British Airways

Η αεροπορική εταιρία British Airways είναι ο κύριος και μεγαλύτερος κρατικός αερομεταφορέας του Ηνωμένου Βασιλείου (Αγγλία) και τα δρομολόγια της εξυπηρετούν όλους τους βασικούς προορισμούς μέσα σε αυτό, όπως το Λονδίνο (Heathrow, Gatwick, Stansted airports), Birmingham, Εδιμβούργο, Γλασκώβη, Manchester, Newcastle, Aberdeen, Barra, Belfast, Benbecula, Campbeltown, Inverness, Islay, Isle of Man, Jersey, Kirkwall, Leeds Bradford, Londonderry, Shetland Islands, Southampton, Stornoway, Tiree και Wick. Είναι επίσης μία από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες του κόσμου, με περισσότερες υπερατλαντικές πτήσεις με αφετηρία την Ευρώπη από κάθε άλλη αεροπορική εταιρεία. Έχει ως έδρα των κεντρικών της γραφείων το Διεθνές Αεροδρόμιο του Heathrow στο Λονδίνο και συγκεκριμένα στο πρόσφατα καινούριο τερματικό σταθμό (Terminal) 5. Ως βάσεις τις έχει εκτός του αεροδρομίου του Χίθροου και το Διεθνές αεροδρόμιο του Γκάτγουικ. Δευτερεύουσες βάσεις της εταιρείας είναι περιφερειακά αεροδρόμια όπως αυτό της Γλασκώβης και του Μάντσεστερ, απ’ όπου εκτελούνται πολλές υπερατλαντικές πτήσεις.

Με τα δρομολόγιά της πραγματοποιεί ταξίδια στην Ελλάδα από και προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη σε όλο τον κόσμο. Οι αεροπορικές εταιρείες με τις οποίες έχει υπογράψει συμφωνίες και συνεργάζεται είναι οι American Airlines, Finnair, Iberia, Japan Airlines, Malev, Royal Jordanian Airlines, Aer Lingus, Alaska Airlines, Brussels Airlines, Caribbean Airlines. Τα αεροπορικά εισιτήρια της είναι όλα ηλεκτρονικά (τα λεγόμενα e-tickets) και σαν εταιρεία, η British Airways προσφέρει πολλές ανέσεις στους ταξιδιώτες της πριν την αναχώρηση της πτήσης τους, αλλά και κατά τη διάρκεια της.

Αποσκευές: Το επιτρεπτό όριο αποσκευών σε όλες τις πτήσεις της για μέσα στο αεροσκάφος είναι 2 τσάντες χειραποσκευής διαστάσεων 56 εκατοστών επί 45 εκατοστά επί 25 εκατοστά η κάθε μία, καθώς και μία θήκη για φορητό υπολογιστή (laptop), τσάντα και ένα χαρτοφύλακα, με την προϋπόθεση να χωρούν στα αποθηκευτικά ντουλαπάκια που βρίσκονται επάνω από τα καθίσματα των επιβατών. Η British Airways επιτρέπει στον πελάτη-επιβάτη της να πάρει μαζί του μόνο ένα κομμάτι αποσκευής βάρους μέχρι 23 κιλά και με συνολικές διαστάσεις έως 158 εκατοστά σε όλες τις πτήσεις της. Για κάθε παραπάνω κιλό (υπέρβαρο) υπάρχει επιπλέον χρέωση με 25 αγγλικές λίρες από την αεροπορική εταιρία. Στις πτήσεις εσωτερικού, οι υπέρβαρες αποσκευές χρεώνονται με 25 λίρες Αγγλίας ανά τεμάχιο. Στις πτήσεις μικρών αποστάσεων (εντός Ευρώπης) η χρέωση είναι 35 λίρες, ενώ στις μεγάλης διάρκειας πτήσεις (υπερατλαντικές) η χρέωση από την British Airways είναι 90 λίρες ανά τεμάχιο.

Υπηρεσίες Check-in: Το επιβατικό κοινό της British Airways μπορεί να πραγματοποιήσει check-in ηλεκτρονικά (web check-in) βάζοντας στο σύστημα τον κωδικό κράτησης της British Airways (PNR) και το επίθετό τους και η χρονική διάρκεια είναι από 24 ώρες μέχρι και 35 λεπτά πριν από την αναχώρηση της πτήσης τους. Επίσης, μπορούν να κάνουν και Self check-in στα ειδικά “περίπτερα”-γραφεία της British Airways που υπάρχουν σε ορισμένα αεροδρόμια είτε έχουν μαζί τους αποσκευές είτε όχι, αλλά και μέσω κινητού τηλεφώνου, το λεγόμενο mobile check-in, εφόσον διαθέτουν συσκευή με internet. Το Πρόγραμμα Τακτικών Επιβατών, το οποίο ονομάζεται Executive Club, παρέχει στα μέλη του τη δυνατότητα να μπουν σε λίστα προτεραιότητας και να διαλέξουν σε ποια θέση επιθυμούν να ταξιδέψουν με το αεροπλάνο της British Airways, να έχουν προτεραιότητα στο check-in και στην επιβίβαση, πρόσβαση στην αίθουσα αναμονής της British Airways και πολλές άλλες δυνατότητες και παροχές.

Ιστορία της ΒΑ: Η εταιρεία έκανε την εμφάνισή της για πρώτη φορά μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Στις 25 Αυγούστου 1919, η προκάτοχός της Aircraft Transport & Travel (AT & T), εγκαινίασε την πρώτη προγραμματισμένη καθημερινή πτήση στην ιστορία, με δρομολόγιο Λονδίνο – Παρίσι. Στις 31 Μαρτίου 1924, τέσσερις από τις τότε παλιές βρετανικές αεροπορικές εταιρείες, η Instone, η Handley Page, η Daimler Airways (απόγονος της AT & T) και η British Air Marine Navigation, ενώθηκαν για να ιδρύσουν τον όμιλο Imperial Airways, ο οποίος ανέλαβε να πραγματοποιήσει αναπτύσσοντας ταυτόχρονα τα δρομολόγια προς τις τότε αποικίες, την Αυστραλία και την Αφρική. Παράλληλα, μικρότερες βρετανικές αεροπορικές εταιρείες είχαν ήδη ξεκινήσει πτήσεις. Αυτές συγχωνεύθηκαν το 1935 και έτσι ιδρύθηκε η πρώτη ιδιωτική εταιρία British Airways Ltd. Αργότερα, η Imperial Airways και η British Airways Ltd. κρατικοποιήθηκαν το 1939 και συγχωνεύθηκαν στον όμιλο British Overseas Airways Corporation (BOAC). Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η BOAC συνέχισε να πραγματοποιεί πτήσεις μεγάλων αποστάσεων, εκτός των δρομολογίων προς τη Νότια Αμερική, τα οποία εκτελούνταν από την British South American Airways, η οποία μετέπειτα συγχωνεύθηκε ξανά με την BOAC. Οι πτήσεις Ευρώπης και εσωτερικού γινόντουσαν από μια νέα εταιρεία, την British European Airways (BEA). Η δεκαετία του 1950 ήταν η εποχή όπου πρωτοεμφανίστηκαν τα αεροσκάφη τζετ. Η πρώτη εταιρία σε αυτή την επαναστατική κίνηση ήταν η BOAC, που χρησιμοποίησε σε πτήση της προς το Γιοχάνεσμπουργκ το 1952, το πρώτο επιβατικό αεροσκάφος τζετ, με όνομα De Havilland Comet, ολοκληρώνοντας το δρομολόγιο στο μισό χρόνο σε σχέση με τις προηγούμενες φορές. Όταν πρωτοεμφανίστηκε ο μαζικός τουρισμός έφερε πολλές αλλαγές στην τουριστική κίνηση και αγορά. Η ΒΕΑ ανταποκρίθηκε στην συνεχή αυξανόμενη ζήτηση, με την ίδρυση της νέας εταιρίας ΒΕΑ Airtours, που σχηματίστηκε το έτος 1970.

Η BOAC και η BEA συγχωνεύθηκαν στη νέα British Airways το έτος 1974. Η καινούρια πλέον ΒΑ, την ίδια σχεδόν χρονική στιγμή με την Air France ξεκίνησε πτήσεις με το πρώτο υπερηχητικό αεροσκάφος, το Concorde, τον Ιανουάριο του 1976. Ο Σερ Τζον Κινγκ (Sir John King), ο οποίος μετέπειτα τιμήθηκε με τον τίτλο «Λόρδος Κινγκ», έγινε πρόεδρος της ΒΑ το έτος 1981, διότι του ανετέθη το έργο της μελλοντικής ιδιοτικοποίησης της. Κατάφερε να σταματήσει και να μηδενίσει το έλλειμμα της ΒΑ που ήταν πλέον ένας από τους μεγαλύτερους κολοσσούς των εταιριών αερομεταφορών και να την μετατρέψει σε μια από τις πιο κερδοφόρες αεροπορικές εταιρείες του κόσμου. Μάλιστα, ο Τζον Κινγκ έφτασε σε σημείο να ονομάζει την ΒΑ ως την «Πιο αγαπημένη Αεροπορική Εταιρεία του Κόσμου» («The World’s Favourite Airline»), ενώ άλλες μεγάλες αεροπορικές εταιρείες πάλευαν να σταθούν στο χώρο και να μην κλείσουν. H Β.Α. σύντομα επέκτεινε το στόλος της και το δίκτυο δρομολογίων και προορισμών της, ενώ χρησιμοποίησε επαγγελματίες στο χώρο του marketing και της προώθησης του εμπορικού σήματος της ΒΑ, για να ωθήσει προς το καλύτερο την εικόνα της βρετανικής εταιρείας. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, πραγματοποιήθηκαν περίπου 23.000 απολύσεις εργαζομένων, όμως το ηθικό τους δεν πτοήθηκε. Ο Λόρδος Κινγκ τέλος, αναγνώρισε τη χρησιμότητα και την αξία του Concorde το οποίο χρησιμοποιήθηκε στη στρατηγική πορεία της εταιρίας.

Ο κρατικός αερομεταφορέας τελικά ιδιωτικοποιήθηκε και οι μετοχές του έγιναν διαθέσιμες στο ευρύ κοινό μέσω του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, τον Φεβρουάριο του 1987. Τον Απρίλιο του 1988, η British Airways εξαγόρασε τη δεύτερη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Μεγάλης Βρετανίας, τη British Caledonian, μια επιχειρηματική κίνηση που προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις. Τέλος, το 1992, αγόρασε και την Dan-Air, της οποίας η βάση ήταν στο αεροδρόμιο Γκάτγουικ.

Δραστηριότητες της ΒΑ:

Θυγατρικές ή Συνεργαζόμενες Εταιρείες

BA Connect:

British Mediterranean Airways, (Μ. Βρετανία, συνεργασία από το 1997).

Comair, (Ν. Αφρική, συνεργασία από το 1996)

GB Airways, (Μ. Βρετανία, συνεργασία από το 1995)

Loganair, (Μ. Βρετανία, συνεργασία από το 1994)

Sun Air, (Δανία, συνεργασία από το 1996)

Η BA, ήταν από τις πρώτες εταιρείες που τοποθέτησαν τα επίπεδα κρεβάτια, στις καμπίνες πρώτης θέσης των αεροσκαφών που χρησιμοποιούσαν για τις μεγάλες, πολύωρες πτήσεις. Στις 8 Σεπτεμβρίου του έτους 2004, η ΒΑ έβγαλε ανακοίνωση ότι θα πουλούσε το 18.5% των μετοχών της αυστραλέζικης Qantas, αλλά θα συνέχιζε την συμμαχία των δύο εταιρειών.

Επίσης, η ΒΑ, λεχει στη ιδιοκτησία της το 9% των μετοχών της ισπανικής Iberia, ενώ αποτελεί ιδρυτικό μέλος της αεροπορικής συμμαχίας πυο ονομάζεται «Οne World».

Τον Μάρτιο του 2006, η μέση ηλικία των αεροπλάνων της B.A. ήταν περίπου 9,7 χρόνια. O στόλος της, αποτελείται σήμερα από τα ακόλουθα αεροσκάφη:

33 Airbus A319-100

5 Airbus A320-100

21 Airbus A320-200

7 Airbus A321-200

5 Boeing 737-300

18 Boeing 737-400

9 Boeing 737-500

57 Boeing 747-400

13 Boeing 757-200

21 Boeing 767-300ER

3 Boeing 777-200

40 Boeing 777-200ER