Ινδονησία : Το μεγαλύτερο αρχιπέλαγος του κόσμου!

Διεθνή Αεροδρόμια

Ντενπασάρ (DPS) (Ngurah Rai): Βρίσκεται 13 χλμ έξω από την πόλη (χρόνος διαδρομής 30 λεπτά) και διαθέτει καταστήματα αφορολόγητων ειδών. Συνδέεται με γραμμή λεωφορείου με το κέντρο της πόλης, θα βρείτε όμως και ταξί για τις παραλίες της Κούτα, Λέγκιαν, Σανούρ και Νούσα Ντούα.

Φόρος αναχώρησης: Rp 50000

Απαγορευμένα είδη: Όπλα, πυρομαχικά, φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή, τηλεοράσεις και άλλα ηλεκτρικά είδη, ασύρματα τηλέφωνα, φρέσκα φρούτα, έντυπα και φάρμακα από την Κίνα, πορνογραφία.

Είδη όπως φωτογραφικές μηχανές, κάμερες, ραδιόφωνα, κασετόφωνα, κιάλια και αθλητικός εξοπλισμός πρέπει να δηλώνονται και υποχρεούστε να τα έχετε μαζί σας κατά την αναχώρηση. Είδη όπως φιλμ, βιντεοκασέτες, κασέτες, cd, λογισμικά υπολογιστών κλπ περνούν από ειδική εξέταση.

Νομισματικοί περιορισμοί: Δεν υπάρχουν περιορισμοί στην εισαγωγή ή εξαγωγή ξένου νομίσματος. Η εισαγωγή και εξαγωγή τοπικού νομίσματος πρέπει να δηλώνεται και περιορίζεται σε RP50000.

Λομπόκ

Το Λομπόκ, που σημαίνει κόκκινη πιπεριά, είναι ένα παρθένο νησάκι μόλις 15 λεπτά από το Μπαλί (αεροπορικώς ή με φέρυ). Κατέχει το ψηλότερο ηφαιστιογενές βουνό στο ινδονησιακό αρχιπέλαγος, το Ριντζάνι (Mount Rindjani).

Οι δύο βασικές πόλεις του Λόμποκ είναι το Mataran (η πρωτεύουσα) και το Ampenan (το λιμάνι). Το τοπίο περιλαμβάνει μοναδικούς συνδυασμούς. Η νότια ακτή του νησιού είναι βραχώδης. Στα ανατολικά το τοπίο είναι ξηρό. Στην βόρεια ακτή κυριαρχεί το όρος Rindjani που φιλοξενεί πυκνά δάση. Η δυτική πλευρά καλύπτεται από ορυζώνες, μπανανιές, φοινικόδεντρα και εύφορους κάμπους. Υπάρχουν αρκετές παραλίες με άσπρη άμμο, αλλά και ορισμένες (κοντά στο Ampenan) με μαύρη!

Μπαλί

Το νησί των θεών, βρίσκεται κοντά στην ανατολική ακτή του νησιού Ιάβα και καλύπτεται από ηφαιστιογενή βουνά, λίμνες και ποτάμια που πλημμυρίζουν τον αέρα με τον μαγευτικό ήχο του τρεχούμενου νερού, ατελείωτους ορυζώνες, τεράστιες ινδικές συκιές, φοίνικες, δεντρόκηπους και ατελείωτες παραλίες με άσπρη άμμο.

Γνωρίζοντας την Ινδονησία

Καιρός: Τροπικό κλίμα που διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Οι ανατολικοί μουσώνες φέρνουν βροχοπτώσεις (Δεκέμβριο-Μάρτιο). Καταιγίδες εκδηλώνονται όλο τον χρόνο. Φορέστε ελαφριά ρούχα με αδιάβροχο. Πιο ζεστά ρούχα χρειάζονται το βράδυ και στα ορεινά.

Γλώσσα: Ινδονησιακή Bahasa. Χρησιμοποιούν όμως πάνω από 583 διαφορετικές διαλέκτους, μεταξύ των οποίων Ιαπωνικά, Αραβικά και Κινέζικα.

Χρήμα: Rupiah (RP)=100sen.Τα χαρτονομίσματα είναι των RP50000, 20000,10000, 5000, 1000, 500 και 100. Τα νομίσματα είναι των 500,100, 50 και 25.

100IDR=5GRD περίπου.

Βίζα: Οι Έλληνες δεν χρειάζονται βίζα με εξαίρεση τους δημοσιογράφους οι οποίοι χρειάζονται και ειδική άδεια εισόδου. Τα διαβατήρια είναι απαραίτητα για όλους και πρέπει να ισχύουν για τουλάχιστον 6 μήνες μετά την είσοδο στην χώρα. Όλοι ι επισκέπτες πρέπει να κατέχουν US$1000 (ή ισόποσο σε άλλο νόμισμα) σε μετρητά, ταξιδιωτικές επιταγές ή πιστωτικές κάρτες καθώς επίσης και εισιτήρια που να αναγράφουν τον επόμενο προορισμό.

Σημείωση: Όσοι θέλετε να επισκεφθείτε το Aceh, Ανατολικό Τιμόρ και Irian Jaya πρέπει να κατέχετε ειδική άδεια από το “Indonesia Immigration Office” και το “State Police Headquarters” της Τζακάρτα. Κατά την άφιξη σας στο Irian Jaya πρέπει να παρουσιαστείτε στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα.

Γενικές Πληροφορίες

Κίνδυνοι Υγείας-Εμβόλια : Το ΝΕΡΟ είναι ακατάλληλο και πρέπει οπωσδήποτε να βράζεται και να αποστειρώνεται. Προτιμείστε εμφιαλωμένο νερό. Το ΓΑΛΑ δεν είναι παστεριωμένο και θα πρέπει επίσης να βράζεται. Προτείνουμε κονσερβοποιημένο γάλα ή γάλα σε σκόνη που θα διαλυθεί σε βρασμένο νερό. Αποφεύγετε έτοιμες τροφές που ίσως έχουν παρασκευαστεί από άβραστο γάλα. Να τρέφεστε μόνο με φρέσκο καλοψημένο κρέας και ψάρι, κατά προτίμηση σερβιρισμένο ζεστό. Το χοιρινό κρέας, οι σαλάτες και οι μαγιονέζα μπορεί να επιφυλάσσουν κινδύνους.

Τα λαχανικά πρέπει να μαγειρεύονται και τα φρούτα να τρώγονται καθαρισμένα.

Ώρα: GMT +8 (από Ελλάδα +10)

Ηλεκτρικό: 220volt AC, 50Hz. Σε ορισμένες περιοχές 110volt AC, 50Hz.

Οδήγηση: Αριστερά-ανάποδα.

Εγκληματικότητα: Ασφάλεια σε όλα τα τουριστικά μέρη – Προσοχή στους πορτοφολάδες.

Συνάλλαγμα: Όλα τα σημαντικά νομίσματα είναι εύκολο να ανταλλαχθούν στα μεγάλα τουριστικά κέντρα, όμως στις πιο απομακρυσμένες περιοχές ίσως συναντήσετε προβλήματα. Όλα τα χρήματα πρέπει να εξαργυρώνονται σε εξουσιοδοτημένες τράπεζες ή ανταλλακτήρια. Προτεινόμενο νόμισμα για ανταλλαγή συναλλάγματος είναι το Δολάριο Αμερικής.

Πιστωτικές κάρτες: Mastercard, American Express και Visa είναι ευρέως αποδεκτές. Ελέγξτε με την εταιρία της πιστωτικής σας κάρτας εάν γίνεται αποδεκτή η κάρτα σας.

Ταξιδιωτικές επιταγές: Μπορούν να εξαργυρωθούν στις περισσότερες τράπεζες, ξενοδοχεία και μεγάλα καταστήματα. Για την αποφυγή επιπλέον συναλλαγματικών χρεώσεων συνιστώνται επιταγές σε Δολάρια Αμερικής και Λίρες Αγγλίας.

Business

Οι εμπορικές συμφωνίες κλείνονται μέσω αντιπροσώπου και συνήθως ακολουθούνται αργές διαδικασίες. Οι επισκεπτήριες κάρτες είναι απαραίτητες. Η αλληλογραφία πρέπει να γίνεται στην Αγγλική και τα ποσά να αναφέρονται σε Δολάρια Αμερικής ή Λίρες Αγγλίας.

Ώρες γραφείων: 8:00-16:00 ή 9:00-17:00 Δευτέρα έως Παρασκεύ.

Κρατικές Υπηρεσίες: 8:00-15:00 Δευτέρα έως Πέμπτη και 8:00-11:30 Παρασκευή.

Πληροφορίες Εμπορίου: Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εμπορικές δραστηριότητες απευθυνθείτε στο ”Kamar Dagan dan ndustri Indonesia (KADIN)”

Τηλ. (0062 21) 324000, Fax (0062 21) 3150241.

Κοινωνικοί κανόνες

Οι κανόνες συμπεριφοράς και ευγένειας τηρούνται με επισημότητα. Τι εννοούμε; Όταν σας σερβίρουν ποτό ή φαγητό μην το αγγίξετε μέχρι να σας πει ο οικοδεσπότης. Μη δώσετε και μην πάρετε τίποτα με το αριστερό σας χέρι! Όταν σας προσκαλούν στο σπίτι χαρίστε τους ένα δώρο (και μην ξεχάσετε να το προσφέρετε με το δεξί!). Το ανεπίσημο ντύσιμο είναι αποδεκτό, όταν όμως πρόκειται για επίσημη συνάντηση ή δείπνο ντυθείτε καλά. Στις επαγγελματικές συναντήσεις φορέστε κοστούμι. Τα Μουσουλμανικά ήθη τηρούνται και ιδιαίτερα όταν πρόκειται για γυναικείο ντύσιμο (που σημαίνει, γυναίκες ντυθείτε σεμνά!).

Φαγητό & διασκέδαση

Φαγητό…Γενικά πικάντικη κουζίνα. Οι ινδονησιακές λιχουδιές περιλαμβάνουν : Sate- Βοδινό ή κοτόπουλο σουβλάκι που σερβίρεται με σάλτσα φιστικιού.

Nasi Goreng- Τηγανιτό ρύζι με κοτόπουλο, λαχανικά, χοιρινό, βοδινό. Συνήθως σερβίρεται με κράκερ καραβίδας και τηγανητό αυγό.

Mie Goreng- Όπως παραπάνω, αλλά χρησιμοποιούνται χυλοπίτες αντί για ρύζι.

Ayam Goreng/Bakar- Τηγανητό / ψητό κοτόπουλο.

Cap Cay (προφέρεται τσάπ τσάι)- Ελαφρώς τηγανισμένα λαχανικά.

Gado-gado- Ποικιλία από ζεματισμένα και φρέσκα λαχανικά, γαρνιρισμένα με σάλτσα φιστικιού.

Rujak- Πικάντικη, γλυκιά φρουτοσαλάτα. Σερβίρεται κρύα.

Padang food- Πικάντικο φαγητό από τη Sumatra.Είναι το πιο ¨δημοκρατικό γεύμα¨. Με δώδεκα ή περισσότερα πιάτα μπροστά στο τραπέζι σας, προσφέρει μια επιλογή από βοδινό, καραβίδες, λαχανικά, αυγά, τρεις τύπους κοτόπουλου, εντόσθια, σούπα και κόκκινη πιπεριά…και πληρώνεται μόνο για ότι φάτε!!! Να προτιμάτε εμφιαλωμένο νερό.

Φιλοδωρήματα

Δεν είναι υποχρεωτικά. Αφήστε περίπου 5-10% εκτός αν περιλαμβάνεται στον λογαριασμό.

Μπαλί

Με την φήμη του πιο όμορφου και τουριστικού μέρους της Ασίας, το Μπαλί προσελκύει σχεδόν 1.000.000 επισκέπτες τον χρόνο απ΄ όλο τον κόσμο. Βρίσκεται 8ο νότια του Ισημερινού, έχει τροπικό κλίμα με δύο εποχές το χρόνο και έναν ετήσιο μέσο όρο θερμοκρασίας περίπου 28οC. Οι κάτοικοι του, φιλικοί και αξιόλογοι ζουν ανάμεσα σε ένα πανόραμα που κόβει την ανάσα. Έχουν δημιουργήσει μια δραστήρια κοινωνία με μοναδική εθιμοτυπία και τέχνη και έκαναν το Μπαλί να μοιάζει ονειρικό νησί σε σχέση με τις πυρετώδης αλλαγές του κόσμου. Η ¨ψυχή¨ του Μπαλί έχει τις ρίζες της στην θρησκεία και εκφράζεται με μορφές τέχνης που έχουν διατηρηθεί εδώ και αιώνες.

Φαίνεται ότι σχεδόν όλοι είναι καλλιτέχνες και περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους εφαρμόζοντας τεχνοτροπίες και συμβολισμούς που έχουν διατηρηθεί από γενιά σε γενιά. Είτε εκφράζονται μέσα από περίπλοκους πίνακες και περίπλοκους χορούς, ασυνήθιστα γλυπτά, θαυμάσια υφαντά είτε ακόμα και με στολισμούς για τους αναρίθμητους ιερούς χώρους που βρίσκονται στους δρόμους, σε ορυζώνες ή σε σπίτια, το νησί είναι ζωντανό μέσα από την τέχνη.

Δραστηριότητες στο Μπαλί

Ψώνια

Για μερικούς, τα ψώνια είναι ένα σοβαρό χόμπι. Που θα εξασκήσετε καλύτερα την ικανότητά σας στο παζάρεμα από το Μπαλί; Στο Μπαλί όταν στο προϊόν δεν υπάρχει ετικέτα με την τιμή του, το παζάρεμα είναι ο κανόνας. Προσπαθήστε να μην δεχθείτε την πρώτη τιμή που σας πούνε, γιατί οι περισσότεροι πωλητές προσθέτουν περίπου 30-50% έξτρα. Θα πετύχετε πολύ καλές τιμές, αν είστε προετοιμασμένοι να δαπανήσετε ώρα και χαμόγελο ενώ παζαρεύετε. Παρόλους τους πειρασμούς, προσπαθήστε να μην κάνετε μεγάλες αγορές τις πρώτες μέρες. Κοιτάξτε γύρω σας, αφιερώστε χρόνο, παζαρέψτε σκληρά και μετά αγοράστε… και τώρα στο ψητό! Που και τι θα αγοράσετε είναι το επόμενο βήμα. Στα τουριστικά κέντρα των Kuta/legian και Ubud, υπάρχει σχεδόν οτιδήποτε θελήσετε να αγοράσετε. Επίσης, πολλά μικρά χωριά ειδικεύονται σε κάποια συγκεκριμένη τέχνη και μπορείτε να δείτε τους τεχνίτες να δουλεύουν. Εκπληκτικό μέρος για αγορές είναι το Denpasar στον δρόμο Ubud, μια έκταση 20χιλιομέτρων με αντίκες, πέτρες και ξυλόγλυπτα, μόνο για να αναφέρουμε μερικά! (Συνιστάται προσωπικό μεταφορικό μέσο).

Kuta

Kuta Art Market – Όχι πάρα πολύ μακριά από την παραλία του Jl. Bakung Sari. Εκεί θα βρείτε την πεμπτουσία του Μπαλί- φορέματα από μπατίκ, πουκάμισα και παντελόνια.

Poppies Lane I & II- Γνωρίστε τα πιο γνωστά στενά δρομάκια του Μπαλί! Απαρτίζονται από μικρά μαγαζιά που πουλούν μόδα, σουβενίρ, υποδήματα κτλ. Προσωρινές αγορές στήνονται και στις δύο μεριές των Poppie Lanes I & II. Εδώ το παζάρεμα είναι must!

Ubud Area

Pasar Seni Sukawati (art market)- Ξεχυθείτε στο μεγάλο διώροφο κτίριο! Οι γεμάτοι πάγκοι, με τα ατελείωτα παραδοσιακά υφάσματα, καλάθια, ρουχισμό, ομπρέλες και σκαλίσματα, είναι σίγουρο ότι θα δελεάσουν τον περίεργο πελάτη.

Ubud Art Market- Μοιάζει με το Sukawati Art Market. Αυτή η αγορά είναι γεμάτη από παλιά αντικείμενα. Ιδιαίτερα, διαθέτει λάδια αρωματοθεραπείας και λιβάνι (κατά μήκος με τα συνηθισμένα σαρόγκ, ομπρέλες κτλ), φτιαγμένα από τοπικά φυτά, χόρτα και λουλούδια.

Sanur

Sanur Art Market- Μεγάλη συλλογή από ξυλόγλυπτα, ζωγραφική και άλλες χειροτεχνίες.

ΠΡΟΣΟΧΗ!! Θυμηθείτε ότι η κυβέρνηση της Ινδονησίας δεν επιτρέπει την εξαγωγή σκαλισμένων πετρών που είναι άνω των πενήντα ετών. Ωστόσο, οι περισσότερες αντίκες που θα δείτε ίσως να είναι νεότερες των πενήντα ετών, άσχετα με το τι ΅ηλικία΅ δείχνουν ότι έχουνε. Οι αντίκες και τα ξύλινα προϊόντα κινδυνεύουν να χαραχθούν κατά την μεταφορά τους σε ξηρό κλίμα. Τα κεραμικά ψήνονται σε χαμηλές θερμοκρασίες και συνεπώς είναι εύθραυστα.

Spa’s

Ο συνδυασμός υγεία και τουρισμός είναι σίγουρα ο πιο μοντέρνος τρόπος ταξιδιού, καθώς η ξεκούραση και η ευεξία καταπολεμούν τα προβλήματα του πολυάσχολου αστικού τρόπου ζωής. Τα spas, με τα χαρακτηριστικά του περιβάλλοντος τους δεν είναι μόνο μέρη για βελτίωση της φυσικής υγείας αλλά ακόμα και μια ιδέα για να καταπολεμήσετε την κούραση των καθημερινών δραστηριοτήτων, με τρόπους που μειώνουν τις επιδράσεις του στρες, της ηλικίας και του περιβάλλοντος. Τα spas του σήμερα τείνουν να χρησιμοποιούν τα φυσικά παραδοσιακά προϊόντα που για αιώνες προσέφεραν τα οφέλη τους και τα εντάσσουν στη σύγχρονη καθημερινότητα. Τα οφέλη της θαλασσοθεραπείας, υδροθεραπείας, αρωματοθεραπείας και βοτανοθεραπείας είναι τεράστια. Συμβάλλουν στην μείωση του στρες, στην χαλάρωση των μυών, στην αποτοξίνωση- απολέπιση και αναζωογόνηση του δέρματος, καθώς και στην θεραπεία παθήσεων των αρθρώσεων. Τα spas του Μπαλί και τα Ινστιτούτα Καλλονής, μέσα στο ξενοδοχείο σας, προσφέρουν ολοκληρωμένες λύσεις ομορφιάς για τα μαλλιά, το πρόσωπο και το σώμα. Οι μάσκες αναζωογονούν και τρέφουν τα μαλλιά, τις ρίζες και τους θύλακες και συνήθως περιλαμβάνεται τονωτικό μασάζ στο λαιμό, στο δέρμα του κεφαλιού και στους ώμους. Το μασάζ στο πρόσωπο μειώνει το στρες και τη χαλάρωση των μυών, διώχνει την υπερένταση και αυξάνει την ευλυγισία και απαλότητα της επιδερμίδας. Στο Μπαλί υπάρχουν πολλές μέθοδοι και στυλ μασάζ, όπως “Foot Reflexology”, “Swedish”, “Shiatsu”, “Traditional Balinese”, θεραπευτικό και αρωματοθεραπείας. Το μασάζ αρωματοθεραπείας μπορεί να βοηθήσει στις σωματικές αρρώστιες, διότι τα αιθέρια έλαια εκτιμάται ότι έχουν την ιδιότητα να ηρεμούν και να ανεβάζουν την διάθεση. Στο Μπαλί, πολλά από τα εκχυλίσματα φυτών είναι φτιαγμένα από τροπικά φυτά όπως: Jepun (πλουμερία), Jahen (πιπερόριζα), Cendana (σανταλόξυλο), Kelapa (καρύδα) και ακόμα Bali Kopi (κόκκοι καφέ).

Φαγητό & Διασκέδαση

Φαγητό, φαγητό, φαγητό… Οι τουρίστες στο Μπάλι βρίσκουν ευκολότερα μεξικάνικο, ευρωπαϊκό ή ινδονησιακό φαγητό, παρά την πραγματική ντόπια κουζίνα του νησιού. Ωστόσο… οι σπεσιαλιτέ της κουζίνας του Μπάλι.

Babi Guling – Γουρουνάκι ψητό στη σούβλα, με γέμιση από χόρτα, μπαχαρικά, κόκκινες πιπεριές και ρύζι.

Bebek Betutu – Πάπια καπνιστή σε πήλινο φούρνο.

Bubr Injin – Πουτίγκα ρυζιού και καρύδας με φρούτα.

Lawar – Φτιάχνεται από λεπτά κομμάτια παπάγια, “jackfruit”, πράσινα φασόλια, τριμμένη καρύδα, φύλλα από «star fruit» και διάφορα είδη ντόπιων μπαχαρικών. Σερβίρετε με μια ποικιλία κρεάτων όπως χοιρινό ή πάπια.

Party zone

Μαυρίσατε, στολιστήκατε (ίσως κάνατε και ένα Amunez Temporary Tattoo) και αναρωτιέστε που θα πάτε? Δοκιμάστε μερικά από τα ποιο “hot” μέρη του νησιού. Λοιπόν, εάν είστε τύπος που λατρεύει το ηλιοβασίλεμα πηγαίνετε στην Kuta ή στην παραλία Seminyak για ένα τροπικό κοκτέιλ και μπύρα. Εάν δεν σας αρέσουν τα υπαίθρια, προτείνουμε το “Made’s Warung” στην Kuta. Για πραγματική όμως νυχτερινή ζωή δοκιμάστε κάποια από τα παρακάτω…

KUTA / LEGIAN / SEMIYAK

BOYNTY – Φιλοξενεί το περίφημο “Jam Jar”. Δημοφιλές εστιατόριο, μπαρ, κλαμπ. Μη χάσετε τη «Ladies Night»!

CAFÉ LUNA – Προσφέρει ευχάριστες ώρες από τις 6-9, νύχτες γέλιου και εβδομαδιαία γεγονότα. Άφθονα ποτά, live jams Tues. Ανοιχτά μέχρι αργά.

CRUSOES – Βραδιά γυναικών, με μόδα και χορό από τις 11μμ. Μέχρι το ξημέρωμα κάθε Σάββατο.

66 (DOUBLE SIX) – Μπαρ / Κλαμπ πάνω στην παραλία. Γίνεται χαμός το Σαββατόβραδο μέχρι τις 6 το πρωί. Ανοιχτά εναλλασσόμενες βραδιές στο Gado Gado, Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο και Κυριακή.

EKIN LOUNGE 34 – Εάν βρίσκεστε έξω για καλά κοκτέιλ chilled music και για ένα μοναδικό σκοπό, αυτό είναι το μέρος για να πάτε! Από τις & μμ. Μέχρι το πρωί.

GADO GADO – Θαυμάσιο μέρος στη παραλία. Chicken Wings μέχρι τις 4 πμ. Ανοιχτά Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή.

GOA 2001 – Από τα παλαιότερα του νησιού. Καλή μουσική στο στυλ του Μπάλι.

HARD ROCK HOTEL, Center stage Bar – “Hip” lobby bar με τεράστιο video wall. Happy hour από τις 5μμ. – 8μμ και ζωντανή μουσική μέχρι τις 11μμ. Καλέστε 761869.

HARD ROCK CAFÉ – “Ταράζει” το νησί! Γεμίζει τα Σαββατοκύριακα και διοργανώνει happenings. Καλέστε 755661.

KORI ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ & ΜΠΑΡ – Χαλαρή και ζεστή ατμόσφαιρα, εισαγόμενα κρασιά, παγωμένα κοκτέιλ και μπύρες.

MACCARONI CLUB – Καφετέρια με μοντέρνα αρχιτεκτονική και εναλλακτικούς ήχους, ελκύει “funky” κόσμο.

PEANUTS CLUB – Φέρνει τη ζωντανή ροκ μουσική και τα φθηνά ποτά στους δρόμους της Legian.

SANTA FE – Με ζωντανή μουσική. Ανοιχτό ΠΑΝΤΑ, γνωστό μέρος για να σταματήσετε οποιαδήποτε ώρα.

TUBES – Αν κάνετε surf, επισκεφθείτε το (είναι “MUST”).

Τηλεοράσεις, pool tables, Amunez Temporary Tattoos και πληροφορίες για surf.

MUSA DUA

CLUB TABUH (Nusa Dua Beach Hotel &Spa) – Μια κομψή νυχτερινή έξοδος. Jazz, Caribbean και Latin μουσικές, από τις 9μμ – 1πμ.

QUINN’S BAR (Sheraton Laguna) – Ζωηρή νυχτερινή διασκέδαση. Επίδειξη μόδας τα βράδια της Τρίτης από τοπικούς ταλαντούχος σχεδιαστές.

SANUR

JANGER – Marco ντίσκο με booming ηχοσύστημα. Γεμίζει τα σαββατοκύριακα με ντόπιους.

MELODI MUSIC BAR (Radisson Bali) – Προσφέρει καλή μουσική, παγωμένα ποτά και πολύ καλές τιμές!

UBUD

ARY’S WARUNG – “Cool blue jazz” κάθε νύχτα. Ανοιχτά μέχρι τη 1μμ.

JAZZ CAFÉ – Διακεκριμένοι μουσικοί, Balawan, Komanh & Agung την Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο.

SAI SAI – Ζωντανή μοντέρνα μουσική (και gamelan τις βραδιές της Τρίτης) μέχρι τις 11μμ.

ΣΠΟΡ

Για αυτούς που έχουν αρκετή ενέργεια και δεν αρκούνται σε ηλιοθεραπεία, ψώνια ή επισκέψεις σε αξιοθέατα! Τα παρακάτω σπορ χωρίζονται σε δραστηριότητες ξηράς και θάλασσας, οπότε αν ξέρετε τι σας αρέσει, ξεκινήστε. Αν πάλι δεν ξέρετε, σας προτείνουμε να δοκιμάσετε τα πάντα!

ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΣΠΟΡ

ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ (Diving & Snorkeling)

Αν δεν έχετε δοκιμάσει κανένα από τα δυο σπορ, σας συνιστούμε να ξεκινήσετε στις παραλίες Sanur ή Benoa, από όπου μπορείτε να νοικιάσετε τον απαραίτητο εξοπλισμό (μπροστά στην παραλία, σε ένα beach club ή σε ένα ανάλογο ξενοδοχείο). Εκπαίδευση μπορεί να γίνει και στα Dive Centers. Το Μπάλι είναι το φθηνότερο μέρος για να μάθετε σε σχέση με άλλες χώρες. Παρόλο που τα περισσότερα κέντρα προσφέρουν Διεθνή Έγκριση (PADI) πρέπει να τσεκάρετε τον PADI Resort Code, την ασφάλεια και τις ιατρικές τους υπηρεσίες. Μια σίγουρη επιλογή είναι τα κέντρα που διαθέτουν PADI Approval Rating “5 stars”. Προσοχή : ο μοναδικός θάλαμος αποσυμπίεσης βρίσκεται στο νοσοκομείο Sanglah Public Hospital στο Denpasar.

ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ…?

Ανατολικό Μπαλί

Gili Tepekong, Gili Biaha και Gili Mimpang : μόνο για έμπειρους δύτες.

Άλλα σημεία : Amed (*P5), Nusa Penida, Tulamben (*P4), Padang Bai, Balina Beach.

Νότιο Μπαλί

Nusa Lembongan – Θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα, με προστατευόμενους κοραλλιογενής υφάλους που προσφέρουν συναρπαστικές καταδύσεις, αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν δυνατά υπόγεια ρεύματα.

Nusa Penida – Οι καλύτερες καταδύσεις, έχοντας τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε μεγάλη ποικιλία ψαριών και κοραλλιών, αλλά θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι υπάρχουν δυνατά θαλάσσια ρεύματα. Τα Mimpi Resorts διαθέτουν κέντρο στη Nusa Dua και προσφέρουν ταξιδάκια στο Nusa Penida.

Palau Serangam – Σχεδιάστε το ταξίδι σας ανάλογα, γιατί σε περίπτωση άμπωτης, τα ρηχά νερά κάνουν την προσέγγιση με βάρκα δύσκολη.

Βόρειο Μπάλι

Pulau Menjangan – Ένα νησί μέσα στα σύνορα του Bali Barat National Park, που περιβάλλεται από 7000 εκτάρια χωρικών υδάτων και κοραλλιογενών υφάλων. Οι πρώτες πρωινές ώρες είναι οι καλύτερες για καταδύσεις. Το Mimpi Resorts είναι το κοντινότερο τουριστικό κέντρο στο Menjangan που διαθέτει κέντρα καταδύσεων και βάρκα για το νησί.

Lovina Beach – Ένα θαυμάσιο μέρος για να διδάξετε τα παιδιά σας να κάνουν καταδύσεις.

Lombok

To Lombok είναι γειτονικό νησί του Μπάλι. Σε απόσταση από την ακτή του, βρίσκονται τα διάσημα Gili Isles, για την καλύτερη κατάδυση της περιφέρειας. Επίσης θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν θαλάσσια ρεύματα ανάμεσα στα νησιά.

KAYAKING

Το kayaking σε κάποια από τις ήρεμες λίμνες του Μπάλι, όπως την Lake Tamblingam, είναι το τέλειο θαλάσσιο σπορ για όσους ψάχνουν μια ήπια αλλά εξίσου ικανοποιητική εμπειρία στην θάλασσα. Το sobek θα σας οδηγήσει μέσα στα πιο ήρεμα μέρη του Ayung River Valley. Καλέστε το 287059 για πληροφορίες στις κρατήσεις. Τα Mimpi Resorts στο Menjangan προσφέρουν kayaking στην λιμνοθάλασσα Banyuwedang.

OCEAN RAFTING

Το ocean rafting είναι πολύ διασκεδαστικό και είναι ένας ξεκούραστος τρόπος για να περάσετε τη μέρα σας. Το Bali Hai διοργανώνει ταξίδια στο Nusa Lembongan και στο Penida, με 12μετρη σχεδία που μπορεί να φουσκωθεί και να μεταφέρει πάνω από 24 επιβάτες. Επίσης γίνονται πρωινές περιηγήσεις με δελφίνια. Στο Captain Zodiac προσφέρουν ocean rafting γύρω από τους βράχους και τις σπηλιές του Nusa Penida με καταδύσεις και επίσκεψη σε ένα παραδοσιακό χωριό.

PARASAILING

Με πανοραμική θέα της παραλίας, το ασφαλές Bali Hai σας πηγαίνει πάνω από την Nusa Lembongan. Μια άλλη επιλογή είναι να δοκιμάσετε κάποια από τα beach club της Σανούρ. Τσεκάρετε αν υπάρχει πλήρης ασφάλεια που να σας καλύπτει.

RAFTING

Διάφορες ομάδες που ασχολούνται επαγγελματικά, βγαίνουν στο Telaga Waja, στο Unda και στον Ayung River. Οι θαλάσσιες διαδρομές του Μπάλι έχουν βαθμολογηθεί με Grade 3 (συνήθως γίνεται λίγο πιο ανταγωνιστικό στην περίοδο των βροχών). Υπόσχονται στιγμές wet n’ wild καθώς και ήρεμες στιγμές. Για τις καλύτερες διαδρομές και οδηγίες απευθυνθείτε στο Sobek – 287059 ή στο Bali International Rafting – 281408.

SAILING

Αυτό το σπορ είναι ένας ήσυχος και ήρεμος τρόπος για να πάτε στα απομακρυσμένα νησιά. Υπάρχουν πολλές επαγγελματικές ομάδες που σας ταξιδεύουν στα εκπληκτικά νησιά της περιοχής. Μια επιλογή είναι το Aristocat, τα catamaran του Bali Hai που προσφέρουν διάφορα ημερήσια πακέτα με εξοπλισμό, αντικαθιστώντας τον άνεμο. Καλέστε το Bali Hai Cruises στο 720331 για πληροφορίες και κρατήσεις. Κάντε τις διακοπές σας αξέχαστες και απολαύστε 2 ή 3 μέρες ιστιοπλοΐας στα ανατολικά του Μπάλι, στο Lombok και χαλαρώστε στην παραλία ενός τροπικού νησιού. Το Ombak Putith προσφέρει 7ήμερη κρουαζιέρα στο Komodo και ταξίδια στο Sulawesi. Τηλέφωνο: 287934

SURFING & BODY BOARDING

Με ονομασίες όπως Green Ball, Playgrounds, Lacerations, Surgery, shipwreck υπάρχει σίγουρα κάτι για όλους. Αν δεν έχετε δική σας σανίδα, κοτάξτε για ενοικίαση σε τουριστικές παραλίες όπως Kuta και Sanour. Οι περισσότερες ενοικιαζόμενες σανίδες είναι σε καλή κατάσταση και οι τιμές διαπραγματεύονται. Για πληροφορίες, φιλμ, ακόμα και για tide charts περάστε από το Tubes Bar – Poppies Lana ή All stars Surf Café – Kuta Centre. Για πληροφορίες που αφορούν το surfing στην Ινδονησία, αγοράστε αντίγραφα του Indo Surf & Lingo που πωλούνται στα περισσότερα μαγαζιά με τέτοια είδη.

ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ SURFING…?

Padang Padang, Nusa Lembongan & Uluwatu: για dedicated pros.

Canggu: για έμπειρους surfers. Φημισμένο σε ντόπιους και Ιάπωνες surfers.

Nusa Dua: για έμπειρους surfers. Καλύτερη εποχή Σεπτέμβρη με Μάρτη.

Medewi Beach: για ερασιτέχνες και ήρεμες μέρες.

Ketewel: για μέτριους surfers. Καλύτερη εποχή Μάρτη με Σεπτέμβρη.

Landsports

Εάν προτιμάτε σπορ και ιδρώτα σε ξηρό κλίμα, προτείνουμε να πάτε στους λόφους – οι θερμοκρασίες στα βουνά θα σας είναι ευχάριστες αν και κάποιες φορές μπορεί να νιώσετε ψύχρα. Τα πρωινά και τα απογεύματα είναι οι καλύτερες ώρες για να γυμναστείτε. Οι παρακάτω προτάσεις δίνουν σε γενικές γραμμές τις “landlubber” δραστηριότητες του Μπάλι.

Bungy

Μόνο για τους πολύ γενναίους! Υπάρχουν λίγες εταιρίες bungy που προσφέρουν αυτή την έκρηξη αδρεναλίνης. Οι περισσότερες βρίσκονται στην περιοχή της Kuta. Ψάξτε για αυτούς που κάνουν την καλύτερη προσφορά, όπως το Bali Bungy Co., που συνήθως δίνει μια μπλούζα και ένα δεύτερο άλμα δωρεάν !! Τηλέφωνο: 752658

ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ

Δεν συνιστάται κατά την περίοδο των βροχών (Νοέμβρη με Μάρτη). Στο ψηλότερο βουνό του Μπάλι το Mt. Agung χρειάζονται 3 με 6 ώρες ορειβασίας. Για να φτάσετε στην κορυφή του Mt. Batukau, χρειάζεστε μια ολόκληρη μέρα (με επιστροφή). Για ακόμα περισσότερη περιπέτεια, δοκιμάστε στο Mt, Rinjani, Lombok (ανάβαση και κατάβαση 3 μέρες).

ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ

Οι ποδηλάτες μπορούν να ξεκινήσουν μόνοι τους αν και υπάρχουν εταιρίες που διοργανώνουν εκδρομές με οδηγούς μέσα στα μονοπάτια (σας τις προτείνουμε ώστε να ξαναβρείτε τον δρόμο της επιστροφής!). Επικοινωνήστε με το Sobek στο τηλέφωνο 287059 για πληροφορίες και διαδρομές. Η ποδηλασία είναι ένας φανταστικός τρόπος για να δείτε το Μπάλι «ακολουθώντας ίχνη».

GO – KARTS

Ένας διασκεδαστικός τρόπος για να δοκιμάσετε, εσείς ή τα παιδιά σας, τις ικανότητες σαν στην οδήγηση. Δύο εταιρείες karting προσφέρουν αληθινή rubber – burning διασκέδαση. Και οι δύο βρίσκονται στην Kuta.

GOLF

Οι παίκτες του γκολφ έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στα 4 γήπεδα του Μπάλι. Στη νοτιοανατολική ακτή της Nusa Dua το “Bali Golf and Country Club” (18 τρύπες) έχει ψηφιστεί σαν ένα από τα 5 καλύτερα της Ασίας! (Τηλέφωνο 771791).

Ένα μικρότερο βρίσκεται στην Grand Bali Beach, Sanur (9 τρύπες) και είναι κατάλληλο για όσους ενδιαφέρονται για σύντομα παιχνίδια. Στην όμορφη εξοχή του Mt. Catur στο κεντρικό Μπάλι δοκιμάστε το Golf Resort “Bali Handara Kosaido Country Club” (18 τρύπες). Στη νοτιοδυτική ακτή θα βρείτε το “Nirvana Bali Golf Club”, ένα εκπληκτικό γήπεδο κοντά στον διάσημο ναό στο Tanah Lot. Σχεδιασμένο από τον θρύλο του γκολφ Greg Norman, το 72- par γήπεδο είναι περιτριγυρισμένο από ορυζώνες και βράχους που βλέπουν στον Ινδικό Ωκεανό. Το Nirvana Bali πρόσφατα κατατάχθηκε στα 10 καλύτερα γήπεδα του κόσμου από το περιοδικό Golf International Magazine. Καλέστς το 815960/70 για λεπτομέρειες.

LAND CRUISE

Ένας ωραίος τρόπος για να δείτε το ¨πραγματικό Μπάλι¨. Η πιο πρόσφατη εταιρία, “De ‘lla Limousine Land Cruise”, διαθέτει πολυτελή 4×4 Land Cruise οχήματα και διοργανώνει επισκέψεις σε μοναδικά και μυθικά μέρη. Το “Waka Land Cruises”, πρωτοπόροι στο είδος τους, σας οδηγούν σε μια περιπέτεια για να ανακαλύψετε την ψυχή του Μπάλι. Ταξιδέψτε με το πολυτελές Land Rover πάνω στα χορταριασμένα μονοπάτια, μέσα στο καταπληκτικό τοπίο και ανακαλύψτε αρχαία και παραδοσιακά μέρη μέχρι να φτάσετε στο Mt. Batukaru. Το εστιατόριο στο τροπικό δάσος του Waka είναι επίσης ένα μαγικό μέρος για φαγητό.

SKYSURFING

Η “Bali Bungy Co.”, προκαλεί ρίγη σε αυτούς που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το άλμα. Κάντε surf στον αέρα σε hang – gliding harness και δείτε το Μπάλι από τον ουρανό! Μια πραγματικά φανταστική εμπειρία. Οι τολμηροί καλέστε το 752658.

TENNIS

Ψάξτε τα κοντινά ξενοδοχεία 5 αστέρων της περιοχής σας για να βρείτε γήπεδα. Θυμηθείτε να πίνετε πολύ νερό και αν παίζετε στον ήλιο βάλτε καπέλο και αντηλιακό. Οι καλύτερες ώρες για παιχνίδι είναι νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα.

TREKKING

Καλύτερα χρησιμοποιήστε οδηγούς, γιατί είναι πολύ εύκολο να χαθείτε στο Μπάλι. Κάποια σημεία της ζούγκλας είναι ίδια μεταξύ τους και πολλά μονοπάτια οδηγούν σε αδιέξοδα.

Το “Sobek”, τηλέφωνο 287059, εξασφαλίζει επαγγελματική καθοδήγηση σε χωριά και βουνά και οργανώνει περιπάτους στους λοφίσκους και γύρω από το National Park. Το “spiritual” ταξίδι στο Μπάλι για ορειβασία στο ιερό βουνό του Puncak Tedung και επισκέψεις στους πανάρχαιους ναούς οργανώνεται από το Waka Tangga.

ΠΡΟΣΟΧΗ!!

Βρίσκεστε μόνο 8ο νότια του Ισημερινού! Τα εγκαύματα από τον ήλιο είναι συνηθισμένο φαινόμενο και μπορεί να χαλάσει τις διακοπές σας. Γι’ αυτό προφυλαχτείτε! Να χρησιμοποιείτε πάντα αδιάβροχο αντηλιακό εάν πρόκειται να βραχείτε και μην ξεχνάτε να αλείψετε αυτιά, λαιμό, πόδια και πλάτη. Φορέστε γυαλιά ηλίου και καπέλο όταν απαιτείται και μην ξεχνάτε να πίνετε πολύ νερό. Όταν κολυμπάτε στην θάλασσα, να προσέχετε τα δυνατά ρεύματα ακόμα και αν είστε καλοί κολυμβητές! Για την ασφάλεια σας, να κολυμπάτε μόνο ανάμεσα στις κίτρινες και κόκκινες σημαίες.

BALI & BEYOND

Χρειάζεστε ένα ¨διάλειμμα¨ από την παραλία? Θέλετε να γυρίσετε όλο το Μπάλι? Διαβάστε παρακάτω.. Οι ενότητες αυτές θα σας ενημερώσουν για το που θα πάτε και το πώς θα φτάσετε.

ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ

Ενοικίαση αυτοκινήτου: Μπορείτε να βρείτε γραφείο ενοικίασης αυτοκινήτων σε όλες τις σημαντικές τουριστικές περιοχές. Οι τιμές ξεκινούν από US$30 την ημέρα για ένα jeep Suzuki – style (jimmy) και κυμαίνονται στα US$45 για καινούριο Kijang jeep. Αν και τα περισσότερα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα είναι σε ικανοποιητική κατάσταση, θα πρέπει να τσεκάρεται καλά πριν υπογράψετε οποιοδήποτε έντυπο. Μια αξιόπιστη εταιρία είναι η “Toyota Rent a Car” που διαθέτει πλήρη συντήρηση στα αυτοκίνητα της, περιλαμβάνοντας ασφάλιση, ελεύθερη παράδοση και παραλαβή.

Ενοικίαση μηχανών: Μπορείτε να βρείτε μηχανές για ενοικίαση σχεδόν παντού. Οι τιμές συνήθως ξεκινούν από US$5 την ημέρα για μια μηχανή 125cc. Τα scooters, ή αλλιώς “Bebek’s” (παπάκια), κοστίζουν περίπου US$3 την ημέρα. Όπως όταν ενοικιάζετε αυτοκίνητο, έτσι και με τις μηχανές πρέπει να ελέγχετε προτού πληρώσετε. Στην Ινδονησία επιβάλλεται από τον νόμο να φοράτε κράνος.

Bemo: Τα δημόσια mini – van μεταφοράς είναι ο φθηνότερος τρόπος για να ταξιδέψετε αλλά όχι και ο πιο άνετος!

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Οδήγηση: Να είσαστε πάντα προσεκτικοί και να έχετε τον νου σας στην οδήγηση. Προσέξτε τα μηχανάκια! Είναι καλύτερα να νοικιάσετε ένα αυτοκίνητο με πλήρης ασφάλιση ώστε να γλυτώσετε χρόνο και χρήμα σε περίπτωση ατυχήματος.

Επικίνδυνα σπορ: Σιγουρευτείτε ότι έχετε προσωπική ασφάλιση ή ταξιδιωτική ασφάλιση που να καλύπτει οποιοδήποτε ατύχημα!

Κλοπές: α) Έχουν αναφερθεί μερικές περιπτώσεις που κλάπηκαν τσάντες τουριστών αφού εξαργύρωσαν χρήματα σε τράπεζες ή ανταλλακτήρια. Τοποθετήστε τα χρήματα σας σε ασφαλές μέρος και κρατήστε τις τσάντες σας σφιχτά. β) Όταν εξαργυρώνετε μεγάλα χρηματικά ποσά, να ελέγχετε κάθε χαρτονόμισμα προσεκτικά γιατί κυκλοφορούν πολλά πλαστά. γ) Όταν δοκιμάζετε ρούχα μην αφήνετε τα κοσμήματα σας τριγύρω, δώστε τα σε κάποιον φίλο ή αφήστε τα στις θυρίδες του ξενοδοχείου.

Κολύμπι: Τα θαλάσσια ρεύματα είναι δυνατά, γι’ αυτό να κολυμπάτε πάντα ανάμεσα στις κόκκινες και κίτρινες σημαίες. Μην αφήνετε τα πράγματα σας στην παραλία εάν δε τα προσέχει κάποιος.

Ανταλλακτήρια: Να είστε πολύ προσεκτικοί όταν εξαργυρώνετε χρήματα. Να ελέγχετε πάντα την ισοτιμία και την προμήθεια (αν υπάρχει) που κρατάνε. Το πιο σημαντικό είναι να μετράτε πάντα τα χρήματα σας πριν φύγετε και αν μπορείτε να έχετε δικό σας κομπιουτεράκι μιας και υπάρχουν κάποια που είναι λίγο «ανακριβή».

Τελετές: Να θυμάστε ότι σε τέτοιες σοβαρές περιστάσεις πρέπει να συμπεριφέρεστε ανάλογα.

α) Να φοράτε πάντα sarong και sash

β) Μην περπατάτε μπροστά σε ανθρώπους την ώρα που προσεύχονται

γ) Μην χρησιμοποιείτε κάμερες με φλας και μην γίνεστε ενοχλητικοί όταν βγάζετε φωτογραφίες

δ) Ποτέ μην κάθεστε ψηλότερα από τον ιερέα

ε) Στις τελετές μην μπαίνετε μπροστά από τους εκκλησιαζόμενους και ας είναι σπουδαία ευκαιρία για φωτογραφία!

Στ) Οι γυναίκες δεν επιτρέπετε να μπαίνουν στους ναούς όταν έχουν εμμηνόρροια.

Σημείωση: ‘Όταν παραβρίσκεστε σε Τελετουργίες και Γιορτές σαν καλεσμένος ή σαν θεατής, οι μικρές δωρεές είναι καλοδεχούμενες. Οι προσφορές σας θα βοηθήσουν στα έξοδα συντήρησης του ναού.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ Ή ΔΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ..

Πρέπει..

…να συγκρίνετε τιμές όταν εξαργυρώνετε χρήματα γιατί οι ισοτιμίες μπορεί να διαφέρουν, χρησιμοποιήστε δικό σας κομπιουτεράκι ή του ξενοδοχείου.

…να βάζετε μεγάλες ποσότητες αδιάβροχου αντηλιακού (ειδικά αν πρόκειται να περάσετε αρκετή ώρα μέσα στο νερό).

…να πίνετε πολύ νερό (η πιο δημοφιλής μάρκα είναι η “Aqua” και να τρώτε πολλά φρέσκα φρούτα.

…να είσαστε συνέχεια προσεκτικοί με τα προσωπικά σας αντικείμενα. Οι κλοπές είναι συνηθισμένο φαινόμενο και μπορούν να χαλάσουν τις διακοπές σας. Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις κλοπής τσαντών, γι’ αυτό αφήστε τα σημαντικά έγγραφα σε θυρίδα του ξενοδοχείου και βάλτε την τσάντα στους ώμους σας.

…να προσπαθείτε να μην πατάτε πάνω στα προϊόντα που εκτίθενται στους δρόμους (περπατήστε γύρω τους)!

…να σεβαστείτε τον σιγανό βηματισμό των παρελάσεων όταν βρίσκεστε πίσω τους και να μην κορνάρετε!

…να διαπραγματευτείτε όταν ψωνίζετε (εξαιρούνται τα προϊόντα που έχουν προκαθορισμένες τιμές σε ετικέτες).

…να περάσετε καλά!!

Δεν πρέπει..

…να ξεχνάτε το διαβατήριο σας (ή ένα αντίγραφο της ταυτότητάς σας). Πρέπει να το έχετε μαζί σας όλες τις ώρες.

…να κολυμπάτε έξω από τα επιτρεπόμενα όρια γιατί υπάρχουν υπόγεια ρεύματα. Να Κολυμπάτε πάντα ανάμεσα στις κόκκινες και κίτρινες σημαίες.

…να παίρνετε ναρκωτικές ουσίες! Ίσως ακολουθήσει θανατική ποινή και υπάρχουν ήδη αρκετοί αλλοδαποί στο Μπαλί που βρίσκονται στην φυλακή!

…να ακουμπάτε τα κεφάλια των ανθρώπων, είναι πολύ ενοχλητικό για τους Hindus.

…να μπαίνετε σε ναούς κατά τη διάρκεια της εμμηνόρροιας.

…να ανησυχείτε τόσο πολύ για τον πάγο, η ποιότητα του ελέγχετε από το κράτος στα νόμιμα μπαρ και εστιατόρια.

…να ξεχάσετε να επιβεβαιώσετε την πτήση αναχώρησης σας 72 ώρες πριν πετάξετε. (Φόρος αναχώρησης RP50.000 για Διεθνής πτήσεις και RP11.000 για εσωτερικές πτήσεις).

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Τα Temporary Tattoos θα τα βρείτε παντού στο Μπαλί. Πάντως, θα πρέπει να επιλέξετε έναν αξιόπιστο άνθρωπο και να ζητήσετε οπωσδήποτε μια γραπτή, χωρίς όρους εγγύηση- είναι διαθέσιμη μόνο στο παγκοσμίως αναγνωρισμένο Amunez Temporary Tattoo’s.

Share:
Facebook
Twitter
Pinterest
Google+
http://www.aerotickets.gr/indonisia-to-megalytero-arxipelagos-tou-kosmou/
LinkedIn
Follow by Email
RSS