Χίος

Η καρδιά της Χίου χτυπά στην πρωτεύουσά της, τη Χίο ή Χώρα όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι. Εκεί, βρίσκεται και το λιμάνι του νησιού. Είναι κτισμένη στην ανατολική πλευρά του νησιού, απέναντι από τις ακτές της Μικρά Ασίας και στην ίδια θέση που άκμασε η αρχαία πόλη, από την οποία σώζονται ελάχιστα ίχνη των τειχών. Η αρχαία αυτή ιωνική πόλη υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες ναυτικές δυνάμεις κατά την αρχαιότητα.

Η γνωριμία με την πόλη επιφυλάσσει πολλές ευχάριστες εκπλήξεις. Κάθε σοκάκι και μια ιστορία κάθε οικοδόμημα και μια μνήμη που σε ταξιδεύει…

Στο βόρειο τμήμα του λιμανιού δεσπόζει το Βυζαντινό Κάστρο, το όποιο ιδρύθηκε τον 10ο αιώνα και δέχτηκε προσθήκες από τους Γενουάτες και τους Τούρκους. Στο εσωτερικό του Κάστρου θα δείτε την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Επίσης, εκεί βρίσκεται και ο τάφος του Καρά – Αλή, ο οποίος διέταξε τη μεγάλη σφαγή των του 1822.

Στο κέντρο της πόλης βρίσκεται η πλατεία Βουνακίου, από όπου ξεκινούν τα λεωφορεία για τις διάφορες περιοχές του νησιού. Στην άκρη της πλατείας βρίσκεται το Βυζαντινό μουσείο με ποικιλία ιστορικών ευρημάτων από το παρελθόν του νησιού. Λίγο μακρύτερα υπάρχει το Γυμνάσιο που ιδρύθηκε το 1792, και απέναντι από αυτό η Βιβλιοθήκη Κοραή που ιδρύθηκε το 1817 από ένα άξιο τέκνο της Χίου, το διάσημο άνθρωπο των γραμμάτων Αδαμάντιο Κοραή. Ο Κοραής (1748-1833) δώρησε στη βιβλιοθήκη την πλούσια συλλογή βιβλίων του. Αργότερα η βιβλιοθήκη εμπλουτίστηκε από τη δωρεά του Φίλιππου Αργέντη, Χιώτη λόγιου που ζούσε στην Αγγλία. Στον πάνω όροφο της βιβλιοθήκης στεγάζεται το Εθνολογικό και Λαογραφικό Μουσείο με εκθέματα όπως παραδοσιακές στολές, χειροτεχνήματα, ξυλόγλυπτα κ.α. Η σύγχρονη Χίος έχει κτιστεί πάνω στη θέση της αρχαίας πόλης από την οποία διασώζονται λίγα ευρήματα – κυρίως από τα τείχη και το θέατρο. Αρκετά εντυπωσιακότερο είναι το κάστρο της πόλης.

Κτισμένο αρχικά από τους Βυζαντινούς ως οχυρό, επεκτάθηκε σημαντικά από τους Γενουάτες κατά το 14ο αιώνα. Όταν οι Τούρκοι κατέκτησαν τη Χίο το 16ο αιώνα, πρόσθεσαν και άλλα κτίσματα στο κάστρο. Μην παραλείψετε να αγοράσετε από την αγορά της πόλης παραδοσιακά προϊόντα από μαστίχα Χίου (τσίχλες, γλυκό κουταλιού, ποτό), γλυκά ταψιού και αμυγδαλωτά. Επίσης, για δώρα στους αγαπημένους σας προτιμήστε τα κεραμικά.

Η αγγειοπλαστική είναι μια τέχνη με παράδοση πολλών αιώνων στο νησί.