Η Αιώνια Πόλη… Ciao Roma!

Dolce vita στη Ρώμη

Η Ρώμη υπήρξε σημαντική πόλη για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από κάθε άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Αρχικά ήταν το κέντρο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, λίγους αιώνες αργότερα αναδύθηκε ως το επίκεντρο της ρωμαιοκαθολικής πίστης και τέλος, το 1870 έγινε η πρωτεύουσα της νέας ενοποιημένης Ιταλίας. Στα μουσεία της πόλης μπορείτε να θαυμάσετε έργα τέχνης και αντικείμενα μιας ιστορίας άνω των 2000 χρόνων, όπως μοναδικά αρχαία γλυπτά, πίνακες της πρώιμης Αναγέννησης και του μπαρόκ, καθώς και πολλά άλλα έργα. Τα αξιοθέατα της Ρώμης διακρίνονται σε δύο κατηγορίες της αρχαιότητας και της εποχής της Αναγέννησης και του Μπαρόκ.

Η Ρώμη δεν είναι ήσυχη πόλη. Η πυκνή κυκλοφορία, σε συνδυασμό με τον μεγάλο αριθμό τουριστών, κάνει την επίσκεψη στα αξιοθέατα κουραστική και μερικές φορές αγχώδη, κυρίως την άνοιξη, στις αρχές του καλοκαιριού και του φθινοπώρου. Παρ’ όλα αυτά, η Ρώμη είναι μία από τις πρωτεύουσες με τεράστια ιστορική αξία, την οποία θα πρέπει κανείς να επισκεφθεί. Άλλωστε, ακόμη και στο ασφυκτικά γεμάτο ιστορικό κέντρο μπορείτε να βρείτε ήσυχες γωνιές, μια μικρή πλατεία, ένα ήσυχο στενό, όπου μπορείτε να ξεκουραστείτε. Ακόμη, μερικά από τα αξιοθέατα είναι σχετικά ήσυχα μέρη, όπως ο Παλατίνος, η Πιάτσα Φαρνέζε, οι Θέρμες του Καρακάλλα και ο Μέγας Ιππόδρομος είναι σχεδόν έρημα και στο λόφο πάνω από τον μεγάλο Ιππόδρομο, ο κήπος της πόλης θα σας ανανεώσει και θα σας γεμίσει ενέργεια.

ΠΟΤΕ ΝΑ ΠΑΤΕ

Η καλύτερη περίοδος για να επισκεφθείτε τη Ρώμη είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο. Όμως το καλοκαίρι διοργανώνονται πολλές συναυλίες με παραστάσεις σε εκκλησίες και ανάκτορα. Κάθε Ιούνιο οργανώνεται Γιορτή των λουλουδιών στο Καστέλι Ρομάνι, νότια της Ρώμης και  Γιορτή κρασιού κάθε πρώτη Κυριακή του Οκτώβρη
Το Πάσχα μάλιστα θεωρείται η υψηλή τουριστική περίοδος. Σε καμία περίπτωση μην πάτε καλοκαίρι και κυρίως τον Αύγουστο. Η ζέστη είναι έντονη ενώ τα περισσότερα καταστήματα στην πόλη είναι κλειστά.

ΠΩΣ NA ΠATE

Αεροπορικώς με Easyjet, Aegean Airlines, Οlympic Air και Alitalia, . Η πτήση διαρκεί 2 ώρες και 10΄ και το αεροπλάνο προσγειώνεται στο αεροδρόμιο Fiumicino, 26 χλμ. από την πόλη.Στο κέντρο της πόλης και στην Piazza dei Cinquecento μπροστά από τον σιδηροδρομικό σταθμό (Roma Termini) θα φτάσετε με λεωφορεία της COTRAL (www.cotralspa.it). Επίσης, υπάρχει άμεση σύνδεση με το σιδηρόδρομο, χωρίς ενδιάμεσες στάσεις, και κοστίζει 11 ευρώ, διανύοντας 37 χλμ. σε 31 λεπτά, περίπου. Εναλλακτικά, μπορείτε να πάρετε τη γραμμή μετρό Sabina – Fiumicino (FM1) που σταματά σε κεντρικούς σταθμούς της Ρώμης (Tiburtina, Tuscolana, Ostiense, Trastevere), κάθε 15 λεπτά, με κόστος 5,50 ευρώ (www.ferroviedellostato.it).

Τα 10 καλύτερα αξιοθέατα της Ρώμης:

  • Καπιτώλιο: Τα μουσεία του Καπιτωλίου στεγάζουν μία από τις πιο εντυπωσιακές συλλογές αρχαίας γλυπτικής στην Ευρώπη, την οποία ξεκίνησαν οι Πάπες κατά τον 15ο αιώνα.

Διεύθυνση: Piazza del Campidoglio, ανοιχτά: Τρ – Σάβ. 09.00 – 19.00 & Κυρ. 09.00 – 13.30, λεωφορεία: 44,46,75,81,95,160,170,175,181,719

  • Καστέλ Σαντ’  Άντζελο: Το επιβλητικό μνημείο στις όχθες του Τίβερη συμβολίζει σχεδόν 2000 χρόνια ρωμαϊκής ιστορίας, από την εποχή του Αδριανού έως την ιταλική Ενοποίηση. Ήταν το επίκεντρο της παπικής ιστορίας και της άμυνας της πόλης έως το 1886, όταν μετατράπηκε σε μουσείο. Πρόκειται για έναν λαβύρινθο. Χτίστηκε ως μαυσωλείο από τον αυτοκράτορα Ανδριανό, και οι επισκέπτες μπαίνουν σήμερα από το πέρασμα της Ρώμης, από το οποίο περνούσε αρχικά η πομπή της κηδείας.

Διεύθυνση: Lungotevere Castello 50, ανοιχτά: Τρ – Κυρ. 09.00 – 19.00, λεωφορεία: 49,70,87,280,492,926 για Piazza Cavour.

  • Κολοσσαίο: Χτισμένο τον 1ο αιώνα μ.Χ, ως δώρο στους Ρωμαίους, αυτό το φημισμένο κυκλικό μνημείο έχει γίνει το πιο αναγνωρίσιμο σύμβολο της πόλης. Ο αυτοκράτορας Βεσπασιανός διέταξε την κατασκευή του Κολοσσαίου για να καλύψει το τμήμα μιας τεράστιας λίμνης, στο οποίο είχε κάνει εκσκαφές για προσωπική του χρήση ο προκάτοχός του Νέρωνας. Το ογκώδες αμφιθέατρο, άνω των 55000 θέσεων, χρησιμοποιείτο για δημοφιλή αιμοβόρα θεαματικά αθληματα.

Διεύθυνση: Piazza del Colosseo, Δευτ: 09.00 – 14.00, Τρ-Σάβ: 09.00 – 13.00 & Κυρ: 09.00 – δύση. Λεωφορεία: 72,81,87,175,673.

  • Παλάτσο Μπαρμπερίνι: Ένα από τα πιο μεγαλοπρεπή μπαρόκ παλάτια της Ρώμης φιλοξενείται ένας θησαυρός πινάκων του 13ου – 16ου αιώνα. Το ανάκτορο πουλήθηκε το 1949 στο ιταλικό κράτος και στεγάζει, μαζί με το Παλάτσο Κορσίνι, την εθνική πινακοθήκη.

Διεύθυνση: Via Quattro Fontane 13, ανοιχτά: Τρ – Κυρ: 09.00 – 19.00, λεωφορεία: 60,61,62,175,590.

  • Πάνθεον: Το επιβλητικό κυκλικό εσωτερικό του, που φωτίζεται μόνο από ένα στρογγυλό άνοιγμα στην οροφή, αποτελεί ένα από τα αξιοθέατα της Ρώμης που προκαλούν δεός.

Διεύθυνση: Piazza della Rotonda, ανοιχτά: Δευτ – Σάβ: 09.00 – 18.30 & Κυρ:09.00 – 13.00, λεωφορεία: 119

  • Πιάτσα Ναβόνα: Από τις ομορφότερες πλατείες του κόσμου, οφείλει το επίμηκες σχήμα της στον αρχαίο ρωμαϊκό στάδιο, στη θέση του οποίου χτίστηκε. Η πλατεία αποτελούσε πάντα το επίκεντρο της κοινωνικής ζωής στη Ρώμη. Επί αιώνες βρισκόταν εδώ μία αγορά και η πλατεία τον Αύγουστο πλημμύριζε και μετατρεπόταν σ’ έναν τεράστιο υδάτινο παιχνιδότοπο για πλούσιους και φτωχούς. Σήμερα πλημμυρίζει από μουσικούς, καλλιτέχνες, ντόπιους και επισκέπτες που μαζεύονται στα μπαρ για ώρες.
  • Ρωμαϊκή Αγορά (Φόρο Ρομάνο): Σ’ αυτό το κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό κέντρο της Αρχαίας Ρώμης ερχόταν το πλήθος να κάνει ψώνια του, να συμβουλευτεί δικηγόρους ή να κουτσομπολέψει.

Διεύθυνση: Via dei Fori Imperiali, λεωφορεία: 85,87,175,186.

  • Σαν Κλεμέντε: Εκκλησία του 12ου αιώνα, πάνω σε μία άλλη του 4ου, πάνω στον αρχαίο βωμό, μέσα από διαφορετικά επίπεδα. Ακόμη και χωρίς τα κρυμμένα υπόγεια επίπεδά του, αυτός ο ναός είναι από τους ομορφότερους της Ρώμης. Το ψηφιδωτό της κόχης του ναού, Η δόξα του Σταυρού, περιλαμβάνει ζωγραφισμένα λεπτομερώς ζώα, πουλιά, ανθρώπους σε ανθόσπαρτα λιβάδια. Επίσης, η εξέδρα της χορωδίας του 6ου αιώνα προέρχεται από κάποιο παλαιότερο κτίσμα.

Διεύθυνση: Via di San Giovanni in Laterano, ανοιχτά: καθημερινά 09.00 –12.30 & 15.30 – 18.30, λεωφορεία: 85.

  • Καπέλα Σιξτίνα & Μουσεία Βατικανού: To αριστούργημα του Μιχαήλ Άγγελου αποτελεί ένα από τα θαύματα του κόσμου που συναντάται στους χώρους μιας από τις μεγαλύτερες πινακοθήκες παγκοσμίως.

Διεύθυνση: Viale Vaticano, λεωφορεία: 23,49,81,492,907,991.

  • Άγιος Πέτρος: Ακόμη κι αν θεωρήσετε τη χλιδή του φανταχτερή ή υπερβολική, το επιβλητικό μέγεθος του πιο σπουδαίου ναού στον κόσμο δε θα σας αφήσει ασυγκίνητους. Ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος έχτισε μία εκκλησία προς τιμήν του Αγ. Πέτρου πάνω από τον τάφο του, κοντά στο μέρος όπου είχε σταυρωθεί.

Διεύθυνση: Piazza San Pietro, ανοιχτά: Απρ – Οκτ: 07.00 – 19.00 & Νοεμ – Μαρ: 07.00 – 18.00, Λεωφορεία: 62,64.

ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ

Πολύ βολική είναι η περιοχή γύρω από τα Ισπανικά Σκαλιά και τους εμπορικούς δρόμους Condotti και Frattina, αλλά πολλά ξενοδοχεία βρίσκονται και στην περιοχή της Via Veneto.

Hotel d’Inghilterra Rome 4*
www.royaldemeure.com
Ιστορικό κτίριο δίπλα στη Via dei Condotti.
Residenza Frattina 3*
www.residenzafrattina.it
Σε ελάχιστη απόσταση από τα Ισπανικά Σκαλιά.
Condotti 3*
www.hotelcondotti.com
Μικρό και ζεστό boutique ξενοδοχείο, σε έναν ήσυχο δρόμο, δίπλα από τη διάσημη πλατεία Ισπανίας.
The Inn at the Spanish Steps
www.atspanishsteps.com
Ανήκει στα Small Luxury Hotels και στεγάζεται σε ένα ιστορικό κτίριο στη Via Condotti.
Majestic Roma 5*
www.rome-hotels-majestic.com
Πολυτελές, σε εντυπωσιακή τοποθεσία, ακριβώς δίπλα στη Via Veneto.
Ludovisi Palace 4*
www.ludovisipalacehotel.com
Σε κτίριο της δεκαετίας του 1920, σε έναν ήσυχο δρόμο δίπλα στη Via Veneto.
Westin Excelsior Rome 5*

Πολυτελές, λίγα μόνο βήματα από τη Villa Borghese και τα Ισπανικά Σκαλοπάτια.
Imperiale 4*
www.imperialehotelrome.com
Σε ένα όμορφο κτίριο του 19ου αιώνα, δημοφιλές, με τιμές δίκλινου από 100 ευρώ.
Lord Byron
www.lordbyronhotel.com
Κοντά στη Villa Borghese, ένα από τα καλύτερα ξενοδοχεία της Ρώμης.

ΠOY NA ΦATE

Τίποτε δεν είναι πιο έγκυρο από την άποψη των ίδιων των Ρωμαίων, που ψηφίζουν τα τοπ εστιατόρια και προτείνουν:

• Το πιο μοδάτο: Met
www.met-roma.it

Στην περιοχή της γέφυρας Milvio, hot spot για trendsetters και το jet set της Ρώμης. Δεσμοί αγάπης συνάπτονται μεταξύ ερωτευμένων ζευγαριών, που συμμετέχουν στην τελετουργία «Τα δεσμά της Αγάπης». Κλειδώνουν μια κλειδαριά στα φώτα της Πόντε Μίλβιο και πετούν τα κλειδιά στο ποτάμι…

• Το πιο ιστορικό: Antica Pesa
www.anticapesa.it

Ενα πρώην τελωνείο, σήμερα πανδοχείο, ένας υπέροχος κήπος και… καλό φαγητό.

• Καλύτερη τρατορία: Macceroni
www.ristorantemaccheroni.com

Κοντά στην πιάτσα Ναβόνα, ρουστίκ χώρος, ζεστό περιβάλλον, παραδοσιακή ρωμαϊκή κουζίνα και ιταλικές τοπικές σπεσιαλιτέ, wine list με κρασί χύμα και Chianti αλλά και διάσημες ιταλικές ετικέτες.

• Καλύτερη winery: Roscioli
www.anticofornoroscioli.com

Η ομώνυμη περιοχή είναι από τις ομορφότερες της Ρώμης. Φρέσκο ψωμί, γευστικές σπεσιαλιτέ και υπέροχα κρασιά.

Καλύτερη πίτσα: Montecarlo
www.sevoinapizzadillo.com

Κοντά στην πιάτσα Ναβόνα, αγαπημένος χώρος για τουρίστες και ντόπιους, με γνήσια ρωμαϊκή αύρα, θεατρικότητα και ποιητική ατμόσφαιρα.

• Καλύτερο ψάρι: Quinzi & Gabrieli
www.quinziegabrieli.it

Μυρίζει θάλασσα κοντά στο Πάνθεον, σε ένα ιστορικό κτίριο του 16ου αιώνα, με τοιχογραφίες, όμορφη αυλή με θέα στην πλατεία, ανοιχτές κουζίνες για να βλέπεις το φαγητό να ετοιμάζεται, από το ενυδρείο στην κουζίνα!

• Καλύτερο μεσημεριανό γεύμα: Pierluigi
www.pierluigi.it
Κοντά στο ανάκτορο Ricci, με εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, γευστικά πιάτα που συνδυάζουν φαντασία και παράδοση.

• Καλύτερο γκουρμέ εστιατόριο: La Pergola
www.heinzbeck.com
Στο roof garden του ξενοδοχείου Cavalieri Hilton, με τρία αστέρια Michelin και τον ιδιοφυή σεφ Heinz Beck ως executive chef από το 1994. Το cocktail bar προσφέρει μια υπέροχη, ανεπανάληπτη θέα της πόλης και του Αγίου Πέτρου στο βάθος. Τοιχογραφίες, επενδύσεις από ξύλο κερασιάς, σε συνδυασμό με την ιδανική θέση, προσφέρουν μία από τις πιο όμορφες -πλην… αλμυρές- γαστρονομικές εμπειρίες στη Ρώμη. Μενού εννέα πιάτων στα 198 ευρώ, έξι πιάτων στα 175 ευρώ. Ειρ. Σδ.

Eπίσης:

Vivi Bistrot
Via Vitellia 102 τηλ. +39 06 58 27 540, www.vivibistrot.com

Μέσα στο μαγευτικό καταπράσινο περιβάλλον της βίλα Doria Pamphili, διαθέτει πλούσιο πρωινό, μεσημεριανό με καρπάτσο τόνου, ζουμερό μπιφτέκι σερβιρισμένο σε ξύλο κοπής με σαλάτα, για τα παιδιά menu με 6,50 ευρώ, brunch 15 ευρώ.

Piper Ristobar
Via Pietro Nenni 24, 6 μ.μ. – 2 π.μ., κλειστό την Τρίτη www.piperristobar.com

Στο ίδιο στυλ, με κήπους και καταρράκτες που φωτίζονται το βράδυ στη βίλα Pamphili. Τις Κυριακές θα απολαύσετε απεριτίφ με ζωντανή μουσική. Σερβίρεται ελαφρύ γεύμα, ενώ για το δείπνο ο νεαρός σεφ προτείνει μοντέρνα ιταλική κουζίνα. Δείπνο 25 ευρώ.

Antico Arco
Piazzale Le Aurelio 7, τηλ. +39 065815274, ανοικτά από τις 7 μ.μ.

Κατεβαίνοντας τον ελικοειδή δρόμο του λόφου Gianicolo, αν θέλετε να περάσετε μια ιδιαίτερη βραδιά με elegance ατμόσφαιρα σε ένα εστιατόριο με θέα σε ολόκληρη τη Ρώμη, το συγκεκριμένο είναι μια αλησμόνητη γαστρονομική εμπειρία. Περίπου 50 – 60 ευρώ το άτομο.

Ristorante Vecchia Roma
Via della Tribuna di Campitelli 16, τηλ. +39 066864604, www.ristorantevecchiaroma.com, κλειστό τις Τετάρτες

Aντιπροσωπεύει όλα όσα μπορεί να ζητήσει κανείς από ένα εστιατόριο στη Ρώμη. Βρίσκεται στην πιάτσα Campitelli, δίπλα ακριβώς από την εκκλησία, το εξωτερικό περιβάλλον είναι μαγεία, ενώ το εσωτερικό έχει τοιχογραφίες. Δοκιμάστε ορεκτικά με θαλασσινά και νιόκι με ντοματίνια για πρώτο, καλκάνι με σάλτσα μπρόκολου και για επιδόρπιο μαρέγκα σουφλέ. Περίπου 25 ευρώ το άτομο.

Al Regno di re Ferdinando
Via di Monte Testaccio 39, τηλ.+39 06 578 3725

Στο λόφο Testaccio, με ατμόσφαιρα παλαιάς Ρώμης. Στο εσωτερικό του ο ένας τοίχος είναι μια τομή του λόφου με τους αρχαίους αμφορείς. Δοκιμάστε πάστα με θαλασσινά, πίτσες, καλτσόνι και απίθανα γλυκά. Περίπου 30 ευρώ το άτομο.

Riparte Café
Via Degli Orti di Trastevere 1, τηλ. +39 06 58611

Εδώ η γαστρονομία συναντά τις εικαστικές τέχνες – κάθε μήνα φιλοξενείται μια καινούργια έκθεση φωτογραφίας, ζωγραφικής κ.ά. Ρωμαϊκή κουζίνα με καρπάτσο από βιολογικό κρέας και ζαρζαβατικά από την παραγωγή του κτήματος της οικογένειας Roscioli.

Voy
Via Flaminia Vecchia 496, τηλ. +39 06 3322179, ανοικτά 8.30 π.μ. – 2 π.μ.

Mοντέρνο εστιατόριο κοντά στην Ponte Milvio, μια περιοχή γνωστή για τη νυχτερινή ζωή. Δοκιμάστε φρέσκα σπιτικά ζυμαρικά και μιλφέιγ με μοσχαρίσιο φιλέτο – τα Σαββατοκύριακα το μεσημέρι σερβίρεται brunch, ενώ μετά το δείπνο θα απολαύσετε και το κοκτέιλ σας. Περίπου 25 ευρώ το άτομο χωρίς κρασί.

Hostaria dell’ Orso
Via dei Soldati 25, τηλ. +39 06 68301192, www.hdo.it

Ενα από τα παλαιότερα και πιο φινετσάτα εστιατόρια της Ρώμης, σε κτίριο που θεμελιώθηκε τον 14ο αιώνα, με κουζίνα για αληθινούς φίλους της γαστρονομίας. Περίπου 70 ευρώ το άτομο. Τζ. Κλ.

ΠOY NA ΔIAΣKEΔAΣETE

Απολαύστε ένα ποτό στα Artù (Largo Fumasoni Biondi, 5) και Express (Via del Moro) στην μποέμ περιοχή Trastevere, από τις αυθεντικότερες ρωμαϊκές συνοικίες.

Με πιο νεανικό στυλ, τα Bandana Republic (Via Alessandria 44/46), Coetus Club (Via dei Volsci, 126/b), Fiesta Mexicana (Via di Porta Labicana, 52) στην περιοχή San Lorenzo, την Πανεπιστημιούπολη, όπου θα βρείτε θαμώνες κάτω των 30 και χαλαρή ατμόσφαιρα.

Στη μοντέρνα περιοχή Eur αξίζει να περάσετε χορευτικές νύχτες ανάμεσα σε ντόπιες διασημότητες. Το Spazio 900 είναι καλοκαιρινή και χειμερινή disco που συχνά φιλοξενεί διάσημους djs από την Ιμπιζα (Piazza Guglielmo Marconi 26b), το Deep είναι ένα μινιμαλιστικό loft, με πριβέ όροφο όπου συναντώνται Ιταλοί ποδοσφαιριστές και VIPs, με μουσική από rapper djs και ήχους dance, soul (Piazza Umberto Elia Terracini 10/14), ενώ το Jet Set χωρίζεται σε δύο χώρους, με το Chalet πλάι στη λίμνη και το εστιατόριο στη Lounge Area και… ζωντανή μουσική, χειμώνα – καλοκαίρι, μέχρι τις 4 το πρωί (Piazza Umberto Elia Terracini, zone Laghetto dell’Eur). Ειρ. Σδ.

Επίσης, σημειώστε:

Teatro del Vino Via Enrico Fermi 161, τηλ. +39 06 55112264
Σε έναν εντυπωσιακό χώρο με θέα στον Τίβερη μπορείτε να απολαύσετε κρασιά από κάθε γωνιά της χώρας, με ελαφρύ φαγητό ή χωρίς.

Bloom Roma
Via del Teatro Pace 30, τηλ. +39 0668802029
Ενα από τα πιο μοδάτα στέκια της πόλης, με διάσημους θαμώνες. Εδώ μπορεί κανείς να απολαύσει ένα απεριτίφ, αργότερα το εστιατόριο προσφέρει κουζίνα fusion με sushi και sashimi, ενώ μετά το δείπνο γίνεται club.

Babel Roma
Via del Galoppatoio 33
Tο παλαιό Art Café, ανακαινισμένο, με πριβέ χώρους για διασημότητες της Ιταλίας – είσοδος από την γκαλερία της Villa Borghese.

Boeme Roma
Via Velletri 13
Σχετικά νέα άφιξη στη νυχτερινή ζωή της πόλης, συχνά φιλοξενεί διεθνείς special guests. Τζ. Κλ.

ΠOY NA ΨΩNIΣETE

• To σύνηθες ωράριο είναι από τις 9 π.μ. ώς τη 1 μ.μ. και από τις 4 μ.μ. ώς τις 7.30 μ.μ. Δευτέρα πρωί, πολλά καταστήματα είναι κλειστά. Θα σας πρότεινα να αποφύγετε τις πολύ γνωστές Via Condotti και Via del Corso, που φιλοξενούν μεν γνωστές φίρμες, αλλά κυρίως απευθύνονται σε τουρίστες. Μερικές από τις κάθετες της Via del Corso, όπως η Via Delle Carrozze, η Via Della Croce και η Via Frattina, διαθέτουν μπουτίκ με πρωτότυπα και σικ ρούχα. Οι περιοχές όπου κυρίως κάνουν τα ψώνια τους οι Ρωμαίοι είναι η Via Cola di Rienzo, κοντά στο Βατικανό (μαζί με τις κοντινές Via Ottaviano, Via Candia). Εκεί υπάρχουν μαγαζιά όλων των ειδών, καθένα από τα οποία διαθέτει μεγάλη γκάμα διάσημων Ιταλών σχεδιαστών. Για να φτάσετε, από το Termini θα πάρετε τη γραμμή A του μετρό και έπειτα από έξι στάσεις θα κατεβείτε στη στάση Ottaviano – San Pietro.

• Η Via Appia Nuova, στο στυλ της Ερμού, είναι ένας από τους πιο γνωστούς δρόμους για shopping. Από το Termini παίρνετε τη γραμμή A του μετρό μέχρι τη στάση Colli Albani.

• Για ρούχα vintage ή ελαφρώς μεταχειρισμένα ενδείκνυται η αγορά της Via Sannio (κάθε πρωί Δευτέρα – Σάββατο). Για shopping με άρωμα… ιστορίας, πηγαίνετε στη Via Minghetti 7 (κοντά στην Piazza Venezia): Οι Fratelli Vigano προσφέρουν (από το 1873!) μεγάλη ποικιλία απο υπέρκομψα ανδρικά ρούχα και καπέλα.

• Η Ρώμη διαθέτει εξαιρετικά αντικάδικα και υφασματάδικα για έπιπλα εποχής, τα οποία βρίσκονται στην καρδιά του ιστορικού κέντρου στις

• Via dei Coronari, Via Giulia, Via Margutta, Via del Babuino και στη Via del Pellegrino.

• Επίσης, αξίζει να γνωρίσετε μερικά ιστορικά μαγαζιά της Ρώμης, όπως η Antica Erboristeria Romana στη Via di Torre Argentina 15, που διατηρεί απο τον 17ο αιώνα τους ίδιους ξύλινους πάγκους και διαθέτει μεγάλη ποικιλία από φυτικά καλλυντικά, βότανα κ.λπ. Στην Piazza Santa Maria in Trastevere 7, το φαρμακείο Peretti άνοιξε το 1800 και, ακόμη, στην οδό Φοντάνα ντι Τρέβι 89 το φαρμακείο Pesci παραμένει ανοιχτό από τον 16ο αιώνα!

• Για τους βιβλιόφιλους, το Feltrinelli είναι ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία της Ιταλίας, στην πλατεία Largo Argentina. Προσφέρει πάνω από 70.000 ξενόγλωσσους και ιταλικούς τίτλους και μεγάλη ποικιλία από CD. Το Bibli στη Via dei Finearoli 28 βρίσκεται στην καρδιά του Τραστέβερε και, εκτός από βιβλιοπωλείο, είναι κέντρο πολιτιστικών events και Internet café. Προσφέρει ακόμη απλά γεύματα και brunch μέσα και έξω και είναι ανοιχτό από τις 11 π.μ. μέχρι τα μεσάνυχτα κάθε μέρα εκτός από Δευτέρα.

• Για τους λάτρεις προχωρημένων κουζινικών, το C.U.C.I.N.A. (στη Via Mario de’ Fiori 65) και το Gusto (Augusto Imperatore 7), όπου, εκτός από είδη κουζίνας, μπορείτε να γευματίσετε σε έναν από τους τρεις μοντέρνους χώρους, το wine bar, την πιτσαρία και το (καθόλου φθηνό) εστιατόριο.

• Επίσης, στην οδό Via del Babuino 155Α θα βρείτε το Tad, ένα από τα πρώτα concept store σε γιαπωνέζικο στυλ. Στους δύο ορόφους του προσφέρει ρούχα και είδη διακόσμησης αλλά και ένα εστιατόριο με κουζίνα fusion.

• Το πιο γνωστό κατάστημα γαστρονομίας της πόλης από το 1973 είναι το Volpetti, όπου θα βρείτε όποιο είδος προσούτο, παρμεζάνας και μοτσαρέλας λαχταράει η ψυχή σας: Via Marmorata 47. Tζ. Κλ.

ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΑΡΓΙΕΣ:
Πρωτοχρονιά, Θεοφάνια, Δευτέρα του Πάσχα. Πρωτομαγιά. Δεκαπενταύγουστος. Χριστούγεννα και 26 Δεκ. 25 Απριλίου (Ημέρα Απελευθέρωσης). 25 Ιουνίου (Αγίων Πέτρου και Παύλου). 1 Νοεμβρίου (Αγίων Πάντων). 8 Δεκεμβρίου (Σύλληψη της Θεοτόκου).

Share:
Facebook
Twitter
Pinterest
Google+
http://www.aerotickets.gr/%ce%b7-%ce%b1%ce%b9%cf%8e%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%cf%80%cf%8c%ce%bb%ce%b7-ciao-roma/
LinkedIn
Follow by Email
RSS