδοσιακό τους επάγγελμα είναι η κτηνοτροφία, είναι απλοί και πολύ φιλόξενοι, πιάνουν εύκολα κουβέντα με τους ξένους και προσφέρουν δώρα και κεράσματα με τόσο ενθουσιώδη επιμονή, που είναι αδύνατον να αρνηθείς. Αυτό το στοιχείο θυμίζει έντονα τη μεσογειακή φιλοξενία και δεν αφορά μόνο τους βεδουίνους: αν σε καλέσουν για φαγητό στην Ιορδανία, δεν πρέπει να φέρεις τίποτα, αλλά είσαι υποχρεωμένος να φας ότι σου προσφέρουν. Ακόμη και σήμερα οι βεδουίνοι περπατούν πάνω από δέκα χιλιόμετρα την ημέρα, παρόλο που ο τρόπος ζωής τους έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια, σε αυτό έχει βοηθήσει και η καθημερινή συναναστροφή τους με τους ξένους στις μακρινές πεζοπορίες αλλά και η κρατική ενθάρρυνση για την προστασία της περιοχής βοήθησαν τους βεδουίνους να ακολουθήσουν τον σύγχρονο τρόπο ζωής και να προσαρμοστούν στους κανόνες του, με τις συνθήκες της ζωής τους να έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Αρκετοί είναι αυτοί που εργάζονται σήμερα ως οδηγοί, ξεναγώντας τουρίστες στα αξιοθέατα της περιοχής και διδάσκοντας την αρχαία τέχνη της πεζοπορίας στις νεότερες γενιές. Σύντομα θα ενταχθούν και άλλες περιοχές της Ιορδανίας στο πρόγραμμα προστασίας, δύο από αυτές είναι το φαράγγι του Ιορδάνη, όπου ζει ακόμα ο λύκος της Συρίας, ένα σπάνιο είδος λύκου που απειλείται με εξαφάνιση, και η περιοχή της Feifa στη νότια ακτή της Νεκράς θάλασσας, ένας τροπικός παράδεισος με φυσικές πηγές και οάσεις.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΑΤΕ

Μια επίσκεψη στην Ιορδανία είναι ιδανική όταν καλύπτει το σύνολο της χώρας.
Βάσει αυτού αλλά και των αποστάσεων που χρειάζεται να καλυφθούν, απαιτείται ένα διάστημα παραμονής όχι μικρότερο των 6 ημερών. Στην περίπτωση που οι μέρες είναι λιγότερες, πρέπει να γίνει προσεκτικός σχεδιασμός του ταξιδιού και των ημερήσιων εκδρομών, για να καλυφθούν τα κυριότερα αξιοθέατα.Καλό θα ήταν 2 διανυκτερεύσεις να πραγματοποιηθούν στην Άκαμπα ή στην Πέτρα, ώστε να είναι διαθέσιμο ένα τριήμερο για την επίσκεψη στην Πέτρα, την Άκαμπα και τη Wadi Rum.
Στα ψώνια, παραδοσιακά πραγματοποιούνται παζάρια, αν και η Ιορδανία δυτικοποιείται γρήγορα και το φαινόμενο συρρικνώνεται.Η Ελληνική καταγωγή ανοίγει τις Ιορδανικές πόρτες. Η αναφορά της και μόνο (Άνα Γιουνάνι: Είμαι Έλληνας, στα Αραβικά) κάνει τους Ιορδανούς πολύ φιλικούς και εξυπηρετικούς.Στο Αμμάν περπατήστε στο κέντρο της πόλης με τυχαίες διαδρομές. Ανακατευτείτε με τους ντόπιους, πιείτε τσάι στα στέκια τους, αγοράστε μικροπράγματα (μόνο παζαρεύοντας).
Στην Πέτρα φροντίστε να έχετε σχεδιάσει πολύ καλά τις διαδρομές σας. Είναι τεράστια πόλη και θα χρειαστεί πολύ περπάτημα. Φορέστε τα πιο κατάλληλα παπούτσια περπατήματος που έχετε. Φροντίστε να προστατευτείτε από τον ήλιο. Λίγο αντιηλιακό ίσως χρειαστεί. Να έχετε μαζί σας νερό και να φοράτε οπωσδήποτε καπέλο. Να είστε σίγουροι ότι η κούρασή θα σας ανταποδωθεί και με το παραπάνω με αυτά που θα δείτε.

ΠΟΤΕ ΝΑ ΠΑΤΕ
Οι χειμώνες είναι ήπιοι, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 15 έως 19 βαθμούς. Στη διάρκεια του χειμώνα (Οκτώβριο με Απρίλιο), σε κάποιες από τις προστατευόμενες περιοχές που βρίσκονται σε μεγάλο υψόμετρο δεν λειτουργούν οι υπαίθριες κατασκηνώσεις. Την περίοδο του Πάσχα, η χώρα κατακλύζεται από προσκυνητές. Η άνοιξη είναι μια εμπειρία ζωής, με το τοπίο να γεμίζει χρώματα και αρώματα από αγριολούλουδα. Το καλοκαίρι η θερμοκρασία συχνά φτάνει τους 40 βαθμούς
Η καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε την Πέτρα είναι από Οκτώβριο-Μάιο. Η θερμοκρασία κυμαίνεται τότε σε «φιλικά» επίπεδα (15-20°C) και η ατμόσφαιρα είναι αρκετά καθαρή. Το καλοκαίρι, αντίθετα, ο υδράργυρος εκτοξεύεται στους 42-45°C.

ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΤΕ

Η Αθήνα συνδέεται αεροπορικά με το Αμμάν με τρεις απευθείας πτήσεις την εβδομάδα (Royal Jordanian Airlines). Η πτήση διαρκεί 2 ώρες και 5 λεπτά. Η επιστροφη, 2 ώρες και 25 λεπτά.
Δυστυχώς, τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι σε κακή κατάσταση και δεν προτείνονται. Όμως υπάρχει η δυνατότητα μετακίνησης με ταξί, τα οποία είναι αρκετά φθηνά.Φυσικά, τα ξενοδοχεία μπορούν να κανονίσουν μεταφορές σε σημεία εκτός του Αμμάν.Χαρακτηριστικό είναι, ότι 20 λεπτά αφότου είχαμε ανέβει στα δωμάτιά μας, χτύπησε το τηλέφωνο και ήταν ταξιδιωτικός πράκτορας που ζητούσε ραντεβού στο lobby για να μας δώσει προσφορές μετακινήσεων – ξεναγήσεων.
Φθηνή είναι και η ενοικίαση αυτοκινήτου. Προσοχή όμως στους Άραβες οδηγούς.
Από το Αμμάν υπάρχει αεροπορική σύνδεση με την Άκαμπα (2 πτήσεις ημερησίως).

ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ

Στο Αμμάν υπάρχουν αρκετά ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων που πραγματικά προσφέρουν εξαιρετικό επίπεδο διαμονής.
Στην Πέτρα, στην Άκαμπα και στη Νεκρά Θάλασσα, υπάρχουν ξενοδοχεία υψηλών προδιαγραφών και χαμηλών σχετικά τιμών.

AΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

Αμμάν
Γκρίζα πόλη. Δεν έχει ιδαίτερα αξιοθέατα. Αξίζει μια επίσκεψη στο αρχαίο Ρωμαικό θέατρο και στον λόφο (citadel). Στο λόφο υπάρχουν αρκετά αρχαία με κυριότερο το ναό του Ηρακλή (του δικού μας φυσικά). Υπάρχει και ένα μικρό αρχιολογικό μουσείο.
Τζέρας
Θα την ακούσετε και σαν την πόλη με τις χίλιες κολώνες. Είναι αρχαία πόλη που βρίσκεται βόρεια του Αμμάν (προς Συρία). Το χίλιες κολώνες δεν είναι υπερβολή. Μάλλον είναι περισσότερες από χίλιες. Εντυπωσιακή η κεντρική πλατεία. Η πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό μοιάζει να την αντέγραψε. Αξίζει η επίσκεψη.
Κάστρα
Σε πολλά σημεία της Ιορδανίας υπάρχουν κάστρα μέσα στην έρημο. Επισκεφθήκαμε 4 κάστρα στην έρημο που εκτείνεται ανατολικά του Αμμάν (προς τα σύνορα με το Ιράκ). Τα κάστρα τα έφτιαχναν για να διανυκτερεύουν κατά τις μετακινήσεις τους (προ αυτοκινήτων φυσικά). Πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία. Ισοπεδωτική η εικόνα από τις «ταράτσες» των κάστρων. Όπου και να γύριζε το μάτι δεν έβλεπε τίποτα άλλο εκτός από έρημο (χωρίς άμμο, γκρίζο συμπαγές χώμα με πετραδάκια). Ενδιαφέρουσα η αρχιτεκτονική τους, όπως επίσης και οι διάφορες τεχνικές για άντληση νερού ή οι σάουνες που είχαν. Θα επισκεφθείτε και τα δωμάτια που έμενε ο Λώρενς της Αραβίας.
Όρος Νίμπο
Αξίζει η επίσκεψη για την απίστευτη θέα προς Ισραήλ. Λέγεται ότι από την κορυφή του όρους ειπώθηκε η περίφημη φράση «Ιδού η γη της επαγγελίας». Στην κορυφή υπάρχουν ταμπέλες με βελάκια που υποδεικνύουν ποιες είναι οι πόλεις που είναι ορατές (Ιερουσαλήμ, Βηθλεέμ κλπ). Σήμερα υπάρχει εκεί ένα καθολικό μοναστήρι.
Μάταμπα
Στην πόλη Μάταμπα επισκεφθήκαμε μία παλαιοχριστιανική εκκλησία όπου στο πάτωμά της υπάρχει ένα εκπληκτικό ψηφιδωτό με το χάρτη της ευρύτερης περιοχής. Ο χάρτης αυτός, όταν ανακαλύφθηκε (ήταν σκεπασμένος από νεώτερη εκκλησία που χτίστηκε στη θέση παλαιότερης) βοήθησε στην ανεύρεση και ανασκαφή πολλών μνημείων.
Νεκρά Θάλασσα
Η νεκρά θάλασσα είναι τεράστια λίμνη και το χαμηλότερο σημείο του πλανήτη. Βρίσκεται 411 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Είναι κυριολεκτικά νεκρή λόγω της υπερβολικής περιεκτικότητας σε αλάτι (κάπου 40%). Τρομερή εμπειρία το μπάνιο στη λίμνη. Δε βουλιάζεις με τίποτα. Προσοχή όμως, όχι νερό στα μάτια και αμέσως ντους με γλυκό νεράκι. Τελευταία αναπτύσεται πολύ τουριστικά, με μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα στα παράλιά της.
Wadi Rum
Μία εκπληκτική έρημος, ένα μέρος της οποίας είναι σκεπασμένο με άμμο και διαθέτει απίθανους σχηματισμούς από βράχους. Η επίσκεψη γίνεται είτε με τζιπ, είτε με καμήλες και στις δύο περιπτώσεις με Βεδουίνους οδηγούς.
Πέτρα
Αρχαία πόλη των Ναββαταίων. Χτίστηκε ή μάλλον λαξεύτηκε πριν από 2.000 περίπου χρόνια. Το λαξεύτηκε είναι κυριολεκτικό.
Η είσοδος της πόλης είναι ένα εντυπωσιακό φαράγγι μήκους περίπου 800 μέτρων, ύψους ως 100 και πλάτους το πολύ 10. Από την είσοδο νομίζει πως προιδεάζεται ο επισκέπτης για αυτά που θα δει παρακάτω. Είναι εκπληκτικό. Τα «τείχη» του φαραγγιού είναι σκαλισμένα, είτε με έργα τέχνης (καμήλες κλπ), είτε για λόγους πρακτικούς (σύστημα υδροδότησης, σκαλιά κλπ).
Τελικά όμως τίποτα δεν μπορούσε να μας προετοιμάσει για την έκπληξη που μας περίμενε μόλις τέλειωσε το φαράγγι. Ακριβώς μπροστά μας υψωνόταν ένα τεράστιο κτίριο το «Θησαυροφυλάκιο». Με κολώνες, αγάλματα, τεράστιες αίθουσες, απλά μαγευτικό. Το εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι το πως κατασκευάστηκε. Φανταστείτε ένα τεράστιο, πανύψηλο κάθετο βράχο. Αρχίσαν, λοιπόν, να λαξεύουν το βράχο και δημιουργήσαν αυτό το αριστούργημα, χωρίς καθόλου πρόσθετα υλικά. Μόνο «σφυρί και καλέμι».
Όλη η πόλη είναι με αυτόν τον τρόπο λαξευμένη στους βράχους. Και εννοώ «κρατικά» κτίρια, κατοικίες, θέατρο και ότι άλλο έχει μία πόλη. Το μέγεθος της πόλης είναι τεράστιο και ακόμη δεν έχει ανασκαφεί όλη. Η έκταση που καταλαμβάνει είναι 100 τ.χλμ.
Εντυπωσιακό είναι το σύτημα υδροδότησης και αποθήκευσης ομβρίων υδάτων που είχαν κατασκευάσει. Με αυτόν τον τρόπο αποθήκευαν νερό από τις ελάχιστες βροχοπτώσεις που έπεφταν στην περιοχή. Το νερό αυτό όχι μόνο αρκούσε για τους ίδιους αλλά και το πουλάγαν σε καραβάνια. Για το λόγο αυτό η ακμή της πόλης ωφείλεται και στο δρόμο των καραβανιών που περνούσε από εκεί.
Η ακμή της σταμάτησε όταν άλλαξε και ο δρόμος των καραβανιών (νομίζω τον άλλαξαν οι Ρωμαίοι). Έπειτα για 600 χρόνια χάθηκε. Ίσως ακούγεται περίεργο αλλά όντως χάθηκε. Έτσι όπως είναι κατασκευασμένη δεν φαίνεται από πουθενά, παρά μόνο όταν περάσει κάποιος την είσοδό της.
Το 1812 την ανακάλυψε ένας Σουηδός.
Τώρα, είναι η μεγαλύτερη τουριστική ατραξιόν της Ιορδανίας.
Άκαμπα
Η πόλη αποτελεί την μοναδική έξοδο της Ιορδανίας στη θάλασσα. Βρέχεται από την Ερυθρά θάλασσα. Η επίσκεψη αξίζει μόνο αν συνοδευτεί με καταδύσεις ή έστω από μπάνιο με χρήση μάσκας. Τα σημεία θα σας τα υποδείξουν οι ντόπιοι. Οβυθός είναι πραγματικά απίστευτος. Πολύχρωμα κοράλια και ψάρια θα αιχμαλωτίσουν το βλέμμα.

ΦΑΓΗΤΟ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ
Οι αγαπημένες γεύσεις και τα αρώματα από τα πλούσια καρυκεύματα της αραβικής κουζίνας με τα γνωστά μας μεσογειακά υλικά: ελαιόλαδο, φακές και φάβα, κάππαρη, ντολμαδάκια, koubba, σις κεμπάπ και σις ταούκ, είναι μερικά από τα οικεία σε ονομασία και γεύση πιάτα της Ιορδανίας. Το Mensaf, αρνάκι με αιγυπτιακό ρύζι πιλάφι με αμύγδαλα, είναι το πιάτο των βεδουίνων που σερβίρεται σε όλες τις επίσημες περιστάσεις.Το εθνικό πιάτο της Ιορδανίας είναι το μανσάφ (mansaf). Κύρια συστατικά του είναι τα εξής: αρνί, ρύζι, γιαούρτι, φυστύκια και αρκετά εξωτικά μπαχαρικά. Το σερβίρουν όλο μαζί σε τεράστιο στρογγυλό δίσκο. Τρώνε, συγκεντρωμένοι γύρω από το δίσκο και κατευθείαν από αυτόν. Ο παραδοσιακός τρόπος φαγητού, είναι με τα χέρια. Πιάνουν λίγο μανσάφ, το πλάθουν σε μπαλάκι και το τρώνε.Ένα εξαιρετικό εστιατόριο, με παραδοσιακά φαγητά, στο Αμμάν είναι το Fakhr el-Din. Επίσης, καλό φαγητό έχουν και τα μεγάλα ξενοδοχεία (κουζίνες από διάφορες χώρες).Καλό είναι, όμως, να εξερευνήσετε, το Αμμάν ή και τα υπόλοιπα μέρη που θα βρεθείτε για Ιορδανικά, όχι τουριστικά εστιατόρια. Αξίζει τον κόπο. Λίγη προσοχή μόνο, στην καθαριότητά τους.
Επίσης, τα μπαρ των ξενοδοχείων είναι ότι πρέπει για ένα ποτάκι. Και φυσικά νωρίς για ύπνο γιατί έχετε πολλά να δείτε ακόμη.

ΑΓΟΡΑ

Αξίζει μια επίσκεψη σε υπαίθριο παζάρι (όπως σε κάθε Αραβική χώρα).
Ενδιαφέρον έχει η περιοχή κοντά στην οδό του Βασιλιά Φαϊζάλ (King Feisal Street) όπου βρίσκεται η αγορά του χρυσού. Πωλείται πλήθος κοσμημάτων, με μοναδικό κριτήριο την τιμή του χρυσού ανά γραμμάριο. Είναι δυνατό να βρεθούν πραγματικές ευκαιρίες.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αντικείμενα που κατασκευάζουν από φυσητό γυαλί.
Στην Πέτρα πωλούνται γυάλινα μπουκαλάκια γεμάτα με άμμο της Πέτρας. Τα μπουκαλάκια παραγεμίζονται με διάφορα χρώματα άμμου (από ανοιχτό σχεδόν άσπρο, μέχρι βαθύ κόκκινο). Με τα χρώματα της άμμου πετυχαίνουν να δημιουργούν διάφορα σχέδια όπως καμήλες, φοίνικες κλπ. Σε κάποιο από αυτά τα μαγαζάκια, μπορεί ο επισκέπτης να ζητήσει και μπουκαλάκι με όνομα (τα χρώματα της άμμου θα σχηματίζουν το όνομα του). Η παραγγελία γίνετα κατά την είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο και παραλαμβάνεται στην επιστροφή.
Πήρα τρία τέτοια μπουκαλάκια. Μόλις τα πήρα στα χέρια μου αναρωτήθηκα (ήταν αργά βέβαια) που βρίσκουν την άμμο με τα υπέροχα χρώματα και το μόνο που σκέφτηκα είναι ότι αγοράζαντας συνέβαλα στην καταστροφή των υπέροχων μνημείων. Τα χρώματα αυτά τα είχα δει σε λαξευμένους βράχους. Μίλησα με ντόποιους και μου είπαν πως δεν πειράζουν τα μνημεία και την άμμο τη μαζεύουν από το έδαφος (ελπίζω να είναι αλήθεια).

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Γλώσσα : Η αγγλική είναι η δεύτερη γλώσσα για τους περισσότερους κατοίκους μετά τα αραβικά, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που μιλούν άπταιστα και τα γαλλικά, εφόσον στη χώρα υπάρχουν εδώ και δεκαετίες αρκετά γαλλικά σχολεία καλής φήμης.
Νόμισμα : 1 δηνάριο Ιορδανίας (JOD) = 0,97 ευρώ

Απαραίτητα έγγραφα
Για τους Ελληνες πολίτες απαιτείται η έκδοση βίζας για την είσοδο στη χώρα. Βίζα μπορείτε να πάρετε από την πρεσβεία της Ιορδανίας στην Αθήνα (Παπαδιαμάντη 21, Παλαιό Ψυχικό, τηλ. 210-6744161, Φαξ. 210-6740578, e-mail: jor_embl@otenet.gr ).Το διαβατήριό σας πρέπει να έχει εξάμηνη ισχύ.

Πρεσβεία – Προξενεία – Τηλέφωνα ανάγκης

Τα στοιχεία της Ελληνικής πρεσβείας στο Αμμάν είναι τα εξής:
Δ/νση : Al Maqdisi Str. No 26 Shmeisani, 11180 Amman, (P.O.Box 35069)
Τηλ. : (009626) 5672331, 5672332 – Fax : 5696591

Jordan Tourism Board
P.O.Box: 830688
Amman 11183 Jordan
Tel: ++ 962 6 5678294
Fax: ++ 962 6 5678295
info@seejordan.org
Website: www.see-jordan.com

Share:
Facebook
Twitter
Pinterest
Google+
http://www.aerotickets.gr/iordania-ta-kastra-tis-erimou/
LinkedIn
Follow by Email
RSS