Cyprus Airways

Οι Κυπριακές Αερογραμμές (Cyprus Airways) είναι ο κύριος και κρατικός αερομεταφορέας της Κύπρου. Η έδρα των κεντρικών της γραφείων είναι στη Λευκωσία, ενώ η βάση της είναι ο Διεθνής Αερολιμένας Λάρνακας. Πραγματοποιεί πτήσεις σε Ελλάδα, Ευρώπη και Μέση Ανατολή. Όλα τα ταξίδια εξυπηρετούνται από τους δύο μεγαλύτερους Διεθνής Αερολιμένες της Κύπρου, αυτόν της Λάρνακας και της Πάφου. Καθημερινά αναχωρούν πτήσεις για Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στην Ελλάδα η Cyprus Airways πετάει από και προς το Ηράκλειο. Στο εξωτερικό οι προορισμοί ανταπόκρισης είναι οι: Σόφια, Βουκουρέστι, Μόσχα, Ρώμη, Μιλάνο, Βιέννη, Φρανκφούρτη, Βρυξέλες, Ζυρίχη, Παρίσι, ‘Αμστερνταμ, Λονδίνο, Μπέρμινγχαμ, Μάντσεστερ, Κάιρο, Τελ Αβίβ, Βηρυττός, Δαμασκός, Αμμάν, Μπαχραίην, Ιουδαία, Ντουμπάι και Ριάντ.

Ίδρυση και ιστορία των Κ.Α.:

Οι Κυπριακές Αερογραμμές, ιδρύθηκαν στις 24 Σεπτεμβρίου 1947, από την τότε αγγλική αποικιακή κυβέρνηση της Κύπρου, την British European Airways (BEA) και άλλους μεμονωμένους ιδιώτες που ήθελαν να επενδύσουν στη νεοσύστατη αυτή εταιρία. Η πρώτες της δραστηριότητες ξεκίνησαν στις 19 Απριλίου 1948. Αρχικά χρησιμοποίησαν αεροσκάφη τύπου Douglas DC-3, τα οποία εκτελούσαν πτήσεις σε περιφερειακά αεροδρόμια γύρω από την Λευκωσία. Από το έτος 1953 και μετά η εταιρεία ξεκίνησε δρομολόγια πτήσεων από και προς το Λονδίνο με αεροσκάφη τύπου Vickers Viscount που ανήκαν στην ΒΕΑ. Αυτά καθότι ήταν παλιά πλέον, αντικαταστάθηκαν από καινούρια αεροσκάφη τύπου De Havilland Trident Two, τα οποία αγοράστηκαν από την ΒΕΑ, με κόκκινα φτερά όπως στα χρώματα της ΒΕΑ, αλλά και με τα κανονικά χρώματα και λογότυπο της Cyprus.

Το 1955, οι Κύπριοι ξεκινάνε τον αγώνα τους με αίτημα την απελευθέρωσή τους από την Μεγάλη Βρετανία και την Ένωσή τους με την Ελλάδα. Τελικά το 1960 ιδρύεται ως ανεξάρτητο πλέον κράτος η Κυπριακή Δημοκρατία έτσι και οι Κυπριακές Αερογραμμές περιέρχονται πλέον στη πλήρη ιδιοκτησία του νεοϊδρυθέντος κράτους.

Τον Ιούλιο του 1974, εξαιτίας της εισβολής των Τούρκων στην Κύπρο, η εταιρία έχασε την βάση της στην πόλη της Λευκωσίας, καθώς και κάποια αεροπλάνα τύπου Trident Two που δέχθηκαν εχθρικά πυρά και καταστράφηκαν.

Στις 8 Φεβρουαρίου 1975 οι Κυπριακές Αερογραμμές ξεκίνησαν να επαναλειτουργούν με τις πτήσεις τους αυτή τη φορά να ξεκινάνε από την Λάρνακα. Τη δεκαετία του 80, η εταιρία παραλαμβάνει και ανανεώνει το στόλο της με καινούρια αεροσκάφη όπως το BAC1-11 και Boeing 707. Στα επόμενα χρόνια θεωρείται μία από τις πρώτες αεροπορικές εταιρίες που αγοράζουν το Airbus 310, επίσης η μόλις 8η εταιρία στο κόσμο που παραλαμβάνει το Airbus 320 και η πρώτη παγκοσμίως που χρησιμοποιεί τον κινητήρα IAE V2500.

Από το έτος 1992 ιδρύθηκε και εξακολουθεί να λειτουργεί μια θυγατρική της εταιρεία, η Eurocypria Airlines, η οποία έχεις την κατοχή της το μεγαλύτερο μερίδιο στον τομέα των ναυλωμένων πτήσεων με δρομολόγια από και προς την Κύπρο.

Το 2002 η Cyprus Airways ίδρυσε την αεροπορική εταιρία Hellas Jet στην Ελλάδα (όπου και κατείχε το 75% των μετοχών), η οποία μέχρι τον Μάϊο του 2005 έκανε συχνές δρομολογημένες πτήσεις προς Λονδίνο (στα αεροδρόμια του Heathrow και Gatwick), Manchester, Παρίσι, Βρυξέλλες και Ζυρίχη από την Αθήνα, ενώ από τον Μάϊο του 2005 αποκτά δραστηριότητες στις ναυλωμένες τουριστικές πτήσεις (charter) και σε απ’ ευθείας ενοικιάσεις αεροσκαφών σε άλλες εταιρείες. Ύστερα όμως από αποτελέσματα οικονομικής ζημίας οι Κυπριακές Αερογραμμές αποφασίζουν να πουλήσουν την Hellas Jet στον τουριστικό όμιλο Air Miles.

Οι Κυπριακές Αερογραμμές ανήκουν κατά 69.62% στην Κυπριακή Δημοκρατία, και κατά ποσοστό 30.38% σε ιδιώτες μετόχους. Οι Κ.Α. έχουν υπογράψει συμφωνητικά συνεργασίας με τις Ολυμπιακές Αερογραμμές, την KLM Royal Dutch Airlines, την Alitalia, την Aeroflot, την LOT Polish Airlines, την Gulf Air, την El Al, την SN Brussels Airlines, την AeroSvit, την Etihad και την Royal Jordanian. Σήμερα οι Κυπριακές Αερογραμμές πετάνε με απευθείας αεροπορικά δρομολόγια σε 17 χώρες και 24 πόλεις σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή.

Ο στόλος των Κυπριακών Αερογραμμών, σήμερα (25 Σεπτέμβρη 2010): Τα αεροσκάφη που χρησιμοποιεί η Cyprus Airways για όλα τα ταξίδια της είναι τύπου Airbus.

* 3 Airbus A319-100

5B-DBO “Nikoklis”

5B-DBP “Chalkanor”

5B-DCF “Larnaka”

 * 3 Airbus A320-231

5B-DBA “Evagoras”

5B-DBB “Akamas”

5B-DBC “Tefkros”

* 3 Airbus A320-232

5B-DCG “Aphrodite”

5B-DCH “Lefkosia”

5B-DCJ “Amathus”

* 2 Airbus A330-200

5B-DBS “Ammochostos”

5B-DBT “Keryneia”

Παλαιότερα Αεροσκάφη που χρησιμοποιούσαν οι Κυπριακές Αερογραμμές (1949-2010):

* 5 Hawker Siddeley HS-121 Trident

5B-DAA

5B-DAB

5B-DAC

5B-DAD

5B-DAE

 * 4 British Aerospace BAC-111 “One-Eleven”

5B-DAF

5B-DAG

5B-DAH

5B-DAJ “Morphou”

* 5 Boeing 707

5B-DAK

5B-DAL

5B-DAM

5B-DAO

5B-DAP

* 1 Canadair CL-44D4-1

5B-DAN (Cargo)

* 4 Airbus A310

5B-DAQ “Soli”

5B-DAR “Aepia”

5B-DAS “Salamis”

5B-DAX “Engomi”

* 4 Airbus A320-200

5B-DAT “Praxandros”

5B-DAU “Evelthon”

5B-DAV “Kinyras”

5B-DAW “Agapinor”

Εμπορικό Σύμβολο:

Ως σύμβολο των Κυπριακών Αερογραμμών έχει καθιερωθεί το ενδημικό αγρινό, ένα από τα χαρακτηριστικά και προστατευόμενα ζώα της πανίδας της Κύπρου. Τα βασικά χρώματα της εταιρίας είναι το κίτρινο της ώχρας και το βαθύ μπλε.

Προορισμοί των Κ.Α.:

Ευρώπη

Αυστρία

Βιέννη-(Διεθνές Αεροδρόμιο Schwehat)

Βέλγιο

Βρυξέλλες-(Διεθνές Αεροδρόμιο Βρυξελλών)

Βουλγαρία

Σόφια-(Διεθνές Αεροδρόμιο Σόφιας)

Γαλλία

Παρίσι-(Διεθνες Αεροδρόμιο Roissy Charles de Gaulle) *(ορισμένες πτήσεις γίνονται μέσω Θεσσαλονίκης)

Γερμανία

Φρανκφούρτη-(Διεθνές Αεροδρόμιο Frankfurt and Main)

Ελλάδα

Αθήνα-(Διεθνές Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος)

Ηράκλειο-(Διεθνές Αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης)

Ρόδος-(Κρατικός Αερολιμένας Ρόδου “Διαγόρας”)

Θεσσαλονίκη-(Διεθνές Αεροδρόμιο Μακεδονία)

Σάμος-(Κρατικός Αερολιμένας Σάμου “Αρίσταρχος ο Σάμιος”)

Κώς

Καβάλλα

Ιταλία

Μιλάνο-(Διεθνές Αεροδρόμιο Malpensa)

Ρώμη-(Διεθνές Αεροδρόμιο Λεονάρντο Ντα Βίντσι – Φιουμιτσίνο)

Ολλανδία

Άμστερνταμ-(Διεθνές Αεροδρόμιο Σκίπχολ)

Ρωσία

Μόσχα-(Διεθνές Αεροδρόμιο Sheremetyevo)

Ελβετία

Ζυρίχη-(Διεθνές Αεροδρόμιο Cointrin)

Ηνωμένο Βασίλειο

Λονδίνο-(Διεθνές Αεροδρόμιο Heathrow)

Μπέρμιγχαμ-(Διεθνές Αεροδρόμιο Birmingham)

Μάντσεστερ-(Διεθνές Αεροδρόμιο Manchester (Ringway))

 Μέση Ανατολή και Κόλπος

Αίγυπτος

Κάϊρο – Διεθνές Αεροδρόμιο Καΐρου

Ισραήλ

Τελ Αβίβ – Διεθνές Αεροδρόμιο Ben Gurion

Συρία

Δαμασκός – Διεθνές Αεροδρόμιο Δαμασκού

Λίβανος

Βηρυτός – Διεθνές Αεροδρόμιο Βηρυτού

Ιορδανία

Αμμάν – Διεθνές Αεροδρόμιο Queen Alia

Σαουδική Αραβία

Τζέντα – Διεθνές Αεροδρόμιο King Abdul Aziz

Ριάντ – Διεθνές Αεροδρόμιο King Khalid

 Αποσκευές: Όλοι οι επιβάτες της Cyprus Airways δικαιούνται μία μόνο τσάντα μαζί τους στο θάλαμο τους αεροσκάφους έως 5 κιλών και συνολικών διαστάσεων 115cm. Σαν επιπλέον χειραποσκευές δέχεται προϊόντα αγορών από τα καταστήματα Duty Free, μία προσωπική τσάντα, ένα παλτό, μία μικρή φωτογραφική μηχανή και περιορισμένα σε αριθμό έντυπα. Για πτήσεις εξωτερικού με θέσεις σε Economy Class, οι αποσκευές πρέπει να ζυγίζουν μέχρι το όριο των 20 κιλών και για θέσεις σε Business Class, οι αποσκευές πρέπει να ζυγίζουν μέχρι το όριο των 30 κιλών. Τα βρέφη που ταξιδεύουν με τις Κυρπιακές Αερογραμμές δικαιούνται αποσκευές 10 κιλών, εφόσον ταξιδεύουν στην κατηγορία ναύλου 10%. Προσοχή! Οποιαδήποτε αποσκευή που ξεπερνά το όριο των 32 κιλών σε βάρος δε θα γίνεται αποδεκτή από το check-in (έλεγχος αποσκευών) της αεροπορικής εταιρείας στο εκάστοτε αεροδρόμιο.

Υπηρεσίες Web Check-in: Οι επιβάτες της Cyprus Airways, των οποίων η πτήση αναχωρεί από το αεροδρόμιο της Λάρνακας ή της Πάφου, μπορούν να κάνουν check-in ηλεκτρονικά (δηλαδή μέσω του Internet) βάζοντας τον κωδικό κράτησης (PNR) της αεροπορικής εταιρείας ή τον αριθμό πτήσης τους στο σύστημα. Το ηλεκτρονικό check-in έχει τη δυνατότητα να γίνει από 23 μέχρι και 3 ώρες πριν από την αναχώρηση της πτήσης. Επιπλέον, με το Πρόγραμμα Τακτικών Επιβατών της Cyprus Airways, Sunmiles, έχετε τη δυνατότητα μαζεύοντας μίλια από τα τακτικά ταξίδια σας, να κερδίσετε δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια! Η αεροπορική επίσης δέχεται τη μεταφορά κατοικίδιου στην καμπίνα του αεροσκάφους μέσα στο ειδικό του κλουβί, εφόσον υπάρχει τουλάχιστον ένα κενό, διαθέσιμο κάθισμα δίπλα στον επιβάτη. Τέλος τα παιδιά ηλικίας από 6 έως 15 χρονών μπορούν να ταξιδέψουν ασυνόδευτα.